Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

8077 visningar
uppladdat: 2010-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

Jag har läst Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö som är skriven av Håkan Nesser. Boken utspelar sig i det glada Sverige på 1960talet. Största delen av boken utspelar sig under en mycket fin sommar eller ett sommarlov. Huvudpersonen i boken heter Erik som är 14 år. Hans mamma har cancer och ligger inne på sjukhuset medan han pappa mår dåligt över detta och han vill att Erik och hans klasskompis Edmund ska bo i deras sommarhus som ligger vid Genesarets sjö tillsammans med Eriks storebror som heter Henry.

Henry är ca 20 år och jobbar på "curren". Det är deras tidning i det lilla samhället. Han har svart kortklippt hår, röker hela tiden blåa lucky-strike cigaretter och kör runt i en svart bli som antagligen var en värstingbil på den tiden. Dessutom har han skinnjacka och Ray Bam solglasögon så i det stora hela uppfattas han som cool. Erik och Edmund däremot är raka motsatsen. Edmund har glasögon och han föddes med sex tår på varje fot. Erik är tanig och aningen rödhårig. De båda sköter sig bra i skolan. Både Edmund och Eriks pappa jobbar som plit så antagligen hade de pratat ihop sig om att de skulle bo tillsammans trots att de inte snackat med varandra särskilt mycket.

Erik och Edmund ser upp till Henry. Han är cool som jag beskrev. De tycker att han säger smarta saker hela tiden och har bra synpunkter. Dessutom vet han hur man skaffar tjejer, han bor inte hemma längre och har jobb. Han är helt enkelt en sån kille som alla småkillar älskar. En sån som man ser upp till. Men Henry tycker inte så mycket om dem. Bara dem inte är i vägen eller sticker ut så bryr han sig inte. De är ju småttingar. Fast han måste ju gilla Erik eftersom det är han bror men i det stora hela så är de bara så och omogna. 

Det passa bra för Edmund för att deras familj har flyttat runt väldigt mycket och nu kommer han att få en bra kompis. Dessutom är hans mamma alkoholist och Edmund ville helst komma bort från föräldrarna. När sommarlovet drar i gång så åker de tre dit. Henry hade tagit ledigt från tidningen och i stället tänkte ha skriva en bok och det var i princip det och rökning han gjorde under dagarna. Erik och Henrys pappa sa ett citat tidigt i boken som man verkligen förstår senare i boken jag fattar inte riktigt hur han kunde veta det men i alla fall. Han sa att det skulle bli en "hård sommar" och att det var bäst att de skulle förbereda sig på det. Han kanske syftade på att deras mor skulle dö. Han hade det på känn. Jag tror inte att han anade ett mord eller något liknande. Men just att det skulle bli en hård sommar hade han rätt i.

Men Erik och Edmund har till en början hur kul som helst. De ror och handlar och köper glass, kollar in brudar, badar, bygger en brygga, lagar mat hemma varannan dag, solar och cyklar. De tycker i alla fall att de har jättekul. Henry fortsätter på sin bok och säger inte särskilt mycket.

Så småning om fixar Henry en tjej som sover där. Senare får de reda på att det är deras vikarie Ewa Kaludis som är den snyggaste och vackraste tjejen som finns i hela världen. De tyckte hon liknade en berömd skådespelare på den tiden, Kim Novak. Men de vet också att hon är eller har varit tillsammans med den berömde handbollspelaren "Kanon Berra Albertsson" som kan skjuta så hårt med handbollen så att ifall skottet träffar i huvudet skulle man dö. Edmund och Erik anar bråk och det kommer så småningom att hända.

Henry och Ewa fortsätter att hålla på ett tag till men en dag när de inte är hemma så kommer den fruktade Berra på besök. Han är kaxig och man märker tydligt att han inte är på humör. Han frågar ifall Henry var hemma för han hade ett par saker att prata med honom om och Erik svarar att han skulle komma hem runt 24.00. Berra svarar att Erik skulle hälsa Henry att han kommer kl 01.00. Sen är det inget mer med det.

Nästa morgon kommer byns "tävlingscyklist" förbifarande och ser ett lik ligga på marken vid Genesarets parkering. Han skriker så att han väckte alla andra så de såg den hemska synen och snart är polisen där. Berra dog att ett slag av en stor hammare eller en liten slägga i huvudet och ligger kvar på platsen.

Inom kort blir alla i Genesaret förhörda och snart så häktas Henry. Först vill ingen säga att han var tillsammans med Eva men efter ett tag berättar de det när en tidningsreporter kommer förbi och vittnar om att han visste om deras lilla hemlighet. Då är ingen mening med att hålla inne med det och det kan jag förstå därför att det är bättre att det kommer från Henry än från tidningen. Efter ett tag blir Henry frisläppt och fallet läggs ner. Polisen har inga spår för att alla bevis har regnat bort och inget mordvapen hittas.

Sommaren går och senare i boken får man se Eriks liv när han växer upp. Han börjar plugga, bli populär, skaffar fru och barn som han sedan skiljer sig från för att underligt nog bli tillsammans med just Ewa Kaludis som han mötte på ett hotell. Men en dag så kommer inspektör Lindström förbi hans hus någonstans i Sverige. Han hade naturligtvis gått i pension men hade lite att göra om dagarna och efter som det bara är ett par veckor tills fallet ska preskriberas så vill han veta ifall det är något angående mordet som Erik inte har berättat när han var 14 år. Men det hade han såklart inte och Verner Lindström får åka hem lika tomhänt som innan. Åren går, Edmund var kyrkoherde men dör senare av problem i hjärtat.

Förresten så läser Erik, Henrys bok två gånger i vuxen ålder. Han tycker inte den var särskilt märkvärdig.

En dag åker Erik runt i sin gamla hemstad. Han kollar in sitt hus, sin gamla skola, ett rör där han ibland satt och rökte och såklart Genesaret. Väl där sätter han sig och kollade och alla minnen börjar komma tillbaka. Då tar han fram en spade och börjar gräva. Han drar upp en stor hammare eller en liten slägga och kollar på den. Blodet är kvar efter alla dessa år. Sedan åkte han och slängde den i en sjö. SLUT

En gång har han sett Berra slå ner en kille som var kaxig och han trodde nog att Berra skulle göra något mycket värre på Henry så därför såg han nog till att Berra inte kunde göra något mot hans storebror.

Såklart berättar han det inte för någon förrän nu när han ger en hint till Ewa men hon fattar nog aldrig. Fast anledningen till att Erik åker ner till sin gamla hemstad var att Edmund lämnar ett brev till honom på dödsbädden. Så det kan ju ha stått i brevet var mordvapnet ligger och att det var han som hade mördat. Dessutom var Edmund "ute och kissade" på kvällen men man vet aldrig för författaren avslöjar aldrig vem som faktiskt gjorde det. Man vet liksom inte vad det stod i brevet och det får man reflektera över men jag tror i alla fall att det var Erik som mördade Berra.

En sak som är svår för Erik är dessa gånger då han ska besöka sin mor på sjukhuset. Han vill ju besöka henne därför att han älskar henne men samtidigt tycker han att det är sjukt jobbigt. Han vet innerst inne att hans mor ska dö och dessutom gråter hans pappa när han är där. Mamman ser så förfärlig ut också. När han var där så brukade han gå in på toaletten och sitta och fundera över olika saker. Jag förstår helt och håller hans problem och tycker synd om honom samtidigt som jag läser boken. Hade nog inte heller vilja träffa min mamma jätteofta när hon ligger på dödsbädden. Men han har ju ett problem. När hans mamma väl dör hade jag nog fått skuld känslor för att jag inte träffade henne så mycket men det står det inget om i boken.

Bokens huvudproblem är "Det fruktansvärda" som nämns många gånger i boken. Hans pappa säger ju också att det kommer att bli en hård sommar vilket det blir när mamman dog och Berra mördades. Det fruktansvärda är definitivt bokens huvudproblem. För man vet att det hela tiden närmar sig. Frågan är hela tiden när, inte om.

Ett ställe i boken där det händer viktiga saker är den plats där det där järnröret ligger och skräpar. Det är en plats där Erik kan koppla av. Den har ingen avgörande roll i handlingen precis men jag tycker den är viktig därför att man får en bild hur han är som människa. Lite hur han tänker. Dessutom är den med i början av boken och det ger en inblick hur boken kommer att se ut. Att han t.ex. smygröker. Det är ett påbörjat hus som antingen har fått slut på pengar eller inte haft någon köpare och då får man inte låna fler pengar från banken och då blir det bara stående. Det är som en stor platt kvadrat av jord. Där man ska börja gjuta grunden till huset. Där ligger plaströr och skräpar över allt. Lite jord högar och just järnrör. Detta järnrör står lite utanför tomten i ett dike ganska avläg...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-03-18]   Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58602 [2019-10-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×