Ku Klux Klan

12 röster
18759 visningar
uppladdat: 2010-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Ku Klux Klan

Jag valde att fördjupa mig i högerextremist sekten Ku klux klan för det är en sekt jag inte vet mycket om. Medlemmarna i sekten har väldigt annorlunda åsikter om samhället och ser på saker och ting helt annorlunda till skillnad från mig. Trots att klanen inte har många anhängare idag är jag fascinerad av att folk fortfarande fruktar klanen. Det måste betyda att sekten varit mycket mäktig och tagit en stor del av samhället? Jag har många tankar kring denna sekt. Så jag har valt ut de frågeställningar jag verkligen vill ha besvarat innan jag avslutar detta projekt.  

Frågeställningar är följande:

 • Hur grundades sekten och vilka var grundarna?
 • Vad har den ställt till med?
 • Vad är dess mål? Har sekten samma mål nu som förr?
 • Hur många anhängare har sekten och hur många har den haft som mest?
 • Är det en destruktiv sekt?
 • Är den farlig?
 • Och slutligen, har den rätt? Är det en sekt jag skulle vilja delta i?
 • Hur bildades K.K.K? (K.K.K är en förkortning av Ku klux klan.)

  K.K.K. bildades på julafton 1865, i Tennesse på USA:s västkust. Det var sex unga krigs veteraner som bildade den kristna "klubben". Klubben som bildades gjorde "practical jokes" (som dom kallar skämt i USA) om de mörkhyade, det var alltså inte menat att klubben skulle bli till en farlig sekt. Själva namnet kommer från grekiskan. Där Kuklos betyder cirkel som skulle symbolisera deras gemenskap, och klan för att de alla ursprungligen var skottar och irländare. De hade mycket gemensamt men mest att de såg ner på mörhyade och att de skulle fortsätta vara slavar, eftersom slaveri precis förbjudits (Inbördeskriget). Dom ville ha en mystisk klubb där de red ut på nätterna täckta i vita lakan, även hästarna för att skrämma folk. Dom bytte namn på sig själva som lät lite fräckare men också för att skydda deras identitet som t.ex. Grand Wizard och Grand Dragon. Den första ledaren hette Exalted cyclops som han kallade sig själv.

  Makttiden början av 1900 talet

  Klubben växte men även hatet emot de mörkhyade. Snart blev deras mål att mörda och tortera de mörkhyade, bränna upp deras hus. De ville visa de vitas överhöghet. Morden och torteringen var hemsk, det fanns många olika sätt att mörda de mörka. Här är de fyra vanligaste straffen:

  - Om en svart man misstänktes för att ha förfört en vit kvinna straffades han med att bli kastrerad, bli insmord i tjära och sedan bli bränd på bål. (bara han var misstänkt fick han straffet)
  · Om en mörkhyad gjorde en sak som inkräktade på de vitas område straffades denne med hängning. (Detta kunde de vita bara hitta på för att bli av med de mörka)
  · Om en svart kvinna uppmuntrade, frivilligt, en vit man till att ha sex fick hon som straff att gå genom staden naken och sedan bli mördad. (Även detta kunde hittas på av den vita mannen)
  · Om man röstade på republikanerna kunde det sluta med att man blev dömd till döden, av klanen då förstås.

  Eftersom sektmedlemmarna var kristna började de bränna stora kors utanför de svartas hus som ett hot emot dem. Sektens medlemmar menade att negern är den lägst stående varelsen som finns på vår jord. Men det var inte endast mörhyade som de avskydde utan även: Katoliker, Judar och andra med "fel tro". Men så var det inte menat från början utan hatet emot andra troende växte mer och mer under åren

  Sekten blev större och större, fler mord hände. Medlemmarna fälls inte ens för mord i domstolen eftersom även advokaterna var K.K.K. Medlemmar.

  Medlemmar antalet har ökat kraftigt.

  Under 1920 talet nådde sekten sin topp med 6-7 miljoner medlemmar.

  De hade stor status och började bli riktigt farliga så F.B.I. fick skicka in spioner i sekten. Man tror att ca 6% av medlemmarna var spioner. De som inte var tillräckligt skickliga kunde dessvärre bli upptäckta. Ibland blev de bara uteslutna ifrån klanen men det var även många som blev mördade.

  Marthin Luther King försökte försvaga K.K.K. Han blev väldigt populär med sitt tal I have a dream. Hans mål var att de mörka skulle få jämställdhet. Bara för de har en annan hud färg betyder inte att de är mindre värda. Dessvärre blev han mördad på slutet av 60 talet. Än idag vet man inte vem det var som mördade honom. Själv tror jag att han blev mördad av en K.K.K. medlem. Han gjorde det han kunde och skulle, vågade sätta upp sig emot K.K.K. och andra rasism grupper i USA.

  Sekten i Nutid

  Idag har K.K.K. ingen större makt. Men det finns medlemmar lite här och där, även i Sverige. Medlemmantalet är drygt 6000 st. Så ett hot är de dock inte längre. På deras hemsida står det ingenting om deras förflutna utan bara nutid. De skriver att de inte röstar på Barack Obama för hans hudfärg utan att de har andra anledningar. Deras barn får inte gå på vanliga skolor utan antingen hemskola eller privatskola. Detta är för att i historia böckerna står det att de vita alltid varit så onda och mördat massa människor osv. "Men de har vänt på hela historien. Varför ska våra barn få lära sig om sådant? Att de vita som är våra förfäder varit onda?" Sen vill de inte att barnen ska vara i kontakt med mörkhyade.

  Citat av K.K.K:s ledare här i Sverige som blev intervjuad av en svensk kvinna :

  - Anta att du får en dotter och hon blir ihop med en utländsk kille, vad gör du då?

  - Då måste jag ta avstånd från henne.

  Han vill alltså inte ha någon som helst kontakt med de utländska. Han hatar dem så mycket att han skulle ta avstånd från sin egen dotter. Men detta förekommer i många religioner med. T.ex. Judar och Muslimer, de gifter sig helst inte med någon som inte har samma tro.

  Dess mål har ändrats under åren, förr hatade de bara de mörkhyade men nu hatar de alla som har den "fela tron" eller människor som är lite lätt färgade som t.ex indier.

  Medlemmarna i sekten är människor runt om i hela världen som härstammar från Europa. De är protestanter (viktigt att man inte blandar ihop att de är protestantiska och INTE katolska)

  Många medlemmar vill inte visa att de är medlemmar och har inga åsikter i media. De tror att de ska bli förföljda eller stämda, vilket inte är ovanligt.

  Att bli medlem är inte svårt.Om man skulle vilja gå med i sekten och man bor i t.ex. Sverige behöver bara fylla i ett papper som finns på deras hemsida och betala en avgift á 70 dollar om året och "skänka" minst 5 dollar i månaden.

  Egna Funderingar.  

  Men varför? Hur kan man hata en "människotyp" så mycket?

  Om man frågar K.K.K. medlemmar skulle de förmodligen säga så här: (Citat)

  Han hade det rikaste landet i världen och lät det gå i slasken. Diamanter sköt upp mellan tårna på honom och han hade inte vett nog att böja sig ner och plocka upp dem. Han har aldrig byggt en skyskrapa, han har aldrig uppfunnit hjulet för att kunna dra en vagn, han har aldrig hittat på ett alfabet. Han är den enda sorten på jorden som äter upp sina egna. Hans instinkter är djuriska, han är som en djungelman, en apa, en babian.

  Man kan tolka texten på många olika sätt. Min uppfattning om vad K.K.K. medlemmarna menar är att de mörka var lata och inte gjort någonting under alla år som gått. De har bara fått allt givet och inte behövt anstränga sig mycket, att de bara kan plocka frukter från träden och slappa hela dagarna. Medans vi här i Europa fått slita och kämpa hela tiden för att överleva dagen. Men så var det inte, de har fått slita lika mycket som oss.

  Som förr i tiden när européer erövrade Afrika. Kom de dit ,det var djur överallt. Människorna som befann där var svarta och i små hyddor samtidigt som vi i Europa levde i stora hus etc. De vita trodde väl att de svarta var något emellanting människa och apa. Så de tog med sig dem hem och sålde dem som slavar. De förstod inte att de mörka var människor utan trodde att de var djur. Helt plötsligt skulle de få lika mycket som de vita? Det är enkelt för oss att säga att de vita varit helt dumma i huvudet och inte såg de mörkas rättigheter utan var egoistiska och rasistiska. Men ifall man ska tänka så som de gjorde så är det rätt lågiskt. Dom såg de mörka som djur, vi ser våra hundar som djur. Tänk ifall ens hund plötsligt skulle dela på allt man äger?  Så kände de om sina slavar. Det blir väldigt konstig. Så jag kan förstå varför många sekter och klubbar uppstod just vid den här tiden. Nu är vi medvetna om att de mörka inte är djur utan människor precis som de vita så jag förstår inte varför folk håller på så här nu när man har kunskapen om det.

  Jag såg en intervju med en familj på svt play. De hade rätt så nyligen blivit K.K.K. medlemmar. Jag tyckte familjen var helt sjuk. Ett exempel på familjens galenhet var när mamman råkade ut för en bilolycka och höll på att förblöda. Ambulansen körde henne till sjukhuset och såg till att hon skulle få vård. Men hon minns bara att det var massa mörka doktorer runt henne. Då sa hon: "Rör mig inte, jag dör hellre än att ni rör mig. Ni kommer ändå bara döda mig ge mig en riktig doktor." Så fortsatte hon med massa kränkningar, till slut hängde hennes liv på en tråd hon skulle dö när som helst, då fick en vit praktikant doktor rädda henne. Hon ångrar sig inte, inte hennes familj heller.

  Jag tycker detta är helt sjukt! Hon skulle dö när som helst men vägrade låta en mörk röra henne. Detta är hemskt att de blivit så här rasistiska.

  På sätt och vis är sekten destruktiv, men det väljer de själva. De blir inte tvingade att göra massa saker utan de väljer själva vad de ska göra, bara man betalar avgiften. Sekten är mest en gemenskap och politisk rörelse. I jämförelse till scientologerna och andra sekter där de blir hjärntvättade, så är detta en sekt där de bestämmer över sig själva.

  Att de inte vill vara i kontakt med mörka är någonting de väljer själva så jag kan inte säga att det är sekten som är destruktiv på så sätt men så småningom hjärntvättar de sig själva med deras hat. Så ja sekten är destruktiv, men bara ifall de vill det själva. Eftersom de hjärntvättar sig själva.

  Jag tycker däremot att de har fått en väldigt fel inblick på det hela. Att de mörka skulle varit lata är inte pga. deras "ras" utan det är en personlighet som de flesta människor har, alla är vi väl lata? Men att hata dem för deras utseende tycker jag är helt sjukt. Bara för att de inte är vita kan de inte säga att de är mindre värda och att gud inte älskar dem.

  Ifall klanen har rätt eller fel kan inte jag avgöra för alla har olika åsikter. Men jag kan i alla fall berätta om hur jag tänker. Jag tycker sektens budskap är fel. Man borde inte hata en hel massa olika människor pga. Hur de ser ut eller vad de tror på.

  Därför tycker jag inte illa om K.K.K. medlemmarna för det är deras sätt att tänka och så länge de valt det själva respekterar jag det. Däremot håller jag inte med dem någonstans, och det är en hel annan femma.

  Annars tycker jag att de slösar bort mycket av deras liv på att hata, varför inte bara tycka om allt och alla? Det är inte bara K.K.K. som lägger ner så mycket energi på att hata. Man kan inte tycka om alla såklart men man kan inte ogilla folk. Det jag skrivit nu är lättare sagt än gjort men man kan väl försöka?

  Jag har lärt mig jätte mycket när jag har jobbat med detta. Mest fakta om sekten men det jag lärt mig mer av som är nyttigt för livet är att respektera andra med deras åsikter, för det är det som leder till fred. Alla har rätt till en egen vilja men ingen har rätt att tycka illa om andra pga. Deras tro eller sätt att tänka.

  Lite intressant fakta innan jag avslutar:

  Jag läste i en disk...

  ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

  Medlemskap krävs

  För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
  Kontot skapar du endast via facebook.

  Källor för arbetet

  www.svt.se/play www.mimersbrunn.se/Ku_Klux_Klan_11132.htm www.mimersbrunn.se/Ku_Klux_Klan_12158.htm www.mimersbrunn.se/USA_KKK_Ku_Klux_Klan_64108.htm www.mimersbrunn.se/Ku_Klux_Klan_11125.htm www.mimersbrunn.se/Ku_Klux_Klan_det_fruktade_hatet_2807.htm www.flashback.org www.kkk.bz www.aftonbladet.se www.kkklan.com www.adl.org/ www.svenskakyrkan.se www.answers.com/topic/ku-klux-klan www.ne.se www.schoolhistory.org.uk www.bibelsajten.se rikspolisstyrelsen Bonniers uppslagsverk

  Kommentera arbetet: Ku Klux Klan

   
  Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
  Det verkar som att du glömde skriva något ×
  Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
  Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

  Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-02-20

   Riktigt mkt o bra fakta

  Källhänvisning

  Inactive member [2010-05-21]   Ku Klux Klan
  Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58690 [2019-01-16]

  Rapportera det här arbetet

  Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
  Vad är problemet?  Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
  Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
  Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
  Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
  Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
  Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×