INDIEN OCH USA - TVÅ HELT OLIKA VÄRLDAR

3 röster
9203 visningar
uppladdat: 2010-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

INDIEN OCH USA

TVÅ HELT OLIKA VÄRLDAR

Indien

Plats: Södra Asien, emellan Burma och Pakistan

Geografiska koordinater: 20 00 N, 77 00 E

Area: 3 287 590 km kvadrat

Invånare: 1 166 079 217 (gissning för juli 2009)

Befolknings tillväxt: 1 548% (2009)

Barn dödlighet: 30.15 per 1000 födda

Livslängd: 69.89 år

Huvudstad: New Delhi

Klimat: Tropisk monsun till söder, tempererade i norr.

Modern Historia

Indien var en av Storbritanniens kolonier från 1850 till 1947 och andets ekonomiska tillgångar blev tagen ifrån av engelsmännen. Indien var och är nu en av de starkaste banden för handel i Asien. Om man kontrollerade Indien hade man i princip handelsmakt över hela kontinenten. Därför ville ' The Brittish East India Company' ta kontroll över landet. En av bidragarna till Storbritanniens stor ekonomisk makt var visst Indien, kolonet genererade extrema mängder pengar åt Engelsmännen. Med billig arbetskraft, värdefulla råvaror och en handelsväg till Asien, sågs Indien som en idel plats att erövra. Det var inte tills året 1947 som Indien till slut blev självständiga. Det var efter år av kämpande med stora ledaren Mahatma Gandhi i spetsen. Gandhi lyckades befria sitt land utan att använda våld och han är säkert en av de största ledarna världen har någonsin skådat. Efter självständigheten kom oroligheter mellan Hinduer och Muslimer i Indien, muslimerna vägrade ingå i en stat med hinduer som ledare. Därför bildades staten Pakistan. Miljoner muslimer blev tvungna att resa till Pakistan från Indien.

Nu lever Indier i världens folkrikaste demokratisk republik, presidenten är chef över staten och statsministern är chef över regeringen.

United States of America

Plats: Nord America, mellan det Nord Atlantiska havet och Stilla havet

Geografiska koordinater: 38 00 N, 97 00 W

Area: 9 826 630 km kvadrat

Invånare: 307 212 123 (gissning för juli 2009)

Befolknings tillväxt: 0,975 (2009)

Barn dödlighet: 6.26 per 1000 födda

Livslängd: 78.11 år

Huvudstad: Washington D.C

Klimat: Tempererade för det mesta, tropisk på några ställen, kallt norrut. Torr mitten.

Modern Historia

USA är också en gammal engelsk koloni. England kolinaserade 13 stater längs den atlantiska stranden. 1776 deklarerade USA:s andra stater självständighet, och skrev 'The Declaration of Independence', som proklamerade deras självständighet från Storbritannien. Detta blev början till den Amerikanska revolutionen som Amerikanerna till slut vann.

USA är världens äldsta federation, det är en republik. De två stora politiska partier i USA är den 'Republic party' och ' Democratic party'. 'Republikerna' anses vara mer konservativ är demokraterna och demokraterna är mer liberal. Partiet som har makten just nu är det demokratiska partiet. Barack Obama är landets president.

Inledning

'Överbefolkning inträffar när invånares densitet överskrider miljöns möjlighet att ge en person hälsobehov' enligt 'The Enviromental Protection Agency'

Indien är den näst störst befolkade land i världen. Med över en miljard människor skulle vilket land som helst har problem att stödja de. USA med ungefär 300 miljoner människor ofta ses som ett av de rikaste länder i världen, ändå bor ungefär 30 miljoner i fattigdom. Tänk då att Indien är ett fattigt land och måste stödja 1 miljard människor!

Jämförelser

Utbildning

Indien:                                        USA:

40 elever per lärare                                     16 elever per lärare

Läskunnighet: Män= 75.3 %                     Läskunnighet: Män: 99 %

                         Kvinnor= 53.7 %                                         Kvinnor: 99 %

Översikt av USA och Indien:

Det finns stora skillnader i utbildning inom Indien. Skolan är i princip obligatorisk för barn mellan sex och fjorton år och nästan alla barn, pojkar åtminstone, går i skolan några år. Men på landsbygden får barn ofta stanna hemma och jobba på gården för att försörja familjen. Trots det har Indien gjort stora framgångar inom utbildning, cirka två tredjedelar kan skriva och läsa och grundskola närvaro har gått upp. Det finns dock mycket kvar att göra för landets ungdomar, få fortsätter till gymnasiet och ännu mindre till högskola.

USA:s skolsystem kräver i de flesta stater att man går minst 18 år i skolan. År 2000 hade 72 procent av barn i USA:s skolor "pass" eller högre betyg. 77 % av alla som går 'High School' i USA tar studenten, denna statistik är väldigt lågt jämfört med andra i-länder.

ANALYS: Överallt tycker jag att Indiens utbildning blir förbättras mer än USA:s. USA måste verkligen göra bättre ifrån sig inom utbildning. Landet anses som kanske det svagaste inom utbildning av alla i-länder i världen. Många barn lämnas ofta utanför på grund av sociala förhållanden, till exempel ungdomar från tuffa områden slutar skolan tidigt.

I Indiens fall tycker jag att jämställdheten måste förbättras. Statistiken om läskunnighet i Indien är skrämmande. Detta problem orsakar också många problem i Indiska samhällen. Små bebis- flickor blir utkastade från deras hem bara för att de inte är 'rätt kön'. Föräldrar tror att killar har större chans att lyckas i livet, därför vill de föda mera pojkar. När barnet blir en flicka vill inte föräldrarna stödja ett barn som de inte tror komma kunna försörja familjen i framtiden.

Däremot finns det mycket positivt med Indiens utbildningssystem. Mer barn går i skolan och landet har flera välkända och världsklassiga högskolor.

Ekonomi

Indien:

Valuta: Rupie                                                        

Värde: 1 dollar= 47 rupie

Stora export produkter: smycken, kläder, bomull, läder, programvara.

BNP: 3,267 trillion dollar

USA:

Valuta: Dollar

Stora export produkter: Dator, agrikultur, kommunikation varor.

BNP: 14,29 trillion dollar

Översikt av USA och Indien:

Ungefär 60-70 % av Indiens befolkning försörjer sig på jordbruk, ändå står jordbruk för bara 25 % av landets BNP. En stor del av Indiens inkomster kommer ifrån export industrin. Där är olika metaller och textil de största produkterna. Industrin domineras av landets egna företag, något som är väldigt nyttig för landets ekonomi. Indien är en av världens mest teknisk utvecklade länder och tillverkning av mjukvara är en stor del av landets ekonomi.

USA:s BNP gör den till det klart rikaste landet i världen. USA:s BNP gör landet hela 3 gånger rikare än världens näst rikaste land; Japan. Men USA:s rikedom kan ta slut snart, världen är mitt i en finanskris och USA är en av de länderna som drabbas hårdast. Arbetslösheten har ökat med 2 % sedan oktober förra året.

ANALYS: Indien fortsätter att vara en av världens mest eftersträvad länder inom utländsk handel. Indiens ekonomiska tillväxt ligger tvåa efter Kina. IT industrin växer mer och mer varje år. Indien kan i framtiden bli en av de största ekonomiska makterna i världen.

Britterna kanske tog med en del dåligt från deras land men de tog också med någonting som Indien har otrolig nytta av nu; engelska. Nästan alla i Indien kan prata flytande Engelska tack vare Storbritannien. Engelska är business språket i världens ekonomiska centrum. Engelska ger det Indiska folket stor fördel över andra snabbutvecklings länder som Kina i ekonomi världen.

För USA:s del ser det ganska oklart ut när det gäller ekonomi. Många ekonomiska analyser runt världen säger att finanskrisen kommer bli värre innan det blir bättre. Jag tror att USA kommer snart att uppleva en tid där de tappar mycket grund i ekonomi världen, men till slut kommer allt reda ut sig. USA är så otroligt viktigt inte bara för Sveriges ekonomi utan hela världens.

Befolkning

Indien:

Invånare: 1 166 079 217 (gissning för juli 2009)

Befolknings tillväxt: 1 548% (2009)

Språk: Engelska, Hindi

Religion: Hindu, Islam

USA:

Invånare: 307 212 123 (gissning för juli 2009)

Befolknings tillväxt: 0,975 (2009)

Språk: Engelska, Spanska

Religion: Kristen, Protestant, annat

Översikt av USA och Indien:

15 % av världens människor kommer ifrån Indien, ändå är Indien 2.4 % av världens yta. Indien är ungefär 10 gånger mer tätbefolkade än USA, de flesta bor vid kusten i mitten av landet, och runt New Delhi området.

Indiens extrem ökning befolknings mässigt började efter självständighet, innan var landet balanserat med höga födelsetal men samtidigt med hög dödstal. Efter självständighet droppade dödstalen men födelsetalen stannade där det var. Det är i de fattiga områden som flest barn är födda och hela 40 % av indier lever i fattigdom. Enligt 'USA:s beureo of statistics' kommer Indien att gå om Kina som det mest befolkade landet i världen vid 2050. Hela 1.8 miljarder människor kommer vara i landet, och alla kommer att behöva landets resurser.

Många har varit oroliga över överbefolkning i världen och faktum att jordens skog, olja, med mera förbrukas otroligt snabbt. Men den överlägset värsta saken som kan hända är om vattenresurserna tar slut. Då är vi döda helt enkelt. Indiens största leverantör av vatten i landet är Ganges, floden Ganges är inte precis känd för att vara ren. Sen kan man lägga till att Ganges få sitt vatten ifrån Himalaya bergen, om global uppvärmningen fortsätter kan glaciärerna där uppe smälta helt. Indiens regering och deras ekonomi klarar inte av att stödja befolkningen, därför måste de hitta ett sätt att motverka folkökningen.

USA:s population växer med ungefär 2.5 miljoner människor per år, det gör landet till en av de mest snabb växande i-länder i världen. USA har stora problem med illegala invandrare främst från Mexico. USA:s befolkning är väldigt blandat inom ras och ungefär 20 % av Amerikaner kan inte Engelska.

ANALYS: Överbefolkning är ett stort problem i Indien. Saker måste göras för att förbättra situationen. Jag tycker undervisning om kondomer och jobbmöjligheter är viktigt. Sen tycker jag att för att förhindra familjer från att kasta ut flickbarn från familjen, kan man förbättra undervisningssystemet så att kvinnor har lika stora möjligheten till jobb i framtiden som män. Kanske kan man ta bort organiserade giftermål också, flickor är oftast tvungen att gifta sig väldigt ungt och om man tar bort möjligheten kommer det att minska tiden då en kvinna är fertil och har möjligheten att föda.

USA har ett stort problem med segregation i städer. Det kan jämföras med Indiens kastsystem där klassen man är född i betyder mycket när det gäller möjligheter i framtiden. I USA finns det segregation främst inom ras, icke-vita amerikaner har sämre möjligheter än vita amerikaner. Många latinska människor har ganska stora problem att blanda in sig i det Amerikanska samhället, just på grund av segregation. Deras chanser att lära sig engelska är låga eftersom de flesta minoriteter tvingas bor i slummen där deras original språk dominerar. Att folk inte kan Engelska gör att de har svårt att skaffa jobb och de är tvungen att vända sig till brottslighet.

Den här statistiken visar hur många procent barn lever under fattigdom i USA och andra länder.

POPULATION PYRAMIDER

INDIEN:

Många barn födds just nu. Mycket hög barndödlighet.

Fortfarande många barn födds, men mer överlever. Indiens

Befolkningen kommer att öka.

Landet börjar se mer ut som ett i-land. Bättre hälsovård.

USA:

Ganska vanlig pyramid för ett i-land.

Mer barn kommer födas, Kanske på grund av finans-

krisen?

Ännu fler barn föds, USA:s befolkning ökar mycket.

ANALYS: Som man ser är Indiens befolknings pyramider mer positiva än USA:s. Indien kommer nog att ha en av världens främsta ekonomier med Kina om några decennier. Indiens hälsovård verkar också blir mycket bättre de kommande åren.

USA:s befolknings pyramid visar att amerikanerna föder mer barn, kanske är det på grund av stigande arbetslöshet. Hälsovården verkar förbättras också. Dock tror jag att hälsovård kommer att bli bättre i de flesta länder runt världen. Med tid kan läkare hitta nya botemedel för dödliga sjukdomar. Vem vet, kanske har man botat cancer inom 50 år.

ANALYS AV ALLT

I uppsatsen har jag visat upp lite fakta om både länderna, jag hoppas att du har då kunnat forma någon slags bild av framtiden för både länderna

När det gäller Indien tror jag att de är på frammarsch. Jag tror att inom 50 år, Indien kommer vara en av de stora ekonomiska supermakterna i världen. Både Kina och Indiens ekonomi växer otroligt snabbt. Landets egen industri kommer att vara väldigt viktig för de, med egna industrier slipper de importera lika mycket och kan istället fokusera på att exportera. När landets ekonomi växer, och landet blir rikare kommer andra problem som utbildning och överbefolkning förhoppningsvis försvinna. När familjer får mer pengar i fickan kommer de föda mindre barn. 

Men vad kommer att hända när mera familjer får mer pengar? Indier som har levt fattigt och billigt förut har plötsligt mer pengar än någonsin. Det klart att de kommer vilja har en bil eller data som vi i västvärlden har. Om detta händer kommer det att påverka världens miljö extremt mycket. Kina och Indien tillsammans är cirka 1/3 a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: INDIEN OCH USA - TVÅ HELT OLIKA VÄRLDAR

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-03-18]   INDIEN OCH USA - TVÅ HELT OLIKA VÄRLDAR
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58607 [2021-01-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×