Lamp experiment

1796 visningar
uppladdat: 2010-04-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Syfte är att jag ska jämförelse mellan två olika lampor som fungerar på olika sätt och har olika kvalitet. Jag vill ta reda på vilken lampa som är bäst?

Resultat: Watt enhet för effekt, Vott enhet för spänning och Ampare enhet för ström.

Effekt= ström*spänning

Effekthöjd=Belysning /Effekt

Glödlampa

kompaktlysrör

Spänning mA

275

51

Effket V

224

22,4

Belysning W

57,6

11,4

Glödlampa

kompaktlysrör

Inköpris Kr

10

79

Elpris Kr

0,99

0,99

Brinntid/ h

1000

8000

Elkostnad

57.6 W*1000/h*8=461/kwh

461kwh*0,99 kr/kwh=456 kr

456+10.8= 536 kr

11.4*8000h=912 kwh

912 kwh*0.99 kr=90,2 kr

90.2+79=169 kr

Effkethöjd

(25+250+330+200+185)/5= 238

(275+230+150+175+280)/3=222

Förklaring

Personligen tycker jag att kompakt lysrör är mycket bättre än glödlampa. För att trenden är att lamporna blir mindre, kompaktare och lättare. Det finns lysrörs lampor som har form och dimensioner ungefär som glödlampor, dvs låg energiförbrukning och större livslängd. Kompakt lysrör och lysrörs lampor är dyra att köpa än glödlampor men det är billigare att använda de. Medellivslängden på Kompakt lysrören uppges vara upp till 8000h men det kan variera från person till en annan, det beror på hur länge man använder lampan. Kompakt lysrörs lampan är mycket bättre än glödlampan, det fick jag ta reda på under laboration lektionen.

Kompakt lysrör kan bara användas i armaturer avsedda för dessa. De har speciella socklar och driftdonen som är monterade i armaturen. Tack vare detta är de billigare att använda än lysrörs lampor. Vid nyinstallation bör man därför alltid använda kompakt lysrör.

Alla kompakt lysrör innehåller en liten mängd kvicksilver. I de bästa kompakt lysrören har man lyckats minska mängden kvicksilver till endast 3 mg. Förbudet mot kvicksilver infördes 2009 men det gäller inte lågenergi lampor eftersom dessa är undantagna genom andra regler i EU.

Lampor med tillsats av amalgam är mindre känsliga för omgivande temperatur.

Det enda negativa om kompakt lysrören är att den innehåller kivksliver. Och eftersom de har så många andra fördelar rekommenderar jag att så många som möjligt ska använda kompakt lysrör.

Glödlampor är de enkla och de vanligaste ljuskällorna. Trots detta står de bara för 10 % av allt ljus som används av alla olika lampor. Huvudsakligen används glödlampor för bostadsbelysning. Inköpspriset är lågt och ljuset är behagligt med mycket god färgåtergivning.

Glödlampan har dock en del negativa egenskaper som gör den mindre lämplig att använda på kontor, i offentlig miljö och i produktionslokaler. Till nackdelarna hör att den har kort livslängd och lågt ljusutbyte. I mer krävande sammanhang ersätts den därför med lysrör, kompakt lysrör eller lysrörs lampor.

Livslängd:Normalglödlampor har en medellivslängd på 1000 h. Det ger bra ekonomi för företagen att tjäna pengar. Det finns olika sorters glödlampor, lamporna kan ha både längre och kortare livslängd. Glödlampor med extra lång livslängd kallas Longlife lampor. De är tillverkade för en högre spänning och brukar ha en livslängd på mellan 2 500 och 4 000 timmar men ger mindre ljus än normallampor. Signallampor kan ha livslängder på upp till 50.000 h men ger väldigt lite ljus. Fotolampor vill man däremot skall ge mycket ljus. Det sker på bekostnad av livslängden. Den kan vara så kort som 50 h. En fotolampa är bara tänd korta stunder i taget.

Till glödlampans nackdelar hör att de blir mycket varma. Värmestrålningen kan vara obehaglig, framförallt om man sitter nära lampan. Om man av misstag tar i en lampa kan man bränna sig. Lamporna ger också värme till rummet. Överskottsvärmen kan behöva ventileras eller kylas bort, vilket kostar pengar. Ibland hävdas att värmen från lamporna kan tydliggöras genom att elementen inte behöver avge lika mycket värme. Men värmen som glödlamporna avger stannar kvar upp vid taket och kan inte förhindra kylan vid fönstren. Glödlampor är dessutom extremt dyra värmeelement med mycket k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://home.swipnet.se/vingen/Regnskogen/skovling.htm http://sv.wikipedia.org/wiki/Lysr%C3%B6r http://sv.wikipedia.org/wiki/Blandljuslampa http://sv.wikipedia.org/wiki/Gl%C3%B6dtr%C3%A5d

Kommentera arbetet: Lamp experiment

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-04-30]   Lamp experiment
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58653 [2018-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×