Sekter

6 röster
10001 visningar
uppladdat: 2010-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag ska skriva om ett flertal olika kulter/sekter och försöka jämföra dem. Vad har de i gemensamt? Och viktigaste enligt mig; Varför har vissa kulters ledare, makten att bestämma över medlemmarna så som de gör? Efter varje kult beskrivning har jag skrivit en kort sammanfattning av vad jag anser som de viktigaste sakerna i ledarens liv. Jag hoppas att jag ska kunna hitta ett gemensamt mönster i deras liv; Vad gör just dem till ledare för en kult?

THE CHURCH OF EUTHANASIA

The Church of Euthanasia är en organisation startat av pastor Chris Korda från Boston, USA. Enligt deras hemsida är de en organisation som ägnar sin tid att återställa den naturliga balansen mellan människor och djur på jorden. De tror att det enda sättet att uppnå detta är om folk "ställer upp" och begår självmord.

Enligt kyrkan växer världens befolkning med 95 milj. Per år. Krig och sjukdom återställer inte balansen, dessutom ställer krig krav på jordens miljö, därför stödjer kyrkan frivilligt själmord. Kyrkan är noga med att påpeka frivilligt befolknings minskning, alltså mord stödjas inte av kyrkan. Kyrkans enda budord är "Man skall inte föda barn".  Kyrkan stödjer också sina fyra pelare; självmord, abort, kannibalism (endast folk som är redan döda) och sodomi.

Kyrkan kom in i media spektrum när den efter 11:e september släppte en Music video kallad "I like to Watch". Videon innehöll bilder av de rasade tvillingtornen blandad med pornografisk materiell. Hemsidan hade tidigare en beskrivning om hur man begår självmord med helium, beskrivningen togs bort efter en kvinna hade använt instruktionerna för att döda sig själv, det resulterade i rättsliga hot mot kyrkan.

Ledaren: Chris Korda är en väldigt intelligent kvinna. För 30 år sedan var hon faktiskt Christoffer Korda, hon har alltså haft ett könsbyte något som är hyfsat ovanligt för en pastor. Hon utvecklar programvara åt en rad olika företag och hon har uppenbarligen gått högskola för att kunna göra så. Hon påstår att en Alien har besökt hennes drömmar och beskrev vad som skulle hända om världen överbefolkades. Det låter inte som någonting en intelligent person skulle påstå, det kanske låter som ett stort skämt, men hon är extremt skicklig på att få det att inte bara låta seriöst men också någorlunda vettigt. När man läser intervjuer med henne får man direkt en känsla att hon är en väldigt dominerande och smart ledare.

HEAVENS GATE

Heavens Gate var en hemlig "New Age" religion från västra USA. Kulten skapades av Marshall Applewhite och Bonnie Nettles. Heavens Gate medlemmar trodde att jorden skulle bli återvunnen (rensat, förnyad). De tyckte att det enda sättet att motverka detta var att lämna den omedelbart. Gruppen är känd för en massjälvmord händelse 1997 där 21 kvinnor och 18 män begick frivilligt självmord.

Gruppen började på 1970-talet, Marshall låg svårt sjuk i ett mentalt sjukhus. Han hävdade att han hade fått en uppenbarelse, att han och sin sjuksköterska Bonnie var "the two". Alltså de två vittnen det skrivs om i bibelns "uppenbarelseboken". Bonnie trodde på honom och paret reste runt USA och främjade sin tro. Likt många andra New Age rörelser blandade Heavens Gate traditionella kristen doktrin med konceptet att evolution och science fiction.

Livet som Heavens Gate medlem kan liknas med livet som en Buddist munk. Medlemmar tvingades sälja sina ägodelar och levde liv som saknade lyxigheter. Pengarna medlemmarna tjänade gick till kyrkan. Gruppen hade en extremt bra sammanhållning och allting delades mellan medlemmarna. Marshall Applewhite spelade in ett flertal filmer där han predikar. Mest anmärkningsvärd är nog videon där han säger at massjälvmord är nödvändigt för att det var "enda sättet att lämna denna jord", även om gruppen var från början mot självmord.

Marshall övertalade medlemmarna att ett rymdskepp skulle komma, och att de behövde döda sig själv så att deras själar kunde fara upp till skeppet som skulle tar de till "en nivå av existens högre än människans". Hela 38 Heavens Gate medlemmar hittades död i ett uthyrt hus vid utkanten av San Diego den 26:e mars 1997. Efter kropparnas obduktioner fastslogs det att kult medlemmarna hade begått självmord med hjälp av kemikalierna cyanid och arsenik.

Ledaren: Marshall Applewhite är väl den "riktiga" hjärnan bakom kulten därför väljer jag att skriva om honom. Jag uppfattar att Bonnie egentligen var bara en bricka i Marshalls spel. Marshall föddes i Texas till en far som var en man som startade nya Presbyterian kyrkor på olika ställen i USA. Marshall ville följa i hans fars fotspår och bli en predikant också. Som vuxen jobbade Marshall som Music lärare på ett universitet i Houston fram tills han fick sparken 1970 p.g.a. "hälsa problem av en psykologisk art". Han träffade Bonnie på ett sjukhus för människor med psykologiska problem. Därefter reste han runt landet med henne och predicerade deras nya tro. 

AUM SHINRIKYO

Aum Shinrikyo är en Japansk ny rörelse. Gruppen grundades av Shoko Asahara året 1984. Gruppen fick medians uppmärksamhet efter dem utförde en gas attack i Tokyos tunnelbana. Namnet Aum Shinrikyo betyder i princip "högste sanning". Året 1995 rapporterades det att gruppen hade 9000 medlemmar i Japan och hela 40 000 världen över.

Aum Shinrikyo kombinerar delar av Buddism, Hinduism och Kristendom. Asahara ses som Kristus av religionens anhängare. Många av gruppens anhängare drogs till gruppen av löften att medlemmar skulle utveckla övernaturliga krafter. En annan orsak att gruppen blev så pass populär var ställningen den tog mot Japans korruption och materialism som vissa såg i det moderna japanesiska samhället. Gruppen hade väldigt stränga regler, det ansågs som en ära att vara med. Gruppen hade ett försvars mentalitet; alla som inte var med i gruppen ville förstöra deras organisation. 

Asahara påstod att ett                                        tredje världskrig skulle ske innan 2006. Han utmanade sina anhängare att förbereda sig för krig mot Japans fiender. Gruppen etablerade flera kemikaliska fabriker och samlade olika kemikalier för att förbereda sig för kriget.

Den 20:e mars 1995 släppte Aum medlemmar sarin gas i en planerad attack mot 5 stycken tunnelbana tåg i Tokyo. Attacken dödade 12 människor och skadade 5000. Orsaken till attacken är fortfarande oklara. Vissa tror att gruppen hade fått ett tips om att polisen skulle söka igenom Aums lokaler, alltså att attacken var menad som en distraktion för polisen, något som i efterhand hade exakt motsatta resultat. Efter attacken fick gruppen mer media uppmärksamhet än någonsin, och det var inte positivt. Gruppens medlem antal minskade kraftigt och många av Aums medlemmar plus ledaren Shoko Asahara ställdes inför hårda dom, i Shokos fall döden.

Aum Shinrikyo är i verkan idag, dock inte i samma utsträckning. Efter attackerna blev gruppen fråntagen sin officiella status som "laglig religiös enhet". Nu ses de mest som en hotfull terrorist grupp och är inskriven på flera länders "terrorgrupp listor".

Ledaren: Shoko Asahara är en djupt andlig man. Han föddes in i en stor familj och blev blind i ung ålder. Som vuxen började han studera akupunktur och traditionell Kinesisk medicin. Under hans lediga tid studerade han astrologi, yoga och Buddism. 1987 kom Shoko tillbaka från en resa i Indien och förklarade att han hade nått upplysning. Han startade en yoga seminarium där många människor som var intresserad av andlig utveckling deltog i. Asahara tränade människorna själv och mängden av hans anhängare växte. 

CHURCH OF BIBLE UNDERSTANDING

The Church of Bible Understanding (också känt som The Forever Family) grundades i Allentown, Pennsylvania året 1971 av Stuart Traill. Religionen är en form av kristendom. Kulten riktar sig ofta in på att värva unga sårbara tonåringar. Stewart övertygade människor att han var reinkarnationen av Elijah och att han visste datumet då Jesus skulle återkomma till jorden.

Kyrkans medlemmar lever alla gemensamt. Före detta medlemmar hävdar att de tvingades lämna 90 % av deras lön till kyrkan. Traill uppmuntrade ex medlemmar att bryta all kontakt med deras familj, kanske för att få ett hårdare grepp om dem. Det har blivit beräknat att Traill är en miljonär p.g.a. hans medlemmars generösa donationer. Han äger 4 jetplan och en halv miljon dollar hus. Många av hans ex-anhängare ser honom nu snarare som en bedragare än en profet.

Ledaren: Vissa människor beskriver Stewart Traill som 2000-talets Al Capone. Han föddes i Quebec 1936. Hans far var en Presbyterian minister och Stewart hade ett starkt intresse för religion från en ung ålder. Hans lärare beskrev han som ett väldigt frågvis barn. Ofta avbröt han läraren och förklarade hur han tyckte klassen skulle bli undervisad. Traill var väldigt intelligent, han var extremt skicklig i logiska ämnen som fysik och matematik. Från början var Traill skeptiskt till en högre makt, men när han fick barn kom en plötslig förändring. Han ville bli kristen, men han ansåg att andra kristna missuppfattade bibeln.

Han ansåg att boken faktiskt var skriven i en slags kod som bara han kunde dechiffrera. Enligt honom var bibeln en tuff text. Hans tolkning innehöll mycket ånger och donationer och mindre förlåtelse. Traill var en skicklig manipulatör, han tog fördel av medlemmars djupaste rädslor och besvikelser. På så sätt tvingade han medlemmar att vilja vinna hans respekt. Traill kontrollerar medlemmars liv genom hård kritik, skam och offentlig förödmjukelse.

ANALYS

Alla dessa kulter har flera saker i gemensamt med varandra, men det jag tycker är intressantast är deras ledare. Vad är det som gör att dessa människor blir kult ledare egentligen? Och varför har de en gåva att kunna kontrollera människors sätt att tänka?

Först och främst kan vi ta det uppenbara; alla ledare som nämns i den här uppgiften är eller var män. Då räknar jag inte in Bonnie Nettles som jag inte anser som den dominanta ledaren i Heavens Gate. Att vara en man hjälper givetvis konsten av att vara ledare. Det ligger i en mans instinkt att vilja leda och ha kontroll. Men det är bara en liten del av kult ledarens konst. Det som jag anser är den näst viktigaste saken att ha om man vill kunna leda en populär kult eller vilken grupp som helst för den delen är en stark karisma.

Karismas definition enligt "Websters Online Dictionary" lyder så här: " En personlig magi av ledarskap som väcker en stark lojalitet eller entusiasm för en offentlig person". Vi vet att en person inte börjar plötsligt dyrka en kult så där, det krävs en kult ledares skickliga användning av sin egen karisma och övertalningsförmåga. För en kult ledare är det nog när kulten ska formas då karisma är som viktigast. Det tar en person med en stark vilja och karisma för att övertala en människa om en ny tro. Att kombinera karisma och psykopati är en dödlig blandning. Det är bara att ta Heavens Gate som ett exempel. Även om karisma är viktigt så är den i betraktarens öga, en person kan vara helt fängslad av en kult ledare medan en annan inte kan se storheten med personen alls.

I längden är det kult ledarens övertalningsförmåga som kommer att avgöra om det blir en framgångsrik kult eller inte. Makten av en kult beror på hur ledaren sätter ut sin kontroll mekanismer och hur han/hon övertalar personen. Om jag tar ett exempel; Stewart Traill, ledaren för Church of Bible Understanding. Han hade uppenbarligen en extremt bra övertalningsförmåga, att övertala en människa att låna ut 5kr är svårt men Stewart lyckades övertala flera tusen medlemmar att ge en stor del av deras lön till kyrkan (eller honom beroende på hur man ser det). Det är vad jag kallar för en skicklig övertalare!

Alla ledare jag har skrivit om i den här uppsatsen har dessa 3 gemensamma faktorer: kön, karisma och övertalningsförmåga. Alla har det i olika mängder t.ex. Jag tror att Chris Kordas kult lever mer på hennes charm och karisma än hennes övertalningsförmåga. Men det finns fler gemensamma faktorer jag hittade i ledarna. Stewart och Marshall påstår att de är gudomliga. Att de är en reinkarnation av en gudomlig figur. Asahara och Chris däremot, påstår att de har fått någon slags upplysning. Jag antar att dessa fordringar krävs för att en ledare ska ses som trovärdig. Om en ledare kan verkligen övertala personer att han/hon har haft en uppenbarelse eller är gudomlig då är resten relativt lätt.

En annan sak jag märkte var hur strängt kulterna var. Jag tror att det är ett sätt att få mer kontroll över gruppens medlemmar. Kult ledare kväver respekt och lydnad. Stewart Traill påstår att bibeln är mycket tuffare än vad som förespråkas i andra religioner. Han skapade en stor rädsla för Guds makt och på så sätt fick han en otrolig kontroll över sina anhängare. Han kunde begära en stor del av deras lön att gå till kyrkan. Jag var intresserad över hans sätt att sikta på att värva unga människor, tonåringar är som regel någorlunda osäker över sin tillvaro och vad deras roll i samhället är. Stewart tog fördel av det här och fick de att känna sig trygga och en del av gemenskapen i Church of Bible Understanding. Enligt mig verkar Stewart vara en stor bedragare och en väldigt smart sådan. Han gick från att vara ateist till att plötsligt vilja starta sin egen religion, dessutom verkar han vara...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sekter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-03-18]   Sekter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58604 [2020-08-11]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×