Islam och Judendom

10 röster
11381 visningar
uppladdat: 2010-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

I S L A M
Det började en dag, ungefär år 610, då Muhammed gick sin årliga vandring till ett berg som låg strax utanför Mekka i Saudiarabien. Där skulle han meditera.
Ängeln Jibril (Gabriel) kom till honom och visade en duk som det var en text på. Ängeln tvingade Muhammed att läsa den. I början vägrade han, men ängeln var så påstridig så han nästan vart våldsam, så tillslut gav Muhammed med sig. Muhammed berättade först om budskapet för hans egen stam. Det var att Gud är vår skapare och man ska dyrka Honom. Muhammed varnade också för Yttersta dagen då vi alla ska stå till svars inför Gud och hamna i helvetet eller paradiset.
I templet Kaba, som ligger i Mekka, fanns gudabilder och dit riktade sig Muhammed härnäst. Han sa att man inte ska dyrka avgudar. Han mötte ett stort motstånd där och flydde därför år 622 till staden Medina. Denna utvandring, som kallas hidjra, blev islams år 1.
I staden fanns det två stammar. De var i strid med varandra, och eftersom Muhammed inte tillhörde någon av stammarna fick han bli en "fredsmäklare". Under striderna fick han stort inflytande och när de tillslut löstes var han både en religiös och politisk ledare.
Ängeln Jibril sände fortfarande budskap till honom, men nu var det om hur ett samhälle ska ledas. Ängeln sa att människorna ska vara rättvisa, även mot andra stammar, och man ska ge allmosor till fattiga. Alla är lika inför Gud och han bryr sig om allt och alla.

År 9 (630 e.Kr.) gjorde Muhammed en vallfärd. Den finns kvar än idag. Varje muslim ska en gång i sitt liv, om de kan, göra denna vallfärd som också kallas hajj. De ska då gå sju gånger motsols runt Kaba. De ska också springa sju gånger mellan kullarna Safa och Marwa. Sedan ska man gå två mil ut från Mekka till en plats kallad Arafat. De ska där stå vid ett litet berg i en halv dag.

År 11 (632 e.Kr) dog Muhammed. Han hade inga söner så hans svärfar Abu Bakr förklarades som den nya ledaren. Men det var vissa som trodde att Muhammed ville att hans kusin Ali skulle ta över. Det var då de två grupperna sunni och shi'at uppstod. De finns kvar än idag, men nu kallas de istället för inriktningar.
En tiondel av dagens muslimer tillhör shi'at. Många av dem bor i Iran och Irak. I Irak ligger den heliga platsen Karbala. Det var där Ali och Fatimas son Husayn dödades i en strid.
Till skillnad från sunni-muslimerna så anser shia-muslimerna att imam är titeln på muslimernas andlige ledare. De kan med andra ord kallas för muslimernas präst. De "predikar" ofta i en moské. Alltså muslimernas kyrka. Innan man går in i en moské måste man tvätta ansiktet, händerna, underarmarna och fötterna. Detta för att man inte ska gå in smutsig. Man ska alltså renas. Dit går man minst en gång i veckan, på fredagen, för att be. Att man måste göra det gäller bara män. Kvinnorna brukar ofta få ha en egen plats, antingen ett rum eller en läktare. Eller så kan de bara stanna hemma och be.
När man ber ska man alltid vara vänd mot Mekka. Den riktningen kan man alltid hitta lätt. För i väggen på moskén sitter ett "hål", kallad mihrab. Den visar åt vilket håll Mekka ligger.

Den allra heligaste moskén heter Kaba och ligger i Mekka. Mekka är även kallat Världens centrum. Några andra heliga platser är Medina. Både Mekka och Medina är förbjudet område för icke-muslimer.
En till byggnad som är mycket helig är Klippdomen i Jerusalem. Den är ofta felbetecknad som en moské, men så är inte fallet. Den är världens äldsta muslimska byggnad. Och den är helig för att det sägs att ängeln Jibril förde Muhammed hit och där besökte han både helvetet och paradiset.

Islam är en av världens största religioner. Det har den blivit bland annat genom att efter Muhammeds död erövrade araberna stora delar av området runt Medelhavet. Innan de gjorde det var en stor del kristet. Var sjätte människa i världen är muslim. Sedan fortsatte krigen och allt fler delar i världen blev muslimskt. Idag har fem republiker skapats där kulturen är muslimsk. De är Turkmenistan, Kirgisien, Tadzjikistan, Kazakstan och Uzbekistan.
Men hälften av alla muslimer bor i Indien och sydostasien. Det var handel och mission som spred religionen vidare dit. I Indonesien bor ungefär 180 miljoner muslimer. Medans det i Sverige bor ungefär 350 000 stycken, men bara 100 000 av dem är registrerade.
De första muslimerna kom till Sverige 1949. De kallades tatarer och startade den första församligen i Stockholm. Idag finns något som heter IslamGuiden. Det är en av de största muslimska organisationerna. Den informerar om Islam på internet.
De flesta av Sveriges muslimer kommer från Turkiet och Iran. Även fast det finns en del muslimer så finns det inte många moskéer. Det finns nästan bara 15 stycken, och den närmaste härifrån ligger i Örebro. Det är ganska dåligt. För ska inte Sverige vara ett land som är jämnställt? För enligt mig verkar det inte som så, i så fall skulle vi låta bygga mer moskeér, även så att de ser ut som moskeér. För vissa tycker att kupolen och allt det andra ger ett dåligt intryck.

Men i Saudiarabien är islam desto större. Därifrån kommer Usama Bin Ladin. Han är medlem i det muslimska terrornätverket al-Qaida. De är ansvariga för stora terrordåd världen över. De påstås bland annat vara ansvariga för attacken mot Worl Trade Center den 11 september 2001, men det har de inte erkänt, vilket är mycket ovanligt vid terrorattacker.
1995 försökte de också mörda den dåvarande påven, men det misslyckades för att en lägenhet de planderade i brann upp och allt avslöjades.

Desto gladare saker är islams högtider, och de är Aashura, Arba'in, Eid al-Fitr, Eid ul-Adha, Laylat al-Qadr och Ramadan.
Aashura - Det är först och främst en högtid för shiamuslimer. Den firas till minne av martyren Husayns död. Enligt shiamuslimerna är hans död den största händelsen i världshistorien.
Sorgen över Husyans död firas varje år i passionsspel. Deltagarna slår sig själva med kedjor försedda med kvinar, men alla gör inte detta. De slår sig själva på bröstet istället, utan kedjorna och knivarna.
När Saddam Hussein var ledare i Irak så var denna ceremoni förbjuden. Den ansågs vara för "extrem". Men idag firas den på "rätt" sätt. Om man nu kan kalla det rätt. Verkar vara ganska farligt.
Arba'in - Den 40:onde dagen efter Husayns död. Även denna firas av shiamuslimer.
Eid ul-Adha - Firas årligen på den 10:onde dagen i månaden, i den sista månaden enligt islams kalender. Festen pågår i ungefär två dagar, kan även vara tre. Men det beror på landet.
Laylat al-Qadr (Kraftens natt) - Enligt koranen är denna natt den natt då ängeln Jibril sände sin första uppenbarelse till Muhammed. Exakt vilken dag den firas är inte känt, men de flesta firar den under den 23:e eller 27:e ramadan.
Ramadan - Den nionde månaden enligt islams kalender. År 2010 inleds den onsdagen den 11 augusti. Den pågår hela månaden och under den ska muslimerna vara snälla mot alla. Man ska ge allmosor (zakat) till de fattiga och visa sin familj hur mycket man tycker om dem. Man ska inte visa "elaka" beteenden. Som ilska och avundsjuka.
Under hela månaden ska de vuxna och friska muslimer inte äta, dricka, röka och ha någon sexuell relation under dagsljus.
Eid al-Fitr - Förkortas ofta till eid, och är avslutningen på ramadan.
Firandet pågår i ungefär tre till fyra dagar. Den jämförs ofta med den kristna julen, eftersom man ger presenter till de behövande, familj och vänner.

Ofta på högtiderna läser man ur Koranen. Koranen är så att säga som Bibeln. Koranen betyder "läsning". Den innehåller alla Muhammeds uppenbarelser, men den kom ut 20 år efter att han dött.
I den står det mycket om att Allah (deras Gud) ser och hör allt. Han är herren och vi människor är hans tjänare, men samtidigt är han förlåtande och barmhärtig. Det är han som har skapat världen, därför borde man vara tacksam mot honom. Deras viktigaste budskap är att han ska dyrkas ensam.
Islams trosbekännelse lyder såhär: "Det finns ingen gud utom Gud, och Muhammed är hans sändebud." Shia-muslimerna lägger ibland till "...och Ali är Guds ombud."

Några andra viktiga budskap som finns inom islam är att Allah skapade Adam och Hawwa (Eva). Men de blev satta på Jorden för att Satan lurade dem att vara olydiga mot Gud. På Jorden skulle de kolla till världen.
Efter dem fick många ta emot uppenbarelser från Gud. Bland annat Mose och Torah, Jesus och Injil (Evangeliet) och Muhammed och Koranen. Följer de budskapet i den kommer de få evigt liv medans de som inte gör det straffas.
Islam har fem pelare. De ses som grundregler och de är följande:
Shahada (trosbekännelsen) - "Det finns ingen gud utom Gud, och Muhammed är hans sändebud."
Salat (bönen) - En muslim bör be fem gånger per dag. Men middagsbönen på fredagen är den allra viktigaste. Den är alltid ett måste. Innan man ber måste man alltid ha fem förutsättningar. De är att man ska vara helt ren, både i sinnet och i kroppen, man ska också vara klädd rätt. Hos kvinnor ska hela kroppen vara täckt medans männen bara måste täcka sin kropp från midjan ner till knäna, man måste också alltid be vid rätt tidpunkt. Man ska alltid vara vänd mot Kaba och så måste man ha bestämt i sitt hjärta vilken bön man ska utföra
Sawn (fastan) - Ramadan är en fastemånad. Då får man inte äta när det är dagsljus. Om Ramadan infaller på Sveriges sommar så brukar man göra det vid vissa tillfällen, dagarna är helt enkelt för låna. Barn före puberteten behöver inte fasta.
Zakat (allmosegivandet) - När fastan är slut så ska man alltid ge en liten summa pengar till de behövande.
Hajj (vallfärden) - En gång under livet ska en muslim som har möjlighet vallfärda till Mekka.

Några andra regler de har är vilken mat man får äta. Griskött och blodmat är något som är förbjudet. Det är också akloholdryck.
Innan de äter all mat ska den vara "halal". Alltså tillåten. Tillåten mat är bland annat sådant kött från ett växtätande djur som slaktats i Guds namn. Men om man jagat det själv eller är i en sådan situation att man kan svälta ihjäl så är maten halal.
Jag tycker det är väldigt bra att dom väljer att bara slakta djuren på det viset. Uppenbarligen så visar det att muslimerna bryr sig om djur.

Men en sak jag inte tycker om är deras stora skillnader på män och kvinnor. Det verkar som att män "betyder mer". För det är männen som får alla fördelar. Det är de som får sitta med på Fredagsbönen, istället för att sitta på en egen läktare, eller i ett eget rum. Som kvinnorna får göra.
Det är också dåligt att en muslimsk man får gifta sig med någon från en annan religion, medans en muslimsk kvinna inte får det. Tänk om du träffar ditt livs kärlek, men din religion tillåter inte att ni får vara tillsammans. Då måste man alltså välja mellan sin religion och sin kärlek. För vissa betyder ju religionen allt.

Men i och för sig så kan ju den andra mannen konvertera till islam. Då måste man välja islams väg. Man läser då upp trosbekännelsen, sedan gör man några ritualer och sedan lever man självklart som en muslim ska. Det är ganska lätt att bli muslim, men det är desto svårare att bli jude.


J U D E N D O M E N
För mycket länge sedan så vallade en man vid namn Mose får. Han fick se en buske som brann, men den brann aldrig upp! Mose gick fram till busken och då hördes en röst. Det var Gud som sa till Mose att folket i Egypten hade det dåligt. Gud befallde Mose att han skulle gå och befria dem. Mose gjorde det och tog dem till Sinai berg, platsen där busken hade brunnit. Där berättade Mose för folket om Guds uppenbarelse. Han sa att Gud lovade att skydda dem, om de följde hans regler.
De reglerna är de tio budorden. Mose fick dem av Gud på två stentavlor. Efter denna händelse (som mest är en legend, det finns många olika versioner) har judendomen växt allt mer. Idag är den den femte världsreligionen. Men judarna är ganska utspridda. Till skillnad från islam så finns de flesta på samma ställen. Men i judendomen finns de lite här och var. I Sverige finns ungefär 20 000 judar.
Det är så för att för ungefär 2000 år sedan ockuperade romarna områdena runt Medelhavet. Judarna protesterade och då attackerade romarna Jerusalem (där de flesta judarna bodde). De kördes iväg från deras land och blev utspridda över hela världen.
När judar kom så påverkades förmodligen folk i det området, och religionen spreds. Idag är en del av dem tillbaka till Israel, och det är så för att efter andra världskriget bestämde bland annat USA att de skulle "få tillbaka" landet. Så att inte samma misstag skulle hända igen. Alltså att någon, som till exempel Hitler, startar ett nytt världskrig "på grund av" judarna.

Men det var inte särskilt smart, för i intilliggande Palestina bor många muslimer, och de vart arga för att judarna "kom och tog" deras heliga stad Jerusalem. Så idag har en Israel-Palestina-konflikt skapats. De är ofta i krig med varandra, och det tycks aldrig ta slut. Ingen av dem verkar heller vilja att det ska ta slut. Israel meddelade för ett tag sedan att de ska bygga 1600 bosättningen i den arabiska delen av Jerusalem. Sjävklart blir muslimerna arga, och det kommer leda till en del problem.

Jerusalem är, precis som för andra religioner, judendomens allra heligaste stad. Där finns bland annat Västra Muren, eller med andra ord kallad Klagomuren, men det är den kristna beteckningen. Det är den enda del av ett heligt tempel som förstördes år 70. Att be där anses vara väldigt bra. Många besökare sticker in lappar i sprickorna på muren. De brukar bland annat innehålla sin tacksamhet till Gud eller så ber de om hjälp. En judisk lag är att man måste känna sorg och slita sönder sina klädesplagg när man besöker muren.

Några andra lagar, eller budskap, judendomen har är "Hör Israel! Herren, vår Gud, Herren är en." Det är deras Schemá (trosbekännelse). Det betyder bland annat att Gud är världens skapare och han ser, hör och vet allt, men bryr sig om alla.
Gud får varken avbildas och man får inte heller säga hans namn. Judarna skriver det G-d och säger bland annat Fader.
Människan skapades till Guds avbilder. Alltså har vi en hög post och fylla upp. Enligt judarna måste vi bidra till ett perfekt samhälle. Troende judar ska leva efter Torah och Talmud.
Torah är en skrift som igår i den hebreiska bibeln Tanach. I den kristna världen beskrivs den som "Moseböckerna". I synagogan (kyrka) finns den i form av pergament. Den ligger i ett skåp, vars vägg står mot Jerusalem.
Talmud är en stor skriftsamling på ungefär 20 000 sidor. Här finns olika lagar och skiftutläggingar. Den tar upp många frågor som kan dyka upp i en judes liv. Bland annat förhållandet till Gud och andra människor. Skriften är näst heligast inom judendomen, den ligger precis bakom Tanach.
I både Torah och Talmud står det vad för mat en jude bör äta. Sådan passande mat kallas kosher. Kosher betyder tillåtet, godkänt. För att mat ska vara kosher måste djuret dödas så att allt blod rinner bort. Tillåtet kött är sådant som kommer från däggdjur med kluvna hovar och de som idisslar. Fisk utan fjäll är förbjudet. Mjölk och köttmat får inte blandas, därför bör judar ha två uppsättningar porslin.
Tradionellt ska en jude läsa tre böner om dagen. Två av dem är Schemá. Dem ska man läsa på morgonen och kvällen.

Men när det är olika slags högtider brukar det vara lite olika. Några högtider är hanukka, sabbaten, pesach, Shavuot, Bar/Bat Mitsva och Sukkot.
Hanukka - Alternativ till den kristna julen och firas under samma tid. Barnen får också presenter. Men den firas till minne av att judarna segrade över en makt som hade tagit över Jerusalem. En liten flaska olja brann i åtta dagar. Och det är även så många dagar festligheterna håller på. Varje kväll tänds ett ljus för att hedra detta under.
Sabbaten - Det här är väll inte riktigt en högtid. Den förekommer varje helg. På fredagen tänder kvinnan i huset sabbatsljusen. Under hela helgen får man använda sig av levande ljus, för elektricitet är förbjudet. Sedan äter man en festmåltid. På lördagen går man på gudstjänst i synagogan. Den anses som veckans viktigaste gudtjänst i veckan enligt de flesta inriktningar av judendomen.
Under sabbaten får man inte under några omständigheter arbeta. Under hela helgen ska man umgås med sina nära och kära. Eftersom efter att Gud skapat världen vilade han, och så ska också människorna göra.
På lördagskvällen avslutas sabbaten med en bägare med vin som flödar över. Så fylld av framgång ska den nya veckan vara. Sedan dricker man upp vinet.
Pesach - Den judiska påsken. Den firas till minne av uttåget ur Egypten. Den är även en av judarnas viktigaste högtid.
Den firas oftast i april under sju till åtta dagar. Hemmen städas och man äter god mat. Under måltiden seder dukar man fram sju rätter som alla symboliserar historien om slaveriet och befrielsen ur Egypten.
Pesach betyder "passera förbi". Om man läser Andra Mosebok 12:23 så läser man om när Gud meddelar Mose att alla förstfödda, egyptiska söner ska dödas. Men om folk smörjde in sina dörrkarmar med blod skulle pojken i det hemmet överleva.
Shavout - Den firas sju veckor efter pesach. Den varar under två dagar och firas till minne av dagen då Torahn gavs till Israels folk vid berget Sinai. Är ett alternativ till kristendomens pingst.
Bar/Bat Mitzvah - Bar är för pojkarna och Bat för flickorna. För pojkarna sker det vid 13 års ålder och de får då delta vid en gudstjänst och välsignar Torah. De får också studera judendomen under ett år och allt detta för att de har uppnåt sin religiösa myndighetsålder.
För flickorna sker det vid 12 års ålder, men alla har inte acceptrat Bat Mizvah. Varför är en ganska bra fråga, det borde ju vara samma för flickor som för pojkar. Flickorna gör exakt samma saker som pojkarna vid Bat Mitzvahn.
Sukkot - Oftast är den i slutet av september eller början av oktober. Varje familj bör (de som kan) bygga hyddor under en bar himmel. De gör man till minne av ökenvandringen ur Egypten. Hyddorna ska vara placerad under bar himmel. I den äter man middag varje dag under Sukkot, och man sover också där. Om vädret tillåter.
Något som däremot inte är en högtid, utan snarare en tradition (men det är kanske samma sak) är omskärelse. När en pojke är åtta dagar omskärs han. I samband med det så får han sitt namn. Denna tradition är över 3000 år gammal och ceremonin visar förbundet mellan judarna och Gud.
Vissa omskärs sig även senare i livet, men det är mest för att få ett mer tilltatalande utseende på sin penis.

Något vissa även gör senare i livet, om de inte redan är judar, och vill bli det, är att konvertera till judendomen. Man ska då övertyga en rabbin (alternativ till den kristna prästen) om sin tro till judendomen och Gud. Man studerar också Torah. De har båda två regler.

Men det beror också en del på inriktningarna. Det finns tre stycken och de är den ortodox, den konservativa och reformjudarna.
Ortodox - Den håller mest på den judiska lagen. Den är mycket striktare och tar inte emot några människor som vill bli judar, såvida de inte har en judisk mamma.
Konservativ - De är mycket friare till lagarna och tillåter mer modern kultur än den ortodoxa inriktningen.
Reformjudarna - De reformistiska judarna är ännu mer slappare på den judiska lagen. De försöker istället anpassa judendomen till hur samhället är idag. Kvinnor kan även bli rabbiner och de tillåter att homosexuella blir judar och i vissa fall kan de även gifta sig. Enligt mig är reformjudarna den allra bästa inriktningen. Det är de som förstår mest att samhället förändras. Man behöver inte alltid leva på samma sätt som man alltid gjort, världen förändras och det bör också lagar göra. Idag är kvinnor mer jämnställda med männen. Det är helt enkelt en mordernare inriktning.


J Ä M F Ö R E L S E R  O C H
E G N A  Å S I K T E R
Ärligt talat är de flesta religioner de samma. Visserligen tror inte judendomen på Jesus, men det gör islam. Men där hette han Isa.
Vissa budskap är också desamma. Både muslimerna och judarna tycker att man ska bry sig om andra människor. Muslimerna ger allmosor och judarna lever ett gott liv. Varför kommer de inte överens?
Det är mycket mer som är ganska likt.
Till exempel så har de båda en slags bibel. Islams Koranen och judendomens Torah. Jag har inte läst någon av dem, men innehållet verkar vara det samma. Man ska vara snäll, Gud är allt o.s.v. Och på tal om att Gud är allt påminner båda religionernas trosbekännelser lite om varandra.
Islams: "Ingen Gud utom Gud och Muhammed är Guds sändebud."
Judendomens: "Hör Israel! Herren, vår Gud, Herren är en."

Båda två talar om hur stor och betydelsefull Gud är. Han ser, hör och vet allt. Så säger de båda. De har båda en Gud. Han skapade världen. Han är perfekt.
De är båda två också snälla mot andra människor. Judarna har ju som sagt en ganska stor plats att fylla upp - eftersom vi är ställföreträdare för Gud här på jorden. Muslimerna har som grundregel att ge allmosor till andra, och de måste också vara snälla mot medmänniskor. Så egentligen bör både judar och muslimer vara snälla människor. Ändå gör religion mycket ont. Det är nästan alltid den som är grunden till krigen här i världen. Fast jag tror att de flesta bara använder religionen som ursäkt. Varför det är så kan man fråga sig. Jag tror att från början handlade allt om pengar och makt, men de som startade krigen använde religionen som en ursäkt, och på senare tid så har det verkligen blivit så att religionen är basen, men de som för tankarna till krig är oftast de mest religiösa. De övertolkar allting och tror sig veta bäst. Men enligt mig verkar de tolka det hela helt fel. Bör de inte vara snälla? Och förresten så är de flesta religioner ganska lika varandra. Som punkterna jag tog upp innan, plus mycket mer.
Bland annat så är både muslimerna och judarna rätt så snälla mot djuren de slaktar. De väljer båda att göra det på ett snällt sätt. De välsignar dem bland annat och Gud är inblandad lite till. Det visar att de inte borde vara barbarer som krigar. Reglerna är ju till för att följas, eller hur?
För båda två betyder Jerusalem en del. Inom judendomen är staden den allra heligaste, men den är mycket helig inom islam också. Därför borde ju israelerna och araberna komma överens. De bor ju i sin "heliga stad". Då borde de ju värna om ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Islam So Direkt - Religion 3

Kommentera arbetet: Islam och Judendom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-04-25]   Islam och Judendom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58652 [2021-06-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×