Albanien

5838 visningar
uppladdat: 2010-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Albanien 

Vi valde Albanien för att det är ett land som vi varken hör eller läser om. Vi har själva aldrig varit i Albanien. Vi har sett deras lovande fotbollslag spela i landskamper som VM-kval. Vi visste från början, att en stor del av världens försäljning av kvinnor och även barn är ett stort problem där. Vi tyckte det verkade intressant, och ville verkligen ta reda på mer om det! Vi har sett filmen "Taken" som gav oss mycket inspiration.  Så vi valde "Woman trafficking" som fördjupning.

                                Albanien

Antal invånare:

3 200 000 (2008)

Statsskick:

republik, enhetsstat

Yta:

28 748 km²

Huvudstad med antal invånare:

Tirana 407 000 (uppskattning 2009)

Viktiga floder:

Drin

Största sjö:

Shkodersjön

Nativitet/födelsetal:

1,3 %

Folkgrupper:

stor majoritet (95-98 %) albaner; minoriteter av greker, makedonier, romer, vlacher, serber, montenegriner

Läs- och skrivkunnighet:

98,5 %

Högsta berg:

Korab (2751 m ö h)

BNP per invånare:

4 250 US dollar (2008)

Valuta:

Lek

Språk:

albanska (officiellt språk; huvuddialekter toskiska och gegiska); flera minoritetsspråk, varav grekiska är störst

Viktigaste exportvaror:

kläder, skor, byggmaterial, metall, fossila bränslen, elektricitet, livsmedel

Antal invånare per kvadratkilometer:

111,3

Religion:

islam (huvudsakligen sunni), grekisk-ortodox kristendom, katolsk kristendom

Medlemskap i internationella organisationer:

EAPC, Europarådet, FN, NATO, OIC, OSSE, PFF, WTO

Grundfakta

Albanien har ungefär 3,2 miljoner (2008) invånare vilket motsvarar ca. en tredjedel av Sveriges befolkning. Det bor 111 invånare per kvm, om vi skulle bo lika tätt i Sverige skulle invånarsiffran ligga på ungefär 50 miljoner.  Det är en republik, de väljer alltså sina egna ledare. Ytan fyller ungefär Dalarnas län. Den största folkgruppen är såklart Albaner men också minoriteter av Greker, Makedonier,  Romer, Vlacher, Serber och Montegriner.
Albanien är ett väldigt fattigt land med väldigt låg BNP. Jämfört med Sverige är det bara en tiondel av BNP:n. Fast den stora fattigdomen så kan näst intill alla skriva och läsa (98.5%). Valutan är LEK, en krona motsvarar ca 12- 13 LEK.
Deras högsta berg Korab är bara 600 m. högre än Kebenekajse.
De flesta Albaner är Sunni Muslimer, men det finns även kristna.

Geografi

Natur

Albanien är ett väldigt vackert land, speciellt längs dess stränder vid Medelhavet. Sedan består Albanien av mycket bergig terräng. I bergen blir det kalla vintrar med mycket nederbörd. En tredjedel av Albanien är täckt av skog. Det är även mycket jordbruk.

Ekonomi och Jobb

I Albanien är som sagt BNP:n per invånare väldigt låg. Hela 17% av befolkningen lever bara på 16 kronor per dag. Albanien är Europas näst fattigaste land efter Moldavien.  14% av Albanerna är arbetslösa ,medan  50% av de som jobbar är bönder. De odlar allt ifrån majs till potatis. De få som inte är bönder tillverkar t.ex. kläder, skor, byggmaterial.

Turism

Albanien blir större med åren inom turism, fler och fler turister från olika delar av Europa ser Albanien som ett trevligt resemål.  Det är billigt och vackert. Maten är den typiska Medelhavsmaten. Det attraktivaste resemålet är huvudstaden Tirana.

Woman Trafficking

När vi såg filmen "Taken" i sjuan öppnades våra ögon för Woman trafficking. Hur hemskt detta är och hur ofta detta förekommer i vardagen. Vi tyckte att detta temat är väldigt lärorikt och intressant. Detta är en del av allmänbildningen, var det förekommer och hur man undviker det.

Woman Trafficking är att främst kvinnor (men även barn) blir prostituerade mot sin egen vilja. Detta pågår i hela världen och är ett stort problem. Blir man tagen är det näst intill omöjligt att komma därifrån frisk. De utsatta får fruktansvärda konsekvenser resten av deras liv.

Vem som helst kan bli utsatt. Oavsett ålder, storlek, hårfärg, ursprung osv.
Första steget är rekrytering. Det är oftast helt tillsynes oskyldiga män och pojkar som lovar saker som studerande, resor, äktenskap, jobb som modell, au pair osv.!
Dessa män är alltså inga "skumma typer" utan helt vanliga män med familjer, jobb. Det kan vara ens granne, släkting, kompis, pojkvän. Allt för pengarna!

Sedan blir dessa tjejer förda till hus och andra ställen där hallickarna "tar hand om dem" De kollar där hur mycket dom är värda, t.ex. ifall tjejen kan säljas som hora på gatan eller ifall tjejen kan säljas för stora pengar i en auktion.

Denna verksamhet innebär kidnappning, våldtäkt, tvångsäktenskap men även: Tortyr, sjukdomar, organstölder, droger och i många fall döden.

Det är svårt att beräkna exakt hur många som drabbas och hur mycket hallickarna och rekryterarna tjänar men Fn beräknar att 1,2 miljoner kvinnor drabbas av detta varje år, och minst 400-800 av dessa är svenskar. Medan minst 20 000 av dem är albanskor.
Av dessa är det 200 000 i Europa som drabbas. Hela 20% av dessa är barn. Resten är kvinnor.
47-97 miljarder kronor drar denna verksamhet in varje år(som sagt är det svårt att veta exakta siffror). 90 miljarder kostar det för hela USA i sjukförsäkring i tio år alltså är det en stor summa pengar.
Storlek på rumpa, bröst, ålder, ursprung, hårfärg och ifall man är oskuld är det som avgör priset.

Varför säger man inte nej och går därifrån' är det många som undrar? Men när en rekryterare har fått tag i en är det näst intill omöjligt att ta sig därifrån. Man blir slagen, torterad och våldtagen tills du accepterat situationen. De hotar även med att mörda ens familj och vänner. De raderar all personinformation om personen. Man kan tro att personen aldrig funnits. De få som lyckats rymma blir dessvärre aldrig friska igen.

Det blir många följder, alla dina rättigheter dras in. Man får alltså inte bestämma över sig själv. Man får sociala problem och blir ofta drogmissbrukare. I många religiösa familjer är det förbjudet att ha samlag innan äktenskap. Trots att tjejerna har blivit våldtagna ser familjerna detta som en skam och vänder ryggen mot döttrarna. Man blir alltså inte accepterad av sin egna familj. Och då har de ingenstans att ta vägen. Fast de flesta brukar inte komma så här långt utan dör i denna mardröm.

Tankar och Reflektioner.

Det var kul att jobba med Albanien, för att vi inte hade många förkunskaper. Nu vet vi mycket om Albaniens grundläggande fakta men även lite djupare fakta.
Vi hade ingen aning om hur fattigt det var, att fattigdomen var ett stort problem, det är rätt fantastiskt att det var så många som kunde läsa och skriva trots fattigdomen.

Ifall Albanerna skulle lägga ner mer pengar på turister och hotell skulle landet förmodligen dra till sig mer besökare. Det skulle bidra till bättre ekonomi och fler jobb.

I våran fördjupning så lärde vi oss en hel del. Vi visste att woman trafficking existerade men hade ingen aning om att det var så stort, att det blir så många drabbade både i världen och här i Sverige och såklart hur mycket den här verksamheten drar in.

För att kunna stoppa woman trafficking måste fler bli medvetna om det. Media borde ta upp detta mer och på så sett försöka förhindra det.

Vi har sökt mycket på internet, där vi även hittat sidor där man kunde beställa hem kvinnor. Man välde längd, storlek, land osv. Detta var så hemskt. Vem som helst kunde alltså köpa en tjej via internet! Ifall poliser och andra föreningar spår...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Albanien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-03-18]   Albanien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58608 [2020-04-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×