Islamfientlighet

10 röster
3754 visningar
uppladdat: 2010-12-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Islamfientlighet

Min fördjupning handlar om varför många i Sverige och övriga världen har fördomar och negativ inställning mot muslimer och Islam.

Fakta om Islam, Jihad och Al-Qaida

Islam är en stor religion och handlar om underkastelse inför Guds vilja. Muslimerna ser sej själva som de utvalda. Inom Islam finns något som kallas för Jihad. Jihad kan tolkas på olika sätt men av de flesta ses Jihad som kriget mot frestelsen eller kampen mot sin inre ondska. Det handlar om strävan efter att bli en god muslim som hjälper och gör gott och lever i  fred och harmoni. Jihad kan också ses som ett sorts försvarskrig. Enligt tradition ska ett försvarskrig bara användas som en sista utväg när alla andra försök till fredlig lösning misslyckats.

Al-Qaida är ett terroristnätverk som tolkar Jihad på sitt eget sätt.

De tycker att eftersom de " följer sin tro" är deras handlingar rättfärdigade. Al-Qaida ledare har uppmanat muslimer att döda amerikaner, inklusive civila, samt "de som är allierade med dem, bland hjälpare av satan." De har sagt att det är en plikt för alla muslimer att döda amerikanska medborgare. Man har funnit en kort redogörelse för vad " mål och syfte med Jihad" är för al-Qaida :

* Upprätta Guds styre på jorden

* Att uppnå martyrskap i Guds namn

* Rening av "leden" inom islam från fördärv

Mina fyra Exempel:

1. En sak som har bidragit mycket till Islamfientligheten är 11 september-attackerna. De 19 personer som utförde attackerna hade kopplingar till al-Qaida och därmed även till Islam.                                                                 Det har fått tragiska följder för många muslimer när deras religion nu samankopplas med terrorism.

2. Islam kopplas också starkt ihop med kvinnoförtryck. T.ex. ser västvärlden kritiskt på de muslimska kvinnornas bärande av slöja (Hijab). Många ser det som ett uttryck för samhällets eller familjens kvinnoförtryck. Ordet Hijab kommer från arabiskans "hajaba". Det betyder gömma sej från skådande eller skyla sin skönhet från samhället och dess förtryckande system, som osynlig och skygg utan sexualitet. En muslimsk kvinna känner oftast frihet i sin Hijab och inte alls förtryck.                                                   Det finns fler exempel där män och kvinnor har olika rättigheter och skyldigheter enligt Islamisk lag. En man får tex. gifta sej med upp till fyra hustrur under särskilda villkor medan en kvinna bara får ha en man.

3. De häftiga protesterna och mordhoten efter publiceringen av de 12 Muhammedkarikatyrerna i Jyllands-posten kan också ha bidragit till den negativa bilden av muslimer. Några muslimska länder drog tillbaka sina ambassadörer från Danmark och bojkottade danska varor som protest. Samtidigt är deras beteende förståeligt eftersom avbildningar av Muhammed är förbjudna enligt muslimsk tradition.

4. Sist men inte minst har vi Hedersmorden. I Sverige har 3 stycken uppmärksammade hedersmord skett; Fadimemordet, mordet på Abbas Rezai och mordet på Sara Abed Ali. Ett annat uppmärksammat hedersmord var mordet på Pela Atroshi. Hon kom till Sverige med sin familj från Kurdistan 1995 och vande sej vid det svenska sättet att leva.                   Det var inte accepterat av männen i hennes familj och sågs som ett stort problem i hela släkten. Lösningen skulle bli att skicka hem henne till Kurdistan för att gifta sej.                                           Men istället blev hon skjuten av sin farbror när de var på besök i familjens hus i Irak. Hennes mamma och syster blev vittnen till mordet. Detta var år 1999. Systern Breen vittnade senare i rätten om mordet på Pela och hennes två farbröder blev dömda till livstids fängelse.

Hedersmord är ingenting som är typiskt Islam utan förekommer i alla kulturer. Däremot sker de flesta hedersmorden i muslimska länder och det är därför de dragigt en skugga över religionen.

SAMMANFATTNING:                                        .                                                          

Om det enda man känner till om Islam är terroristattackerna, hedersmorden och oroligheterna kring Muhammedkarikatyrerna och det påstådda kvinnoförtrycket så är det klart att Islam uppfattas som en våldsam och otrevlig religion som man helst vill ha så lite som möjligt att göra med. Därför tror jag att okunnighet är en stor anledning till den negativa bilden av Islam. De nämnda exemplen är saker som fått stor uppmärksamhet i media. För sorgligt nog är vi mer intresserade av det dåliga inom Islam. Medier vill inte visa de goda muslimer som det faktiskt finns gott om utan det säljer bättre med de mörka sidorna. Det blir också samma polarisering som det ofta blir med invandrare - vi och dom. Den största delen muslimer är helt vanliga människor. Enda skillnaden de har från "oss" är att de ber 5 gånger om dagen, firar ramadan, läser ur Koranen, m.m. och givetvis var de bor eftersom merparten muslimer finns i mellanöstern där de har andra ekonomiska och sociala förutsättningar.

Kanske vill vi inte se muslimerna som vanliga utan behålla bilden som finns av dem som onda? Det är vad Jan Guillou tror, i alla fall i frågan om förtryck. Här är en del av en intervju med honom från boken muslimer.nu:

"-Det är frågan om rasistiska schabloner, men de skiljer sej åt.. Den antisemistiska rasismen beskriver judarna som snikna, giriga, konspiratoriska och sugna på ekonomiskt h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islamfientlighet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-12-16

    Inget vidare arbete finns så mycket mer och hur kan du påstå att heltäckande slöja inte är diskriminerande? Kvinnorna som bär det säger såklart att dom vill ha det för om dom säger annat får dom ett kok stryk hemma av sin man eller varför inte bli hedersmördad?

  • Inactive member 2011-01-11

    "Om det enda man känner till om Islam är terroristattackerna, hedersmorden och oroligheterna kring Muhammedkarikatyrerna och det påstådda kvinnoförtrycket så är det klart att Islam uppfattas som en våldsam och otrevlig religion som man helst vill ha så lite som möjligt att göra med. Därför tror jag att okunnighet är en stor anledning till den negativa bilden av Islam." Roligaste stycket jag läst på länge. Fakta har du samlat ihop helt ok, bra. Men din sammanfattning är mindre bra, inte dålig men inte lika bra som faktadelen. Lite mer reflektion om din fakta skulle jag vilja se. Ex: Det jag citerat här ovanför.Vänd på steken. Är det en slump att alla saker du räknar upp förknippas med islam? Hedersmord, terrorism, kvinnoförtryck, m.m. Det är för mycket extrema grupper inom islam och det är därför främlingsfientligheten ökar mot muslimer, inte okunnighet. Mvh

  • Inactive member 2011-04-27

    Tänkte svara på kommentarerna.. Men jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Kan ju börja med att det var mer än étt år sen jag skrev det, i åttan tror jag. Jag kan tillägga att det var nån slags fördjupningsuppgift som jag gjorde efter det att vi jobbat med Islam ett tag. Tack för er kritik kan jag säga med. Jag förstår vad ni menar.. Men har inte direkt några svar att ge er. Men det är klart att jag antagligen kunde ha gjort det bättre, men inte då, i åttan. Kul att höra vad ni hade att säga om det iallafall, även om det till största del var negativt :)

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-12-08]   Islamfientlighet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58820 [2020-06-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×