Konspirationsteorier

6 röster
12371 visningar
uppladdat: 2010-05-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Konspirationsteorier

Många gånger när ett folk har ställt en fråga vars svar inte har varit någonting de kunnat ta till sig och tro på, har det hänt att de börjar komma med teorier och egna förklaringar till det som har hänt eller att de har blivit skeptiska till informationen de har fått, och börjat kritisera den. Detta kallas Historierevisionism eller Konspirationsteori, och ibland båda. Men varför uppkommer konspirationsteorier, men framför allt.

Vad är det för något?

Vad är en konspirationsteori?

Konspirationsteorier är teorier som pekar mot en komplott eller en konspiration. Konspirationsteorier har oftast en sak gemensamt och det är att de rör sig kring personer eller organisationer som har mycket makt.

Hur mycket sanning som ligger i olika teorier har varierat. När pesten spred sig hände det att folk lade skulden på judarna, altså att pesten var en konspiration av olika människor som tillhörde den judiska tron. Idag vet man att detta är långt ifrån sanningen.

Men andra gånger är konspirationsteorier som pussel av fakta, då det finns fakta som folk då anser pekar mot att det rör sig om en konspirationsteori.

Exempel på konspirationsteorier

Ofta kan även konspirationsteorier vara sätt för folk att få svar på frågor som de känner att de inte fått några ordentliga förklaringar kring.

•-          Bermudatriangeln

Det har hänt att båtar och flygplan osv har försvunnit kring Bermudatriangeln. Det är någonting som människor har haft svårt att hitta förklaringar till, så vad som har hänt är att människor istället kommit med egna teorier kring vad som kan ligga bakom alla försvinnanden, utomjordingar är ofta någonting som kommer upp.

•-          Palmemordet

Ett annat exempel på en konspirationsteori som kanske är lite mer relevant om man bor i Sverige är teorin kring Palmemordet, då det finns människor som tror att Olof Palme blev mördad av Amerikanska CIA.

•-          9/11

En teori som är mycket populär och som många människor världen över känner till är den om att 11 September attackerna är någonting som USA själva ligger bakom. Precis som vid Tonken gulfen skulle det då vara en så kallad "falsk flagg" attack. En falsk flagg attack innebär att ett land självt attackerar sig själv och lägger skulden på någon annan. Likt "Operation Himmler" i Tyskland under 30-talet. Där det användes som en ursäkt för att starta krig.

De som följer och stödjer teorin menar att CIA är inblandat och att det inte var flygplanen som fick world trade center att rasa, utan många explosioner innuti byggnaderna. De menar då att det inte är Al Qaida som ligger bakom attackerna utan USA. Detta menar de skulle då varit ett sätt att få det amerikanska folket att stödja ett krig mot flera olika länder i mellanöstern. Det har gjorts en mängd olika dokumentärfilmer om detta, och de mest kända är "loose change 9/11" och "Zeitgeist"

Historierevisionism

Historierevisionism är någonting som ofta blandas ihop med konspirationsteori. En konspirationsteori kan dock vara historierevisionistisk och tvärt om. Historierevisionism kan vara politisk och då kan en makthavare eller en ideologi vara grunden till en politisk agenda, för att använda historia som propaganda.

Det är ofta svårt att avgöra om historierevisionismen grundar sig på en vetenskaplig metod eller på politisk agenda, för att ofta är politiska agendor dolda och man döljer dem genom att få det att framstå som någonting annat. Ofta handlar politisk historierevisionism om att ändra uppgifter när det gäller folkmord och brott mot mänskligheten.

Exempel på Historierevisionism.

- Förintelseförnekelse och åtgärder

Ett exempel på politisk historierevisionism är den Internationella Konferensen för att granska den globala visionen av förintelsen. Detta var en konferens som hölls i Iran 2006 där bland annat Irans president var närvarande. Många menar att detta är en antisemitisk konferens medans de som är där menar att de endast hålls för yttrandefrihet.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har många gånger fått stark kritik av västerländsk media för denna konferensen.

I EU har länder som Tyskland, Österrike och Frankrike valt att förbjuda revisionism om förintelsen då de menar att förintelseförnekning är antisemitiskt.

•-          Historierevisionism i Japan

Japan är ett exempel på ett land där man med statligt godkännande har reviderat historia. Man har t ex förskönat fakta och motiv bakom den japanska invasionen av Kina och de grymheter som den japanska armen utförde. T ex Enhet 731, där man experimenterade med levande kineser, testade vapen, våldtog, injicerade sjukdomar osv. Faktan kring detta har förskönats i japansk utbildning.

•-          Tonkin gulfen

Innan Vietnamkriget hade brytit ut mellan USA och Vietnam påstod amerikanska politiker att amerikanska fartyg hade blivit attackerade av vietnamesisk gerilla i Tonkin Gulfen.

Den andra Augusti 1964 skulle ett amerikansk skepp blivit anfallet av tre stycken vietnamesisk P-4 torped båtar. De amerikanska skeppen skulle då ha svarat och förstört dessa båtar.

Sedan den fjärde Augusti 1964 skulle då amerikanska fartyg ännu en gång blivit anfallna av vietnamesisk militär.

Resultatet av detta var då att Amerikansk kongress skrev under " gulf of Tonkin Resolution" som gav USA rätten att hjälpa alla sydost asiatiska länder som möjligtvis skulle vara i farozonen för "communist aggression"

"For all I know, our Navy was shooting at whales out there" 1965 President Johnson

Det visade sig sedan att inte en enda av attackerna hade ägt rum över huvudtaget.

Detta är grunden till en konspirationsteori som är historierevisionistisk. Det finns folk som menar att detta var en ursäkt för att USA skulle rättfärdiga att de attackerar Vietnam, för att stoppa deras kamp mot den franska kolonin, eller för att de skulle kriga mot ett socialistiskt land.

Positivt samt negativt med konspirationsteorier

Är konspirationsteorier nyttiga, eller farliga?
Jag anser att konspirationsteorier kan vara mycket nyttiga i olika samhällen. Inte för att människor skall misstänka sina regeringar ständigt, utan för att de skall vara kritiska mot information de får. Jag anser att det är mycket viktigt att vara kritisk när det gäller viktig information. Enligt mig löper en ignorant befolkning en dubbelt så stor risk att bli manipulerad.

Jag menar inte att man skall läga skulden på en regering eller ett folkslag så fort en katastrofal händelse inträffar, utan jag tänker mer att man skall fundera länge över den förklaringen som man har fått och se över om det verkligen är rimligt och om man verkligen är nöjd med den förklaringen. Är man inte nöjd bör man fortsätta ställa frågor, får man inte frågorna besvarade kan man komma med egna förklaringar och teorier. Därför anser jag att konspirationsteorier kan vara nyttiga.

Konspirationsteorier har dock inte endast haft positiva följder, vissa har haft katastrofala följder. Ett exempel på en negativ följd till en konspirationsteori är andra världskriget. Hela förintelsen grundar sig på en konspirationsteori mot judar, av tyska nazister. Nazisterna anklagade judar för en hel mängd olika saker som ledde till förföljelse och sedan folkmord.

Häxjakterna var också en följd till konspirationsteorier. Kvinnor som misstänktes för samröre med satan brändes på bål. Omkring 30 00...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.zeitgeistmovie.com/transcript.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Jet_airliner http://en.wikipedia.org/wiki/Marinus_van_der_Lubbe http://sv.wikipedia.org/wiki/Konspirationsteori http://sv.wikipedia.org/wiki/Historierevisionism

Kommentera arbetet: Konspirationsteorier

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-05-03]   Konspirationsteorier
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58654 [2021-01-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×