Projekt/A.I.K

9 röster
4862 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Projekt/A.I.K  

Historik:

AIK grundades den 15 februari 1891 på Biblioteksvägen 8 i Stockholm, av familjen Behrens.

Under det första året hade klubben 43 aktiva medlemmar och gick med en vinst på 3 kronor och 68 öre.  AIK:s första inriktning var friidrott. Den allmänna idrotten hade ett par inslag av gymnastik. Efter ett par år så blev det AIK fotboll. Inte fören 1896 tog föreningen upp fotboll på programmet. AIK blev snabbt en av de ledande klubbarna i Sverige. Ifrån att fotbollen kom till, så har man haft en hög profil.

Under 1990 talet, hade föreningen sin mest framgångsrik period, med två SM-guld. 1999 spelade AIK champions league, men de blev inte lyckat eftersom att man inte tog sig vidare i från gruppspelet. Under 2000 talet, närmare bestämt 2004, kom ett av klubbens värsta ögonblick, AIK åker ut Allsvenskan och får spela i Superettan 2005. Som tur blev de bara ett år i superettan, år 2006 var klubben tillbaka i den högsta divisionen.

Säsongen 2006 blev en lyckad säsong för klubben, dock så slutade vi på 2:a plats, en poäng efter mästarna IF Elfsborg i från Borås. I den avslutande omgången mötte, AIK-Malmö FF. I Borås var det match mellan Elfsborg och Djurgården. AIK vann sin match med 3-0, men tyvärr så vann Elfsborg sin match med 1-0 efter mål av Joakim sjöhage. Innan den sista omgången så hade Elfsborg en poäng mer än AIK. 

Gammal Historik:

Efter andra världskriget hade klubben enbart två sm-guld. Klubben är den i Sverige med flest rekord. I Allsvenskan har man vunnit publikligan 33 gånger, vilket är mest av alla Svenska klubbar. Ifrån början spelad man på Stockholms stadion, men 1937 så flyttade man ut till Solna. Där fick man Råsunda fotbollsstadion som hemma arena. 1899 spelades det första derbyt någonsin mellan AIK och Djurgården. Matchen spelades under dåliga förhållanden. Målstolparna bestod av träpålar som stolpar och ett rep som ribba. Denna historiska första

match vanns av AIK med 2-1. Hur många åskådare det fanns på plats vid denna match, finns det ingen fakta på. De följande åren efter blev en mycket lyckad period med två sm-guld, båda mot Örgryte. Den första finalen vanns med 1-0 och den andra på Walk over.

Verksamhetsperiod 1896- 

Initiativtagare, Sigfrid Sigge Stenberg

Sm-tecken 1900, 1901, 1911, 1914, 1916, 1923, 1932, 1937, 1992 och 1998.  Lite rekord ifrån AIK, Största vinst hemma 9-0 mot Ifk Malmö och borta 8-1 mot Hammarby.

Största förlust hemma, 2-7 mot IFK Göteborg och borta 2-8 Åtvidaberg FF.  (1945)

Aiks tränare genom tiderna:

Aik:s första tränare blev formellt Österrikaren Ferdinand Hummenberger. Han ledde klubben från att vara ett mitten/bottenlag till svenska mästare 1932. Efter honom så har vi haft 36 olika tränare.

Råsunda Fotbollsstadion/ Historik:

AIK är en mycket gammal klubb vilket de flesta vet om. Det är något som man lärt sig redan ifrån barns ben.

Att vi är en Solnaklubb är där i mot inte lika självklart för alla. Men vad är Råsunda? Vår hemma borg? Svaret på de frågorna ska ni snart få reda på.

Fram till 1910 hade svensk fotboll spelats på många olika underlag.

Men detta år beslutades det att man skulle bygga två nya arenor en i Stockholm och en i Göteborg.

Det som var gemensamt var att båda skulle byggas för fotboll och därför ha en riktig gräsplan. Det var en farlig affär rent ekonomiskt för Svenska Fotbollsförbundet. Vid den är tiden var Svenska Fotbollförbundet fattigt och saknade riktig ekonomiska muskler.

Den 18 september 1910 invigdes Råsunda av Kronprins Gustaf Adolf. Träläktaren rymde cirka 2000 personer.

Ifall men inte fick plats på läktaren, så fick man stå bakom ett lågt hönstrådsstängsel. Totalt sett beräknades kapaciteten till 12 000. Vad man vet så räknades aldrig det. Till en början var det svårt att få folk att besöka Råsunda Fotbollsstadion. Anledningen var att man var tvungen att promenera till Råsunda. Arenan hade också problem med sjöbotten, som ofta gjorde sig påmind på hösten. 

Ekonomiskt drogs Råsunda med problem, 1921 räddade AIK anläggningen från konkurs genom att hyra den för 4000 kr om året. Vid den här tiden hade AIK en större ekonomisk kassa än Svenskafotbollsförbundet. Vi bidrog också med en ny arena 1937. Ett par år innan hade AIK olympiastadion som hemma plan.

Den nya nationalarenan invigdes av Gustaf V den 17 maj 1937. Råsunda var nu det största och mest moderna arena i Norden.

National arenan hade en kapacitet på 40.000. Det var Higbury i London som var förebilden för stadion.

Under invigningen råkade Kungen kalla Råsunda för tennisstadion. På själva invigningsdagen spelades det en match mellan Sverige och England. Det var ( 34.117) i publiken.

Men om man ska vara exakt så spelades den första matchen mellan AIK och Malmö FF, en månad innan invigningen. Då var det ( 24.761) åskådare i publiken.

Den 18 April 1937 hängde det blytunga moln över Stockholms norra delar. När väl folk skulle komma så började det regna. Stadion var läcker grönt gräs, höga läktare som kanske skulle uppfattas som svindlande.  

Stadion var men luftig en de flesta andra Europeiska arenor. Att inviga Råsunda var den största drömmen bland alla AIK fans.

Under invigningen sa landshövdingen att, en storstad som Stockholm är värda en Högborg! Han talade också om Sverige framtida idrotts tillväxt. Matchen då, jo den vann AIK med 4-0.

Den första målgöraren blev Acke Nilsson, han gjorde målet mot norra stå. Råsunda byggdes senare om, år 1983. Under denna period spelades ett antal stormatcher här, bl a VM finalen 1958.

Främst på 70-talet kom man fram till att Råsunda var i akut behov av en ombyggnad. Ett par år senare byggdes Råsunda om igen.

Ekonomin var ett problem men tack vare Folksam och Skandia, så hade man råd med en ombyggnad.

Dessa två bolag köpte anläggningen av svenska fotbollsförbundet. Man hjälpte även med pengar till renovering och underhåll. Man rev den västra läktaren, för att få plats med ett höghus, restaurant och kontorslokaler.

Den nya läktaren stod klar 1985. Ett problem var gräsmattan, men det problemet besegrades 1986 då man dränerade gräset.

De nya Råsunda var viktigt för Sverige och Svensk Fotboll. 1992 fick man vara värd för EM i Fotboll. Ett par år senare byggdes också Norra respektive södra läktaren om. Idag är Råsunda enligt UEFA-mått en modern arena.

Många som besöker Råsunda tycker att stadion blivit gammal, på senare år. Idag har Råsunda plats för 37 285 åskådare.

Det har gått drygt 100 år ifrån att förbundet köpte marken. Framtiden ser mörk ut på grund av att man har planer på att bygga en ny national arena i Solna.

Det kommer att göra så att Råsunda rivs och i stället där så blir det bostäder. Framtiden kommer att utvisas. Den som lever då får se.

Ekonomi:

AIK:s ekonomi är har under ett antal år mått mindre bra. Under alla år sedan Allmänna idrottsklubben bildades, så har ekonomin varit mindre bra.

I slutet av 1920-talet var AIK:s svarta tröjor så urtvättade att de såg bruna ut, det gjorde att man fick smeknamnet Gnaget.

efter att man vunnit SM-guld 1932 och 1937, så fick man ordning på ekonomin. Ett par år senare i slutet av 1980-talet, börjar ekonomin åter att bli ett problem.

Man hade då ett minus resultat på 10 miljoner kronor. Orsaken var att man hade AIK hockey under armarna. Men sportsligt gick det bättre, 1992 vann AIK sitt första SM-guld sen 1937. 

Efter att man åter vann Allsvenskan 1998 och fick spela UEFA Champions League så bildades AIK fotboll AB.

Detta bolag ägs av AIK till lite mer än 50 %. Bolaget blev tyvärr inte så lyckat som man hoppades. I första delen av 2000-talet så visade man åter minus resultat, av ekonomin.  I slutet av 2006 hade man en bedrövlig ekonomi, på ett underskott av 75 miljoner kronor.

En positiv sak var dock att under 2006 så ökade ekonomin på alla sätt inom föreningen. Det var främst matchintäkter, avtal, marknadsintäkter, souvenirer som gjorde att ekonomin förbättrades.

Det blev ett bättre publiksnitt runt matcherna främst tackvare en bra säsong men också Royal League.

När man skulle summera ekonomin för 2006 så räknades även spelarförsäljniningen av Derek Boateng in.

Men vid försäljningen så skulle Derek Boatengs gamla klubb ha en del av pengarna. Agent 03 som hjälper AIK med pengar skulle också ha en del av pengarna enligt avtal. Från sommaren 2006 tillfördes det lite mer en 19 miljoner kronor till AIK fotboll AB. 

Pengarna gick främst till att betala av skulder. 2006 hade AIK en årsomsättning på 94 miljoner kronor. Totalt sett var det en ökning med 95 procent jämfört med 2005. Totalt gick AIK plus 15 miljoner kronor.

Ett år senare 2007 visar AIK dåliga siffror man går minus 6,5 miljoner kronor.

Ekonomi/Bokslut år 2003:

Det resultat som blev efter finansiella poster 2003 uppgick till 38 tkr (- 6 340 Kr) Resultatet var i linje med budgeten och bättre en tidigare år.

Det totala rörelseresultatet blev också det en förbättring jämfört med andra år.  Bolagets totala intäkter hade ökat bra i linje med kurvan för ekonomi.

Den ersättning som betalades till andra klubbar, vid spelar försjälningar och köp togs med i det ekonomiska bokslutet.

Den redovisning som AIK visade följde Svensk fotbollsförbundets regler. Viktiga samarbetspartners för AIK fotboll är Åbro och Adidas. Alla lag har också en bokstämma varje år. Det är där man ska redovisa för ekonomin.

Inför 2003 startade AIK fotboll AB ett Riskkapitalbolag. Bolaget startade med hjälp av agent-03. Det som agent-03 hjälper till med är pengar till spelar köp. Man kan säga att agent-03 äger en viss del av varje spelar.

När AIK säljer en spelare så ska en viss del gå till agent-03. Men det mesta av vinsten får AIK. 

Under 2003 gjorde man klart med ett par viktig beslut vad gäller samarbetspartners. Det var UPC, sydkraft och Scandic det var bara några av alla. Med Åbro och Adidas har man ett flerårs-kontrakt sedan tidigare.

Kapitaltillskott/Ekonomi:

AIK AB har under många år jobbat för att starka ekonomin inom hela föreningen. Åtgärdernas syfte har varit att förbättra och att göra ekonomin mer stabil. Man har kunnat fixa en bra plattform för vidareutveckling av den sportsliga verksamheten. Målet är att man ska bli en storklubb i nordiska mått mätt.

För att AIK/ Fotboll ska lyckas uppnå detta mål så krävs det en starkare kapitalbas. Man har beslutat att rekommendera bolagets aktieägare om en nyemission. Med en emission hoppas man att kunna öka ekonomin.

Supportergrupper:

Black Army:

Black Army- Stockholm är en fristående supportergrupp för AIK. När föreningen grundades så gick AIK under namnet AIK Black Army. Styrelsen i Black Army väljs varje år på ett årsmöte, som supportergruppen har hand om.

På 70-talet blev det allt mer tydligt att det fanns en grupp som ofta sågs vid AIK:s matcher. De syntes oftast mer en den övriga publiken.  Först när det började bli stökigt runt AIK:s matcher, så tog klubben kontakt med Black Army. Anledningen att man tog kontakt med Black Army var för att bekämpa problemen, med huligan våldet.

En av det mest aktiva inom Black Army var Jonas Almquist. Han kallade bland annat till ett möte med Stockholmsalliansen, en allians där Hammarby, AIK och Djurgården skulle få bukt med det allt mer ökade våldet inom Idrotten.

Efter vissa möten fanns det många förslag men, ofta var åtgärderna inte så imponerande. Ett par år senare tog Almquist kontakt med ett antal olika personer inom klack Sverige. Personer som Almquist var i kontakt med, Gösta Mölleby, Jan Schenström och Roger Nilsson. Mötena byggde på att man skulle bilda Sveriges största supporter förening. Efter ett möte på Stadiogården i Solna, så var äntligen Almquists plan klar. Han hade lyckats med att bilda Sverige största supporter förening.

Efter en tävling så valdes AIK- Black Army som officiellt namn. Som Sveriges största supporter förening så skulle man anordna resor, producera souvenirer och ge ut en medlemstidning. Tanken är att medlemstidningen kommer en gång varje månad. För AIK:s del var Black Army ett sätt att få bättre kontakt med klacken! Den första borta resen skede dock långt före klubbens bildning.  Den första resan gick till Gävle för en Hockey match mot Brynäs. Resen koms ihåg främst med svarta rubriker i tidningar och i övriga media sammanhang. Efter dessa svarta rubriker som black Army lyckats skapa så, valde AIK att anordna separat egna bussresor.

Mitt under den brinnande hockey säsongen 78-79 så blev AIK:s resultat allt sämre. Konsekvensen blev att AIK slutade med att anordna borta resor. Black Army tog då över och har sen dess haft hand om alla borta resor. 1986 lades de dåvarande black Army ner, på grund av bristande intresse att sköta om gruppen. Ett par år senare återuppstod Black Army äntligen! Den ända förändringen var att Black Army fick ett nytt namn, det nya namnet var Black Army- Stockholm. 

Black Army- Stockholm

Den 15 februari kallade Black Army till ett extra årsmöte. Möte varade i Stationsgårdens lokaler. Tyvärr blev man utslängda av Solna polisen.  Ett par dagar innan hade polisen hetsats utav några affischer på Hovet. Mötet fick istället var på en pub, som blev mer än fullsatt. Efter ett par olika förslag på nytt namn, så beslutade man tillslut att det nya namnet skulle vara Black Army-Stockholm. Många möten fick ske på pubar, restauranger och Mac Donalds.

De arbetsförhållanden som rådde inom Black Army var dock inte alltid de allra bäst, som man säkert kan förstå. Efter hårt jobb så släpptes det första numret av Gnagarna. Inom AIK fanns det hat och åsikter mot andra Svenska klubbar. I början fungerade inte samarbetet mellan AIK å Black Army. Anledningen var olika åsikter, mål och uppfattningar. Tillslut kom dock båda parter överens och sen dess har samarbetet fungerat bra. Med tiden har AIK och Black Army vuxit sig starka. I slutet av 1900 talet, växte Black Army i ett väldigt tempo. 1991 hade man 3500 medlemmar inom supporter gruppen. Den kraftiga kurvan av antal medlemmar, gjorde så att man kunde öppna lokaler och förvara souvenirer i.

De gjorde så att arbetet kunde bli mer effektivt och verksamheten blev mer anpassad till Black Army. Detta lade grunden som senare gjorde att Black Army blev, Skandinaviens största supporterklubb.  

I den vanliga verksamheten ingår resor till AIK:s bortamatcher med mer. Man jobbar också mycket med souvenirer, kontakt med media och aktiviteter för medlemmar inom föreningen. I hela Sverige, finns de medlemmar till Black Army. AIK och Black Army berör en stor del av Stockholm/ Sverige.

Firman Boys

Fotboll har alltid varit ett våldsamt spel. Det finns många olika myter, det sägs att den första fotbollsmatchen spelades i djungeln med avhugget huvud som boll. Under medeltiden blev fotbollen i England populär och våldsam. Bland engelsmän var fotboll en viktig kultur där bråk skulle ingå på plan men även utanför plan. Det var inte ovanligt med skador eller dödsfall, vid sidan av planen. I England kallades fotbollen för folkfotbollen.

I Sverige rapporterades de för förstagången om publikoroligheter, 1916 i Göteborg. De var under än match mellan Göteborg och USA. Göteborgs klacken kastade bland annat sten på motståndarspelarna. 1920 var det för förstagången bråk mellan AIK och Djurgårds supportrar på Stockholms Stadion. Men den första riktiga huliganismen, växte först fram starkt i slutet av 1970-talet.

En av anledningarna till än allt mer växande huligansim, var SVT.s lördagssändningar från den engelska ligafotbollen. Programmet som sände den engelska ligafotbollen var tipsextra. I England var det vanligt förekommande med slagsmål både på men även utan för plan. I Sverige var de AIK som började med det allt mer avancerat våld.

För de supportrar som växte upp och följde laget runt hela landet under slutet av 70- talet och 80 talet så fanns det inget intresse av en firma runt AIK. Polisen var sämre, våra klackar blev mindre, myndigheterna var inte intresserade och motståndarna var klart svagare. Det var en supportergrupp mot alla andra. Det var en liten kärntrupp på 100 personer och en bra sammanhållning i klacken där alla känner alla. Men vid 1990 talets början så växte supporterskalan och det var plötsligt kul att gå på fotboll och slåss för klubben och Black Army. Men när klacken ökade i medlemmar så minskade sammanhållningen bland supportrarna. Under denna period ökade samtidigt Djurgårdens supporter skara, man gick från att ha varit slagpåsar till att vinna enstaka skalper. Man började med att starta bråk med ensamma AIK fans. Man förde bråk på helger och efter matcher.

Detta var en av de största anledningarna till att AIKare runt om Stockholm gick samman för att bilda firman boys 1991. Man fick idéer från England/Sydamerica om att sluta gruppen samman för att slås och stödja AIK:s färger. Man ville vissa att våld mot AIK supportrar skulle straffas med våld och vandalisering. Firman boys vara tydliga med att vart det än händer så kommer det att få negativa konsekvenser för dom eller de som utfört våldet.

Firmans logo, föreställande fyra siluettfiguren med basebollträn, är hämtade från Stanley Kubricks mästerverk A Clockwork orange som kom 1971. Själva filmen var främst baserad på en bok skriven av Anthony Burgess som gavs ut så tidigt som 1962. I Europa används denna logo också ut av Juventus Ultras, denna grupp heter på italienska Drughi. Den orangea färgen som används av firman kommer ifrån sydeuropeiska länder. Många av firmans medlemmar har också förknippats med bombarjackor i samman med vissa våldsamheter. Det var den unga skaran av firman som tog bombarjackorna till Sverige, något man kan ifrågasätta eftersom att bombarjackorna ofta används av Nazister. De unga grupperna inom firman gick ofta till attack mot andra grupper, främst på kvällar och nätter. Ju längre tiden gått så har firmans färger börjat komma till FB-souvenirer, men också till banderoller och mycket annat. Från början var firman enbart ett kompisgäng men unga grabbar som vill gå på AIK:s matcher och ha skoj. Men efter bara ett par år utvecklades firman till ett rent slagsmåls gäng, där bråk och misshandel stod högt upp på dagordningen. Men i takt med att polisen fick mer resurser alltså fler poliser och mer pengar, till att kunna mötta nya typer av våld främst fotbollsvåld. Samhällets syn ändrades radikalt emot huliganism och samtidigt ändrades firman från att ha detta som fritidsintresse till en livsstil.

Vilka är med i firman?

Firman har aldrig och kommer aldrig att bli en organisation som man kan bli medlem i. Det finns inga medlemskort eller regler, för att kunna bli medlem. Firman är ett brödraskap och man kan enbart bli en i gruppen om man lyckas kvalificerar sig. Man skall vara trogen och lojal mot sina vänner. Helst ska man aldrig baka utan man ska slås för vänner men främst för AIK. Alla vet vilka firman är något som dessa grabbar kan dra nytta av. Man är helt överens om att Fotboll och våld hör ihop. Främst slås man mot andra grupper som har samma syn och intresse för våld. FB har alltid satsat på kvalitet före kvantitet, något som kan hålla med om eftersom att man söker kvalitet och inte mängd. Enligt firman betraktas man fel utav samhället eftersom att man räknas som extremsupportrar. Firman finns i alla delar utav Stockholm, rika som fattiga områden. Man kan aldrig veta vem eller vilka som är med i denna grupp, det kan var läkare eller lärare.   Dem som är med i Firman är mellan 22-45 år gamla, Det finns varken kvinnor eller barn i Firman Boys. I FB så finns alla typer av människor samlade, det kan vara från kriminella till företagsledare. Det finns personer som tjänar snuskigt mycket och dem som inte ens har råd med mat för dagen. Det finns dem som är uppvuxna i Tensta och vissa i välbärgade områden som Djursholm, Lidingö, Bromma, Östermalm och Vaxholm, Nazister och kommunister, svarta och vita och fattiga som rika. Det finns dem som har familj och dem som inte har någon familj alls.

Man kan säga att det finns en växling mellan olika människor från olika bakgrunder. Men ska vi dra allmänna slutsatser så är den större delen av gruppen vanliga svenska människor, som kommer ifrån många av Stockholms olika förorter, med undantag fotbollsmatcher, skötsamma samhällsmedborgare levande under hemförhållanden. Det enda som förenar denna samling människor är inte bara för sin kärlek till AIK, utan också att man slåss för klubben.

Efter bildandet av FB för 18 sedan så har dem varit en väl utvecklad organisation med många tentakler på ett flertal ställen i vårt samhälle. Firman boys går att betrakta som en extremt sammansvetsad grupp, med en extra stark gruppering.

Denna elitgrupp av huliganer har under åren växt sig starkare och starkare, nu är man Skandinaviens största och mest framgångsrika firma. Det finns ett flertal grupper men de är långt ifrån lika kända och har våldet mer son en "hobby". För firman är det inte en lek, för firman är ett jobb som ska göras för AIK. När firman talar och utövar våld, så är det på riktigt!

Det är väldigt få subkulturer om ens någon som lyckats förändra vanliga människors klädstil, firman har där emot lyckats förändra hela modeindustrin. Fotbollshuliganismen har gjort "casuals" det blev väldigt tidigt ett samlingsbegrepp för den yngre gruppen av engelska supportrar som kläde sim smartare och med stil. Det var ofta dyrare märkeskläder än vad den vanliga gruppen utav samhället hade råd med. Syftet var denna engelska grupp var inte att bara kunna slås bra utan också klä sig bra.

Med hjälp av dyrare kläder kunde man ofta lura polisen, eftersom att polisen ofta uppfattade dessa personer som vanliga supportrar. I Sverige var det enbart AIK och Djurgården som radikalt förändrade klädstilen. I början av 1900-talet växte bombarjackorna fram allt mer, på våra svenska arenor. Senare fram i början av 2000-talet kom många nya märken som Stone Island, Burberry, Rockport m.m. Modet har främst växt ut bland huliganer från städer som Stockholm, Göteborg men även Malmö.

Men såklart har och är alltid boxningen viktigare än kläderna inom denna grupp av det nedre samhället.

En av många aspekter som har eller rättare sagt gör firman boys helt unika, är det stora inflytandet man lyckats skaffa över "AIK alltså den egna klubben. En fotbollsfirma är ofta specialiserade på våldet, främst på gator och torg. Firman har under lång tid slagits för AIK men också för andra supportergrupper. Men har ställt upp vid många olika tillfällen, när andra grupper behövt stöd i form av våld eller liknande problem. I takt med att klubbens samlingar minskat, så har firman förlorat allt mer makt samtidigt som Balck Army ökat allt mer i slagstyrka. Firman blev då tvungna att ta på sig mer ansvar än vad som början stod på agendan. Eftersom har firman tagit upp allt mer kontakt med AIK:s ledning, främst Fotbollens regering.

Man tar kontaktat spelare, ledare och andra personer som står klubben väldigt nära, främst har det varit viktiga personer inom AIK. Viktiga personer har blivit tvungna att samtala med FB, trots att styrelsen tar avstånd mot våldet. Styrelsen har tagit strid mot huliganerna, men det har fått dåliga konsekvenser främst för högt upp satta.

Firman styrde AIK-klacken på norra stå under de vackra glansdagarna på 1990-talet. Under denna tid var stämningen allt som oftast god på norra ståplats, det var främst folk från firman som höll upp stämningen. Ett par av sångerna som idag hörs från norra stå, är ifrån början från firmans killar. Idag finns firman lite överallt på Råsundas läktare. Den största delen av firmans anhängare finns på östra övre. På den södra familjeläktaren finns det ibland anhängare från FB, trots att läktaren är till för barn och äldre. Firman har idag ett högt inflytande på andra supporter grupper inom AIK, genom att man styr och bestämmer över andra falanger m.m. Man styr både direkt men också indirekt, vilket är lite oroväckande.   

Många som idag är medlemmar i FB har tidigare själva spelat Fotboll elitnivå, några var mycket lovande enligt vissa. Ett par har varit med och vunnit SM-guld med AIK:s juniorlag.  Någon gång under 1990-talet startade Black Army en supporter turnering, där firman årligen deltar. FB deltar inte bara man vinner allt som oftast, buklan alltså man vinner hela cupen. Så sent som 2008 lyckades firman ta hem hela tävlingen. Denna cup är för övrigt öppen för alla AIK:s supporter grupper, men också kan vanliga supporter ställa upp.

Enligt firman så hjälper man AIK med pengar och stöd. Det är vanligt att medlemmar i firman också äger aktier i AIK Fotboll AB. Många av dessa huliganer är ofta egna företag och har med hjälp av det kunnat bidra med ekonomiskt stöd. Några har till och med lyckats hjälpa AIK med spelarköp. Senaste gången man bidrog med pengar till spelarköp var 2009 och då till hockey laget. FB hoppas kunna hjälpa men också göra reklam för sitt namn. Med att vissa sitt namn så har man lyckats få många nya aktivister/medlemmar till sig. Man har också bidragit med ett enormt publiksving, under 1990-talet och framåt.

Enligt firman så hör inte Fotboll och politik ihop. Dock har många medlemmar en politisk syn eller åsikt. Under match dagar pratar man aldrig politik utan enbart Fotboll och våld m.m. Inom FB bedöms man inte för hudfärg eller politisk syn, utan enbart att man gillar AIK och våld. Man bedömer om man är lämpad, om man är en bra eller dålig kille. Den tid då nazister framförde propaganda är sen länge förbi.

Det är enligt firman dom själva som tagit kontrollen över Råsunda och runt om kring arenan.  Man har slagigt ut nazister som kommunister, ifrån Råsunda. AIK har inte ens haft problem med olika extremister sen firman tog kontroll, där emot har firman skapat problem genom sitt våld och inflytande. När den högsta svenska polisledningen 1991 strax före Fotbolls EM, så fattade polisen ett mycket viktig beslut angående att bilda en särkslid supporternhet med bara en uppgift att jobba för att få slut på våldet. Nu ett antal år efter att man fattade det är viktiga beslutet, så har man lättare kunnat jobba mot huliganismen. Men det är dock viktigt att komma ihåg att problemen är långt ifrån lösta.

Idag har polisen i Stockholm sju personer som enbart jobbar med kartlägga huliganerna både på match men även övriga dagar. Firman boys är polisens största problem, därför jobbar man alltid lite extra mot firman, man kan säga att man har blivit måltavlor för Stockholms polisen. Man har på slutet börjat jobba för att hindra nyrekryteringen av Fotbolls huliganer, det är inte enbart firman utan alla andra huligan grupper också.  Huvudfokus är mot yngre grupper i samhället. Inte alla men många supporter grupper behandlas ibland fel utav polisen, det kan vara misshandel eller våld utan någon som helst provokation. Det har gjort att många fått minskada tilltro för polisens jobb.

Det finns en paragraf som heter 13 §, som gör så att polisen enligt denna lag har rätt att låsa in folk i max sex timmar. Polisen kan med hjälp av denna lag avlyssna rikssupportrar telefoner men också genomföra husrannsakan.  De senaste åren har man börjat jobba mer mot åt att minska alkohol och festkulturer. Runt Stureplan festar många anhängare till Stockholms klubbarna, där har man satt in extra hårdbevakning. Det är tyvärr vanligt med droger bland huliganerna främst är det kokain, som används före matcherna. Under senare år har dock användningen av olika droger minskat tack vare hjälp utav länskriminalen För att få bukt med droger har polisen börjat med att ta urinprov efter matcherna. Polisen har också hittar förekomster av anabola steroider, bland olika medlemmar främst supportergrupper.  Det finns ett mörkertal därute, vad gäller säkra källor av användning av anabola och droger. 

Firman boys har alltid tillämpat omerta, tystnad om staten. Något som firman jobbar väldigt hårt med är att aldrig lyda eller samarbeta med polisen, inte under några som helst former. Enligt firmans ledning så ryser man ett hat och förakt mot polisen, något man tydligen har rätt i att göra. Däremot är man öppen för alla sorters information vilket bland annat lede till den då dåvarande chefsåklagare och chefen för Riksenheten mot korruption, Christer ven der Kwast, i början av 2000-talet i en hemlig operation utredde påstådda så kallade polisläckor till FB. Polisen och många övriga myndigheter, har på senare ökat trycket för att komma åt medlemmar i de olika firmorna.

Den svenska staten har hjälpt polisen genom att man stiftat nya lagar, som förenklar polisens arbete. Dagens firmor betraktas enligt polisen som huliganer, därför ska man jobba med alla möjliga metoder för att stoppa våldet och firmorna. 2005 kom en ny lag som heter tillträdesförbudslagen som syftar till att klubbarna lättare ska kunna stänga av egna supportrar ifrån arenorna. Bland Huliganerna fick lagen snabbt ett annat namn, nämligen "Huliganlagen" firman var de som först fick några avstängda. Det var tre stycken unga grabbar i samband med bortamatchen mot Gais 2005, som ett läktarbråk inträffade. Våren 2009 träder även en kraftig skärpning av den så kallade huliganlagen fram i form av lagförslag DS 2008:54 som då tyvärr för alla huliganer blir verklighet. Enligt firman kan lagen lätt jämföras med de lagar som förekommer i renodlade diktaturer. Lagen kommer enbart att innebära försämringar för rättssäkerheten. Polisen kommer med hjälp av åklagare kunna stänga av potentiella bråkmakare. Det finns många olika idéer om den nya lagen, och en teori är att man vill slå ut alla fotbollsfirmor för gått. Firmans svar på den nya lagen är följande, så länge vårt engagemang, passion och fanatism är större än deras så är vi inte oroliga.

Firman boys och media

Firman är sedan länge ett känt namn bland, polis, myndigheter, journalister och media i övrigt. Svårigheter med media, har allt som oftast slutat med svarta rubriker m.m. Under 1990-talet försökte firman trädda fram i media, man fick ofta vara med i olika program på tv. 1993 var första gången som firman öppet fick vissa sig i media, det var i ett reportage som rörde ämnet Black Army. Efter ett antal år fick man även vara med i Aftonbladet, eftersom att tidningen gjorde olika reportage om det allt mer ökad våldet, runt om kring Fotbollen i Stockholm.

Varje vecka får firman förfrågningar om att vara med i olika reportage, ofta är det förfrågningar från tidningar, forskare, tv m.m. Firman har däremot beslutat att aldrig mer delta i några reportage, detta har lätt till att nyfikenheten ökat för denna grupp i samhället. Ett antal företrädare för journalistkåren har försökt med att infiltrera firman, men man har aldrig genomfört dessa planer. TV3 programmet insider gjorde under hösten 2003 ett reportage om FB, dock misslyckades man med huvudmålet att infiltrera organisationen, trots att man hade hjälp av kameror och dolda mikrofoner. Eftersom att man misslyckades så valde man istället att hänga ut elva AIK-supportrar, och alla vara nästan oskyldiga/straffria. Programmet insider slog dock tittar rekord, upp mot 475 000 svenskar bänkade sig framför tv-apparaterna.

FB var de som först kom fram med den nya firmakulturen i Sverige, och man var väldigt tidiga med att skaffa sig en hemsida. Den första hemsidan lades dock ner ganska fort, efter påtryckningar från bland annat polis och AIK. Ett par år senare nämligen 2000, startade firman en ny sida med ett nytt namn sverigescenen. Firman styr all information från hemsidan. Sidan har varje månad cirka 200 000 besökare. Under åren har firmans hemsida fått skarp kritik från polismyndigheten, Säpo och försvarsmakten. FB:s hemsida tar inte emot pengar, eftersom att man är en fristående sida. På sverigescenen finns det ett forum men detta forum är bara öppet för fotbollsgrabbar, som kommer ifrån de största skandinaviska ligorna. Idag är cirka 1000 personer registrerade på firmans forum.

I Storbritannien är så kallade huligan boken sedan länge vanligt förekommande inom varje firma, liten som stor, har minst en kille som skrivit om sina upplevelser som "huligan" under åren. I Sverige gavs den första huliganboken ut år 2005, den är skriven av en firmakille med pseudonymnamnet " Johan Höglund", en av grabbarna hette boken och den blev en riktigt stor försäljningssuccé. Det finns och planer på att göra en film av boken, en av grabbarna, men detta är ännu inte 100 % klart.

Babyfirmorna

I början av 2000-talet växte ett nytt fenomen fram i Sverige som på sätt och viss skulle förändra ligistscenen men också skapa nya huligan grupper nämligen "Babyfirmorna" med unga slagskämpar. För AIK innebar detta en ny huligan falang, "Young boys" som bildades år 2000. Young boys fick en skola och utbildning av självaste "firman boys" men under den första tiden fick man allt som oftast klara sig själva, i de olika uppgörelserna. Dessa unga grabbar bråkad ofta extra mycket i början, eftersom att man vill vissa att man också kunde slås som storebror FB. Dom som inte slogs tillräckligt bra fick allt som oftast lämna gruppen i ett tidigt stadium. Man följer och styra av firmans lagar, man är en under grupp där tyngre förmågor placeras. Men under dessa tio år, har man lyckats skriva "historia" man har alltså skrivit sig en egen historia. Nu år 2009 finns inte längre Young boys kvar, eftersom att man har gått ihop med firman. Nu har det istället kommit en ny generation slagskämpar nämligen (BB) Baby boys. Denna grupp har också som mål att en dag tillhöra FB, något som mycket möjligt kan bli sanning, om inte polis eller myndigheter stoppar dessa unga hungriga krigare. Självaste storebror firman är idag starkare än någonsin.

På den mindre scenen/yngre finns det bara en grupp idag som representera AIK. Denna yngre grupp har de senaste åren dominerat bland dom yngre huligan grupperna. Om ett par år kommer säkerligen dessa grabbar flyttat upp till de stora grabbarna, och representera då stora starka FB.

Våldet

Om man verkligen älskar något så gör man säkerligen vad som helst för det, vilket dessa grabbar gör dom brinner för att slås för AIK. Om man älskar AIK så ska man slås och ställa upp på i stort vad som helst, så länge de har en anknytning till klubben i sitt hjärta, nämligen AIK i dem är fallet. Young boys grabbar offrar hälsa och många andra farliga risker för klubben men också för sina huliganer polare. För att huvudtaget platsa i dessa grupper så krävs ett starkt psyke men också en väl fungerande hälsa. För att klara det allt mer brutala våldet krävs det att man är vältränade och för det krävs hård träning, för att uppnå detta så tränar idag många FB grabbar olika former av kampsporter.

Den vanliga fotbolls supporten har inget att vara orolig över så länge man sköter sig, man ska också respektera firmans åsikter och mål, eftersom att FB inte är helt mållösa som vissa andra grupper i samhället nämligen tyvärr råkar vara.  Under alla dessa år har firman deltagigt i både stora som små uppgörelser. Man har deltagit i fighter i både Sverige som Europa. Eftersom att man varit i Europa och slagigts så har man även vunnit stor respekt ute i Europa, man är kända som Sveriges i särklass tuffaste, våldsammaste och mest välorganiserade. Ett par utav bråken har fått media och polis att häpna, det ofta handlat om negativa skrivirer.

Verksamheten idag

Firman boys 2009 är starkare än någonsin. Man har en kvallite som övriga saknar, både andra huliganer men även poliskåren, detta ska dock tas som nypa salt då firman försöker att vinkla bilden åt sin egna fördel. Många som står utanför firman tror sig ofta veta mer än vad man i själva verket gör, grupper som kan räknas ditt är polisen och media. De källor som media har är ofta förvrängda och är emot firman på alla punkter. Vi vet själva vilka vi är, det räcker gott och väl. Av vissa olika orsaker så tänker vi på nätet inte avslöja någonting av vår verksamhet eller våra ambitioner som inte är till någon än oss själva. Vilka våra planer än vara eller vad vi har för målsättning med vår verksamhet så är det ingen utomstående som har någonting med det att göra.  FB är inte bara som en stor kraft för AIK;s supporterled, utan också även för klubben. Under åren så har vi byggt upp ett stort förtroendekapital för föreningen och vi får starkt stöd från andra AIK supportrar. De som var med och startade Firman en gång i tiden är idag stora vuxna män med ett i många fall brett kontaktnät både inom samhället och så i Stockholms så kallade undre värld. Vi går inte i någons fotspår men våra killar känner många olika folk från flera olika miljöer och grupperingar vilket vi värdesätter och ser som en effektivitet.

Vi konkurrerar inte med andra lagliga företag/ eller kriminella nätverk då vår verksamhet endast syftar till att stödja AIK och icke tjäna några pengar på vårt deltagande. FB är snart 20 år som organisation och fotbollsfirma. Det har varit en mycket bra tid och det är som en saga som aldrig vill ta slut och så länge AIK finns kvar så finns Firman också kvar. Det här handlar bara endast om AIK. Det har vi alltid gjort. Vi är verkligen inte som Djurgården, Hammarby eller Göteborg- Vi är endast AIK och vi har inga vänner. Det handlar om kärlek och hat. Spelare som tränare, jobbar ofta bara under korta perioder inom AIK. Efter ett eller fler år så söker man sig till andra klubbar, det är precis som inom anda branscher man byter arbetsgivare då och då. Men alla supportrar är trogna klubben livet ut, man sviker aldrig den eller dom man har ett hjärta för, och i det är fallet är det AIK man är trogna livet ut med. 

Under 70 långa år har AIK/Fotboll bara vunnit två SM-guld, detta är naturligtvis en katastrof för en stor klubb som AIK. En förening är aldrig bättre än högsta ledningen. Om föreningen börjar sälja sin själ, är det självklara valet att agera för AIK, detta ska firman alltid göra i vilken eller vilka lägen man än bifinner sig i. Under 1990-talet kom FB med ett klyftigt citat " det är vi som är AIK". I dessa tider där vi lever med ständiga hot och bråk, från polisen och andra så är det extra viktigt att stå upp för orden det är vi som är AIK.

Firman står alltid upp för sina åsikter, ingenting kan stoppa oss, vi står för en äkta/genuin Fotbollskultur. I firmans kultur kommer Fotbollen, grabbarna och folket alltid i första hand, hur andra än vill vinkla det till. Man är också en motvikt till den nya Fotbollen där det handlar mer om pengar än kärlek. Man kommer aldrig att vilja dö för en levande "cirkus", något som dock AIK förhoppnings viss aldrig kommer att låta sig vara eller bli. FB är väldig tydliga i frågan som berör supportrar, man kommer aldrig att kunna köpas eller säljas, även om pengar är inblandade. Det är förbjudet att hyckla och sova med andra supportrar, om man är en del inom FB, de vill säga. I politik frågor säger man sig ta avstånd mot konservativa ideal som allt för ofta pratar om gamla tider istället för den nuvarande tid som vi lever i. Dock kommer firman alltid att kämpa för Fotbollens ideal, eftersom att man inte ljuger eller hycklar, man pratar enbart klart språk. Man är till 100 % överens om att AIK aldrig kommer att kunna köpas för pengar, men varför? Jo för att det är vi som är AIK! Vi kommer alltid att vara AIK, ingenting ska kunna stoppa AIK.

AIK/Fotboll

    AIK fotboll startade 1896 i Stockholm. Klubben är den femte framgångsrikaste i Sverige. Man har tagit elva SM-guld under 80 säsonger i Allsvenskan. Man innehar flest rekord i Allsvenskan och man har totalt vunnit publikligan hela 36-gånger, smått fantastiskt i svenska mått mätt. Man är ett av få lag i Sverige som lyckats ta sig ända till Champions league, vilket man lyckades med 1999. 1937 flyttade man från Stockholms stadion, man har ända sen dess spelat på Råsunda Fotbollsstadion i Solna. Om ett par år nämligen är 2011, kommer man att riva anrika Råsunda, för en ny arena Swedbank, som också kommer att bli Sveriges nya national arena liksom AIK:s nya hemma plan. Från 1999 drivs klubben som ett aktiebolag och hade den 28 december hela 3 681 aktieägare. Den största aktieägaren är själva Fotbollsföreningen, som äger totalt 52 % av allt. Dödsboet efter finansmannen Adolf H. Lundin ägde cirka 23 % av alla aktier. Svenska kyrkan äger även dem, aktier i AIK. Under de två första kvartalen steg aktien med hela 50 %.

Under år 2009 tog man två guld, SM-guld och cup guld. AIK:s Fotbollsförening har hand om ungdomsfotbollen, huvud ordförande där är Lars Rekke och man har nio ledamöter. Vad gäller seniorfotbollen är det AIK AB som har ansvaret för både dam och herrsidan. 50 % av röstantalet i AIK Fotboll AB innehas av AIK:s Fotbollsförening.

Precis som många andra klubbar, har AIK Fotboll ett stort utbud av souvenirer, vilket är nödvändigt för ekonomin och för att få fler fans. Det finns många olika typer av kläder, allt från kalsonger till bollar. Man kan köpa AIK prylar på många olika ställen, men främst är det invid Råsunda fotbollsstadion. År 2007 öppnades en ny shop, eftersom att efterfrågan ökade markant, AIK Fotboll får ett antal miljoner "positivt" för AIK fotbolls styrelse. På Hötorget finns de en affär som heter derby butiken, denna butik äger man till 1/3. De två andra delarna ägas av Djurgården och Hammarby. I denna butik kan man köpa allt från AIK kläder till Svenska landslaget kläder, detta år än mer positivt då AIK gör vinst på andra lags bekostnad.  Under de senaste åren, har dessa försäljningar varit i stor vikt i den ekonomiska tillväxten. Dessa prylar har fått en allt mer viktig roll för Klacken, eftersom att tifon blivet allt vanligare i svenska Fotboll.

AIK har totalt haft sju stycken hemma planer, under alla dessa år som klubben existerats. Allt började med Gärdet, där man spelade under de första åren, man flyttade dock ett par år senare till Linderängen. Den första riktig hemma planen, var idrottsparken en liten plats som ligger bredvid dagens Stockholms stadion. Denna plats var AIK:s mellan åren 1901 och 1910. Sen var de dags för flytt igen, denna gången var det ut till Råsunda IP.  När väll Stockholms stadion var klar, så valde man åter igen att flytta och man fick nu Olympia stadion som hemma arena. 1937 så flyttade man från Östermalm till Solna, där fick men Råsunda Fotbollsstadion som hemma arena, den arena som än idag är AIK Fotbolls hemma plan.  Anledningen till att man valde att bygga Råsunda, var för att AIK fyllde stadion varje hemma match, därför blev räddningen en nya och morden stadion. AIK var med och betalade 100 000 kronor, annars hade man inte kunnat genomföra bygget. Idag spelar AIK och svenska landslaget, på Råsunda.

AIK:s träningsmatcher spelas precis bredvid Råsunda, nämligen på Skytteholms IP. Om ett par år, kommer en nya arena stå färdig i Solna, den kommer att heta Swedbank stadion. Råsunda kommer att rivas för att ge plats åt ny flerfamiljs hus. Många av AIK:s fans har däremot varit mycket kritiska till den nya arenan, eftersom att man tycker at den kommer att bli för stor, för ett svenska klubblag, den kommer däremot att passa bra för landslaget som lockar fler och fler åskådare i takt med att intresset ökar för Fotboll i Sverige. De finns även många åsikter som vill att man ska köpa Råsunda, men detta är upp till förbundet och AIK, det är främst en ekonomisk fråga, vi kan dock hoppas att man kan köpa och äga Råsunda till 100 %.

Swedbank Stadion 

Stockholms swedbank stadion i Stockholm/ Solna kommer att bli Sveriges framtida national arena i Fotboll. Den kommer att ha en publik kapacitet på 50 000, vid Fotbolls matcher och cirka 65 000 konserter. Arenan kommer att ligga vid Solna station och cirka sex kilometer från Stockholm city. Ännu har inget beslut fattas angående bygget, men om man kommer till start så ska allt vara klart 2012, projektet kostar totalt 2,2 miljarder. Bredvid arenan planeras ett bygge av Stockholms största köpcentrum. Mall of Scandinavia kommer att bli namnet på köpcentret.

De var den första april 2006 som svenska fotbollsförbundet fattade ett beslut om att bygga en nya national aren i Solna. Marken där arenan kommer att finns är Solna, och de var ett bygg som förslog marken eftersom att man ville exploatera industrimark. Den nuvarande national arena Råsunda, kommer att rivas för att ge plats åt nya bostäder. Råsunda är alltså snart ett minne blott. Om allt går som de ska, så kommer Swedbank stadion att stå färdig år 2011. Swedbank är första alternativet för AIK:s kommande hemma plan, detta är dock inte 100 % klart ännu. Tanken är att arena ska vara i funktion året runt, därför kommer plan vara uppvärmd och ett tak kommer att finns. Swedbank kommer att uppfylla samtliga krav som FIFA och Uefa rekommenderar. Hela byggkostnaden kommer att sluta på cirka 2,4 miljarder, med infrastruktur inräknat också. 

Runt arenan kommer man att bygga 250-rumshotel, konferenser och restauranger. Enligt svenska fotbollförbundet kommer arenan på grund av sitt namn, vara en extra stark ekonomisk faktor, i positiv bemärkelse. Tanken är att Swedbank stadion i Stockholm, ska bli Skandinaviens största arena, och den näst största i Norden. Man kommer att kunna anordna EM och VM, i Sverige tack vare denna nya arena.

När man fattade beslut om att bygga en ny arena så fattade man samtidigt ett beslut om att bygga en helt ny stadsdel, som kommer att ligga invid Solna station. Själv arena projektet ägs av svenska Fotbollsförbundet, Solna kommun, Peab, Fabege och Jernhusen. Det kommer att finns plats för 50 000 åskådare vid Fotbolls matcher, vid andra evenemang kommer man att ha plats för 20 000 till 67 500. Hela arena kommer att vara uppvärmd och ett öppnings bart tak kommer också att finns, de senare kommer att förbättra Fotbollen i Sverige eftersom att vi då slipper kylan vid matcher som kan komma att spelas under vinterhalvåret. Arenabolaget i Solna har beslutat att Peab ska stå för hela bygget, Peab har dessutom fått en order att bygga all infrastruktur som kommer att finns runt Swedbank Stadion. Det första spadtaget ska enligt planering ske den 5 juni, om allt går som de ska de vill säga. Detta kommer att vara ett av Sverige största byggnadsprojekt under de kommande åren, något som dessutom förmodligen är bra för Sverige som land i stort. Allt ska vara färdigt och stå klart 2012.

Arenastaden ska kunna vara värd för många olika evenemang. Den kommer också att skapa många nya arbets tillfällen. Den kommer att ge 10 000 nya arbetsplatser, 5000 boende och 2000 lägenheter.

Det är ännu oklart om AIK väljer Swedabank som hemma arena, eftersom att man helst vill äga sin egna arena och inte hyra som man kommer att göra med Swedbank. Den typ av arena räknas som femte generationens arena, vilket innebär att stadion ändrar staden, infrastruktur och boendet. Dessa typer av arenor byggs dels för att ändra städer och för att riva gamla områden, men ersätter istället med nya arenor, bostäder, shoppingcentrum m.m.

När swedbank är klar så kommer man riva den nuvarande national arenan, nämligen Råsunda Fotbollsstadion. Enligt planerna så ska man kunna åka pendeltåg till Solna station, bussar och tvärbanan kommer också att ansluta, detta kommer att förbättra infrastrukturen för hela Solna. Från station kommer man att få gå ett par hundra meter, därför att man diskuterat möjligheterna att ansluta tunnelbanan till Swedbank stadion.  I närheten kommer E 18 och E 4an att finns, där kommer det finns ett parkeringsplatser med plats för cirka 4000 bilar. För att detta ska vara möjlighet så krävs det att man bygger på 12 hektar, ganska stor mark de vill säga. 

Enligt svenska fotbollsförbundet ordförande Sune Hellströmer, så ska den nya arena bara vara början på en ny framtid. Trenden är att fler nya arenor kommer att byggas i Sverige, detta kommer att utveckla Allsvenskan och publiken kommer att öka.

Fram till år 2023 så kommer Råsunds ersättare heta Swedbank , detta kostar totalt 153 miljoner.

Spelare

Målvakter

Tomi Maanoja

Styrkor: Bra i luften, säkra utkast och mycket högre reflexförmåga. Stod för ett par riktigt bra räddningar förra säsongen, ibland annat en sjuk sådan i derbyt mot Hammarby. Kan bli en riktigt bra målvakt på sikt.

Svagheter: 

Bristande rutin. Hans sämsta insatser under 2008, visade ofta sken av att bero på grund av nervositet.

Nicklas Berg

Styrkor:

Stabil målvakt. Skulle förmodligen kunna göra ett bra jobb i många allsvenska lag.

Svagheter:

Saknar riktiga toppar.

Backar:

Per Karlsson

Styrkor:

Han är en säker, trygg och en stabil mittback. Är bra på huvudet och en mot en dueller.

Svagheter:

Har kommit tillbaka från sina skador, skulle kunna bli bättre på sina uppspel och högre tempo

Nils-Eric Johansson

Styrkor:

Han är brytningssäker och har bra speluppfattning. Han har stor erfarenhet från utländska klubbar. Har hittat rätt i sin spel position till vänster i back linjen.

Svagheter:

Han skulle kunna bli bättre i sina längre uppspel, är lite för långsam i sitt spel.

Walid Atta

Styrkor: Han är teknisk och har bra passningspel, Han är snabb och offensiv, man kan säga att han är en spelande mittback.

Svagheter:

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Projekt/A.I.K

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   Projekt/A.I.K
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58736 [2020-06-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×