Tidningsledare på 1700-talet

1 röster
9921 visningar
uppladdat: 2001-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nu när vi har kommit in på 1800-talet så kan man börja se tillbaka på det gångna seklet och sammanfatta det ganska enkelt. Dom sociala förhållandena har förbättrats något under 1700-talet, det har kommit mycket nytt. Naturvetenskapen har blivit ett mode, och det medför att man har funnit förklaringar på mera saker. Vi har hela upplysningsperioden och inte minst det upplysningarna bidrog till, nämligen den franska revolutionen 1789 och den amerikanska självständighetsförklaringen 1776. Visserligen så upplever nog dom flesta att det inte är någon direkt skillnad i levnadsförhållandena. Men dom nya tankarna som upplysningen har bidragit till, kommer med största sannolikhet medföra att förhållandena blir bättre framöver. Upplysningen har bidragit till mera fritt och kritisk tänkande.

Några viktiga personer för att upplysningen fick fart är Montesquieu, Rousseau och Voltaire, genom att bland annat samarbeta med flera andra för att skriva Encyklopedin. Encyklopedin lyckades bli klar trots den hårda kontrollen, och censuren. Det lyckades eftersom den mesta verksamheten drevs ”under jord”, och banden smugglades in. Kritiken var också dold, så kritik mot tillexempel kung eller kyrka var skriven under något helt annat ord, för att göra det svårare att censurera.

Voltaire är den som mest representerar upplysningen, har suttit i fängelse ett antal gånger, och även varit utvisad ur frankrike, men har kunnat återvända. Det enligt honom viktigaste var åsiktsfriheten. Han var även mycket religions kritisk i sina texter.

Rousseau ville mera gå tillbaka till naturfolket, för han tyckte att civilisationen var något ont. Han menade att människan en gång hade varit lycklig, det var innan någon började äga saker.
Montesquieu var inte lika stridig som dom andra. Hans bok Lagarnas anda berörde hur lagarna uppstod, att dom som skulle lyda lagen även skulle vara med och stifta dom.

Antalet läskunniga har också ökat, vilket har medfört att dom har börjat skapa en bildad medelklass, som kräver mera inflytande i det politiska livet.
Den amerikanska revolutionen utbröts efter Englands handlande mot dess kolonier på den amerikanska östkusten. England försökte lägga in tull och skatter även i kolonierna, vilket ledde till motsättningar. Det blev krig, vilket kolonisterna vann tack vare stödet från alla andra länder. 1783 förklarade England dom amerikanska kolonierna som självständiga. Den amerikanska självständighetsförklaringen hade då varit redan den 4 juli 1776. Två viktiga personer i revolutionen var John Locke och Montesquieu som hade påverkat opinionen.

Intr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tidningsledare på 1700-talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-09]   Tidningsledare på 1700-talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=588 [2020-04-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×