Webbläsare

2732 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Webbläsare

Inledning

Jag har skrivit en rapport om de vanligaste webbläsarna som används i de svenska datorerna. Du kommer att få läsa om Safari, Internet Explorer, chrome, FireFox och Opera. Om varje webbläsare har jag skrivit  lite kort information om olika saker som vilka som har gjort det, hur det ser ut, hur jag och andra upplever det, vissa funktioner/special funktioner.

Apple Safari

Safari är en webbläsare som Apple har gjort och ifrån första början var det bara avsett för Apples operativsystem Mac OS X. Men sedan version 3.0 av Safari så går det också att ha på PC datorer. Safari används också som webbläsare i Apples iPhone och i iPod Touch. Utav alla webbläsare så har Safari 8,21 procent utav marknaden (januari 2009)

Själv tycker jag att det är en bra webbläsare som är snabb och smart, men den är svår att ha och göra med i början som ex. hade jag problem med flikarna i början för jag är van vid en knapp på verktygs fältet men istället var man tvungen att gå in under en meny rad eller göra ett kort kommando. Om man öppnar en ny flik så kommer det upp en lista där de sidor man har besökt mest upp; vilket är mycket smart och listan är oerhört snygg! (bild)

Apple Säger: Safari är fortfarande världens snabbaste webbläsare - snabbare än både Firefox, Internet Explorer och Chrome. Även i de mest krävande Web 2.0-program levererar Safari blixtsnabba prestanda, tack vare branschens mest avancerade renderingstekniker.

-Detta låter bra men jag vet inte om jag håller med helt, det är svårt att säga vilken webbläsare som är snabbast för det kan röra sig om hundradels sekunder.

Jag har tittat runt lite på Internet och letade efter vad några med lite mer erfarenhet och som är lite mer professionella tycker och säger om safari. Detta är vad PC För Alla tycker om safari: Drivs precis som Chrome av Webkit-motorn. Men Apple lyckas pressa fram ännu bättre prestanda ur sin webbläsare. Här går det verkligen undan! Trots att gränssnittet är nästan identiskt med Chrome känns Safari tristare, det är Snabbt som attan men dok grått och lite tråkigt gränssnitt. -PC För Alla

Internet Explorer

Internet Explorer är den mest använda webbläsaren dels för att den följer med en PC, men det ska ändras nu. Emellan 2002 - 2003 så använde hela 95% av alla som surfade Internet Explorer!!! idag har den siffran sjunkit väldigt.

(Användningen för Internet Explorer)

Internet Explorer är ifrån en början baserad på Mosaic. Mosaic var den första grafiska webbläsaren. Det är Microsoft som har skapat Internet Explorer, den första versionen av webbläsaren kom redan augusti 1995 och hete Internet Explorer 1, och idag heter den senaste versionen Internet Explorer 8 (IE 9 är påväg och det finns som test version)

Det är många som är missnöjda med Internet Explorer dels för den dåliga säkerheten och att den inte är så snabb. Något som är bra med webbläsaren är att nästan inpå alla sidor fungerar med internet explorer bra. Detta beror på att eftersom mer än hälften som surfar på nätet använder det och då ser dom som gör sidorna till att sidan fungerar med internet Explorer, så det är på gott och ont.

Jag gjorde ett acid3 test med IE (Acid3 är en testsida från Web Standards Project som kontrollerar hur väl en webbläsare följer vissa utvalda delar från webbstandarder) -Wikipedia.

Och detta var det som kom upp. Så man får väl tolka det som man själv vill......

Jag själv använder IE väldigt mycket och gillar det dels att det är lätt, men det kan ha att göra med att jag har använt det mycket. Det är inte så snabbt, men det är heller inte så slött.

Google Chrome

Google Chrome är en webbläsare gjort av Google och det är en mycket snygg webbläsar den är även rätt så ny vilket i sin tur gör det till en av de bästa.

Chrome har också en öppen källkod. Med en öppen källkod  menar man att det är en öppen programvara, är datorprogrammet och  källkoden är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera för den som vill och kan!). Detta gör att användaren kan försäkra sig om att programmet gör vad det ska, eller anpassa det till sina behov. Detta gör att man kan ladda ner olika tillägg, teman, och plugins som andra har gjort till webbläsaren.

Funktioner

Här är några av de mest uppskattade funktionerna i Chrome (Det som står nedan hävdar Google)

Adressfält

Adressfältet som Google  kallar för Omnibox fungerar även som en sökruta. Då visas resultat från din standardsökmotor. Du kan också använda det när du vill söka på specifika webbplatser. Man  kan även använda Omnibox för att infoga bokmärken för olika webbplatser och visa säkerhetsinformationen från den webbsida som visats.

Inkognitoläge

Webbsidor som du öppnar och filer som du hämtar när du är i inkognitoläge sparas inte i webb- eller hämtningshistoriken. Alla nya cookies raderas när du stänger inkognitofönstret. Ändringar som görs i Google Chromes bokmärken och allmänna inställningar när du är i inkognitoläge sparas alltid. När du använder inkognitoläge visas inkognitoikonen i hörnet (bilden).

Flikar

Flikar är som en elektronisk version av ett välorganiserat dokumentskåp, där flikarna är avdelningarna och webbplatserna är innehållet i mapparna. Så man kan ha uppe flerav webbsidor samtidigt. När man öppnar en ny flik i chrome så kommer det upp en snygg lista med dom mest besökta webbplatserna.

Jag personligen gillar Chrome och använder den väldigt mycket. Jag älskar hur snabbt och smidigt allt är som tex. Man behöver inte skriva en en hel adress utan behöver bara trycka på enter, när man laddar ner något så kommer det upp i boten på webbläsaren så man kan se det där. Chrome kollar även ifall man skriver saker rätt som om man skriver i ett forum så kollar den om ordet är rätt stavat och kan ge förslag på rättstavning. Något som också kan vara väldigt hjälpsamt är att chrome kan översätta en hel webbsida till ett valfritt språk något som jag tycker är kanon!

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox är världens näst mest använda webbläsare, de själva uppger att dom har 30 % utav marknaden. Firefox har liksom chrome, en öppen källkod så det finns mängder av teman och tillägg att ladda ner. Vilket är en bra och underhållande sak.

Firefox tillhör Mozilla Foundation och dom hävdar att de är en ideell organisation som främjar öppenhet, innovation och delaktighet på Internet. Webbläsaren släpptes 2002 men då hete det Phoenix, men de fick byta efter att ha fått klagomål ifrån Phoenix Technologies som är tillverkare av BIOS. Därefter började dom kalla det för Firebird, men det ändrades efter ett drygt år till det nuvarande namnet. Detta gjorde man för att undvika förväxling med databasprojektet FirebirdSQL, som också baseras på öppen källkod. -wikipedia

PC För All säger att firefox är som webbläsarnas Volvo, inte jätte bra, men inte speciellt dålig heller. Jag tycker att man kan lita på Firefox, jag har den som en "backup" webbläsare. Jag har Firefox på min dator men jag använder den ytterst sällan, men om det är något som strular på en webbsida eller ifall det något som inte kan spelas upp med min vanlig webbläsare så prövar jag med Firefox och då brukar det fungera. Dock så tycker jag att webbläsaren är ful som fasen! Men det är ett problem som kan fixas med hjälp av dom tusentals teman och tillägg som finns.

Funktioner (enligt  Mozilla så stämmer det som står nedan)

Flikar

Man kan nästan säga att det var flikarna som fick Firefox att bli populärt. Därför att dom var mycket tidiga med det, men nu finns det på varje webbläsare. I Firefox kan man enkelt öppna en stängd flik som man har råkat stänga av misstag man kan även spara sina öppna flikarna och fönster nära man stänger ner webbläsaren så dom kommer upp igen när man startar.

Skydd mot skadliga webbplatser

Tänk på säkerheten när du "surfar" Firefox håller din privata information privat och dina nätaktiviteter borta från skurkarna

- www.mozilla-europe.org

••                                         Privat surfning - När denna  funktionen är på så lämnar du ingen som helst information av din surfning som andra kan hitta.

••                                         Skydd mot skadliga webbplatser - Firefox varnar dig om man är på väg att gå in på en webbplats som kan vara farlig.

Det finns också en bra funktion som gör att man kan spara en webbplats när man stänger webbläsaren. Om man kryssa ner den så kommer det upp en ruta som frågar ifall man vill spara det så man kommer snabbt till det när man går in nästa gång.

Dessutom klarar Firefox Acid 3 testet bra och bättre än IE.

Opera

Opera är en webbläsare som är gjort av det norska företaget Opera Software ASA. Opera var ifrån början ett forskning projekt som Telenor gjorde 1994. Till skillnad från andra webbläsare så var Opera inte grattis till en början utan om man inte ville betala så fick man skaffa den reklambundna

versionen, men nu så är Opera grattis.

Det är många som gillar Opera och det är många som hävdar att det är den snabbaste webbläsaren. Pc För Alla gav den även 9 utav 10 i sitt stor webbläsar test. Dom berättar även att dom tycker att Opera har flera smarta extrafunktioner och att det är ur snabbt.

Opera har inga höga prestandakrav på datorn och kräver inte så  mycket minne. Detta gör att Opera är ett bra val om man har en lite äldre dator och vill att surfningen på Internet ska upplevas snabbare.

I dag finns webbläsaren översatt till 34 språk och finns till minst åtta operativsystem. Det finns även versioner av webbläsaren till andra plattformar:

Nintendo DS - som är en bärbar tvåskärmad spelkonsol, Där kalls den Opera baserade webbläsaren Nintendo DS Browser

Nintendo Wii - är Nintendos femte stationära spelkonsol, I denna finns det med en Opera barserad webbläsare som stöder Flash. Till en början så var det grattis att ha det men sedan så börjaden det kosta men nu så är det grattis igen.

Mobil telefoner - till vissa mobiler så kan man gratis ladda ner opera mini som funkar som en webbläsare för mobiler. Jag har själv denna webbläsaren på min mobil och jag tycker inte den är så jätte bra, den är inte speciellt snabb men det finns vissa smart saker på den.

Funktioner   (informationen nedan är saker som Opera Software ASA hävdar jag kan själv inte bekräfta allt)

••       BitTorrent - Med Opera följer inbyggt stöd för BitTorrent-protokollet. BitTorrent är ett fildelning protokoll som används för att distribuera stora mängder data

••       Opera Turbo - turbo-läget som sitter i nedre vänstra hörnet i statusfältet (bild), och representeras av en liten hastighetsmätare. Vad är det? Opera Turbo lovar snabb bläddring när du är på en långsam Internet-anslutning genom att köra dinna ansökningar genom Operas servrar, och att göra dem göra grovjobbet så att innehållet du hämtar levereras i ett mycket komprimerat forma.

••        Musgester -  låter dig utföra vanliga "webb-kommandon" med små, snabba musrörelser. Vissa åtgärder kan göras genom att kombinera flera olika gester.

Ex.

 Föregående sida i historien  > Håll högerknappen och flytta musen åt vänster

 Ladda om > Flytta uppåt sedan nedåt

Zooma in och ut  > Håll Ctrl knappen nedtryckt och rulla hjulet

Jämförelse

Jag ska jämföra funktionerna, hastighet, utseende och säkerhet ifrån webbläsare till webbläsare

Flikar

Varje webbläsare som jag har provat har flik funktionen och det är knappt något som skiljer dem åt, men om man ska göra någon form av jämförelse på dom så tycker jag att Firefox och Safari skiljer sig från dom andra igenom att inte ha någon direkt flik-knapp som Opera, Chrome och Explorer har, något som kan va lite jobbigt ibland när man måste komma ihåg kort kommandon. Men annars är de i stort sett lika.

Hastighet

Hastigheten anser jag vara bland det absolut viktigaste med en webbläsare. Om jag ska vara ärlig så hittar jag knappt någon skillnad emellan de webbläsarna jag har provat, men detta är något som man mer kommer märka av om man har en riktigt bra internet anslutning, annars tror jag bara att det handlar om hundradelar. Men jag har lyckats notera vissa saker och den absolut segaste webbläsaren är Internet Explorer och om jag nu är tvungen att kora en vinnare i snabbhet så blir det Opera tätt följd av Chrome. Vilken som egentligen är snabbats finner jag näst intill omöjligt att få reda på för det går inte riktigt hitta på internet, det sår bara olika hela tiden från sida till sida.

Utseende

Utseendet är väl inte det viktigaste hos en webbläsare, men det är ju lite skönare för ögat om den ser snygg ut. Det är svårt att säga vilken som är snyggast och fulast, det är mer en personlig åsikt. Till de flest webbläsarna kan man ju också ladda ner teman så man kan göra dom mer personliga, men om man utgår ifrån hur dom ser ut när man skaffar dom så skulle jag nog säga att Chrome och Opera är snyggast. Om jag är tvungen att utse den minst snygga av de  fem webbläsarna jag har provat så skulle jag nog säga Safari för att det känns så grått och tråkigt.

Säkerhet

säkerheten är något mycket viktigt med webbläsaren, detta var dok svårt för mig att kolla, men jag gillar Chrome för att den visar i båtten vilka saker man laddar ner / har laddat ner. Men eftersom jag inte är någon hackare och inte kan kolla säkerheten så fick jag söka på internet vilken som var säkrast och jag hittade mycket intresan information:

http://www.din-it-kunskap.com skriver-

Frågan är vilken webbläsare är bäst på att bekämpa olika näthot? Vilken är säkraste?

NSS Labs har tagit reda på detta. Den oberoende säkerhetsorganisation har i en rapport testat sex av de stora webbläsarna Internet Explorer 7 och 8 (RC1), Firefox, Safari, Chrome och Opera mot de skadlig programet malware.

Här på bilden ser man resultatet utav testet som NSS Labs har gjort. Som man kan se så är det  Internet Explorer 8 som har den högsta andel upptäckta skadligt program med hela 69% och därmed den säkraste webbläsaren. Något som förvånar både mig själv och andra.

På sidan www.mclord.com så har man skrivit om "th...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Webbläsare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   Webbläsare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58747 [2019-05-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×