Växthuseffekten - Uppsats om den globala uppvärmningen

13 röster
15354 visningar
uppladdat: 2010-01-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Växthuseffekten
Uppsats om den globala uppvärmningen

1. Inledning

Jag har ett väldigt stort intresse för ämnet och jag skriver uppsatsen med entusiasm, nöje och iver och jag känner att jag har ökat mitt kunskapsförråd mycket om ämnet. Jorden är en av de viktigaste saker som vi har och alla bör veta mer om vad som sker i vårt gemensamma hem.

1.1 Ämnet

Jag har valt att skriva om växthuseffekten. Där jag har planerat att skriva om fakta om växthuseffekten och fakta om en viktig miljöaktivist och politiker, Al Gore.

1.2 Frågeställning
   Vad är växthuseffekten?
   Vad är växthusgaser?
   Vem är Al Gore?

1.3 Syfte

Vi bor alla på den här planeten och alla borde få veta sanningen så att alla kan bli mindre egoistiska. Jag är en av alla, och jag vill veta vad som försiggår i min och alla andras värld. Egentligen borde vi alla frukta världens undergång, som vi skapat. Jag vet i alla fall att jag gör det, jag älskar vår planet.
Mitt stora intresse ska hjälpa mig med uppsatsen.

Jag skriver även om det här ämnet för att det är mycket mer seriöst än alla andra ämnen jag funderat över.

2 Växthuseffekten

2.1  Fakta om växthuseffekten

Växthuseffekten kallas även drivhuseffekten. Det är fenomenet, att långvarig strålning som stoppas från att lämna atmosfären som kretsar kring vår jord. Det är för växthusgasen, men i jordens fall så hjälper den oss att hålla planetens temperatur vid en bebolig grad. Men det blir varmare och varmare. Isen i Antarktis håller på att smälta, det här är ett farligt klimathot. Det finns fler klimathot som svält, torka och översvämningar.
Världens stora isberg och glaciärer smälter nu när medeltemperaturen stiger. Följden av det är att havsnivån stiger och det är uträknat att under det kommande seklet så kommer nivån att stiga med 5 dm. Tänk då på framtiden, många länder som är låglänta kommer att ligga under vatten, ett exempel är det lilla landet som ligger längst ner i Asien, Bangladesh.
Temperaturen kommer att stiga kraftigt om vi inte gör något. Och länderna som ligger runt ekvatorn kommer att få uppleva hetta. Torkan kommer att drabba de skördar som ligger runt ekvatorn som redan har för lite nederbörd. Medan de stora nederbörderna kommer att drabba de som har för mycket regn. Folk kommer att svälta till döds.

   
Isen smälter i Norr, uppe i Antarktis. Jorden bryts av torka längs ekvatorn.

2.2 Växthusgaser

De vanligaste växthusgaserna är koldioxid, vattenånga, metan, kväveoxid, freoner och ozon. En växthusgas som finns i jordens atmosfär är koldioxiden, det är en växthusgas som bildas på naturlig väg av nedbrytning av organiska material. Det bildas även från utsläpp av vulkaner men det vanligaste sättet är förbränningen av fossila bränslen, och det är inte en naturlig väg.  En annan växthusgas är freongas. Den uppkommer som ett exempel vid när vi slänger våra kylskåp. Det är freonet som håller kylskåpen kalla. När vi slänger kylskåpen så läcker gasen ut på soptippen. Det är väldigt vanligt att slänga kylskåp, det förekommer flera tusen gånger om dagen i hela världen. Hur kan man stoppa något sådant? Det man bör göra är att lämna in kylskåpet till ett speciellt företag som tar hand om de kemikaliska ämnena och sedan skickar de vidare kylskåpet till soptippen.

Bristen på gasen ozon finns också och det förekommer som stora ozonhål i ozonskiktet i atmosfären. Det finns ett stort ozonhål över Antarktis men som egentligen är en förtunning i skiktet. Ozongasen reduceras mycket av den höga halten klor som uppkommer av freoner.  De här hålen kan vara väldigt farliga eftersom ultravioletta strålarna når in i biosfären och kan orsaka skador på växter, ge hudcancer och en stor förökning av plankton i havet. Vi kan faktiskt se strålarna som tagit sig in, det kallas Norrsken.

Växthusgaserna som lägger sig i vår atmosfär speglar tillbaka den infraröda värmestrålningen som kommer från solen tillbaka mot jordens yta. Då värms jorden upp, mer än den ska. I naturliga fall så skulle strålningen studsa ut till rymden igen, men istället så kommer den inte ut och värmer upp oss som i ett växthus. Utan växthuseffekten skulle medeltemperaturen på jorden vara - 18 grader. Från början var växthuseffekten en naturlig utveckling och livsviktig för allt som lever på denna planet. Den gjorde det möjligt för liv på jorden Tellus.
Det senaste seklets tid har vi släppt ut bl a för mycket koldioxid så temperaturen har stigit 0.6 grader.
Under det kommande tio åren temperaturen stiga med så mycket som 1.4 - 5.8 grader. Om det fortsätter så, vad kommer världens medeltemperatur vara om 60 år?

2.3 Vem är Al Gore?

"We have misunderstood who we are, how we relate to our place within creation, and why our very existence assigns us a duty of moral alertness to the consequences of what we do. A civilization that believes itself to be separate from the world may pretend not to hear, but there is indeed a sound when a tree falls in the forest."

Översättning:
Vi har missförstått vilka vi är och hur vi relaterar till vårt hems skapelse, och varför vår väldiga existens tilldelar oss en moralisk plikt att ta hand om konsekvenserna av vad vi gör. En civilisation som tror sig själva vara separerade från världen och som låtsas att inte höra.
Men det finns sannerligen ett ljud när ett träd faller i skogen.
Så lyder ett av Al Gores kända tal som jag själv översatte till svenska.

Al Gore är en stor miljöaktivist och politiker. Han är en känd man som har kämpat länge för växthuseffekten och för att hålla den globala miljön i schack. Hans intresse inspirerar många och han försöker påverka världens invånare. Al Gore var vice president år 1993-2001 i USA. Han fick nobel priset år 2007 för Intergovernmental Panel on Climate Change.  Han har gjort en världsberömd film som handlar om den globala uppvärmningen som heter "An inconvenient Truth".
Jag rekommenderar filmen starkt och har sett den nu flera gånger under mitt liv. Se den!

3 Avslutning

3.1 Slutsats
Det vi måste inse är att vi själva skapat vår undergång genom utsläppen av fossil förbränning. Växthuseffekten består av växthusgaser och som bidrar till att överhetta jorden. Al Gore försöker påverka mänskligheten att minska eller att sluta helt med förbränningen av fossila ämnen.
Vi påverkar vår natur genom att släppa ut såkallade växthusgaser. Vi måste stoppa det. Jag har tagit reda på några få sätt hur man kan göra för att minska utsläppen och kanske ge vår jord en chans att läka.
Några exempel är tagna från www.climatecrisis.net/takeaction/whatyoucando
som jag har översatt från engelska till svenska och räknat om till svenska förhållanden.

Ersätt vanliga glödlampor till lågenergidrivna glödlampor.
Lågenergidrivna glödlampor drar 60 % mindre energi än vanliga. Den här enkla förändringen kommer att spara ungefär 300 kg koldioxid per år. Om varje familj i Sverige skulle göra den förändringen så skulle vi spara ungefär 3 miljarder kg koldioxid per år.

Sätt temperaturen på 2 grader mindre på vintern och ha 2 grader mer på sommaren. Åtminstone hälften av energin vi använder i våra hus går till uppvärmning och nerkylning. Du kan spara 2000 kg koldioxid med bara den här lilla justeringen.

Ta ur kontakten från väggen på elektroniska prylar. Hårtorkar, mobil laddare och tv-apparaten drar ström, även fast de inte används. Energin som går åt till att få din klocka på mobilen att lysa och gör så att ditt minneskort fungerar drar 5 procent av den totala energikonsumtionen och spyr ut 18 miljoner kg koldioxid i amotsfären varje år!

Plantera ett träd! Om du planterar ett träd så kommer det ensamma trädet att absorbera ett ton koldioxid under sin livstid. Träd försedda med skugga kan också minska din luftkonditionerings räkning med 10 - 15 %.

3.2 Analys

Jag tycker vi alla ska ta tag i först och främst våra hem och göra vad de kan. Byta till miljövänligt och låg energi drivna föremål. Spara så mycket el och energi som möjligt för att minska den fossila förbränningen. Det är den enda början vi kan göra för att förändra jorden.  Ibland undrar jag varför människan är så lat och egoistisk. Vi är födda på vår jord. Utan moderjords perfekta klimat och underbara kropp så skulle du och jag inte finnas. Vi kastar bort en chans vi fick, och den kommer aldrig mer tillbaka. Varför gör vi inget även fast vi vet all fakta vi behöver veta? Världen går under, men vi står och tittar på, förvärrar och gör inget alls åt situationen.
Jag vill passa på att säga att man blir väldigt påverkad av att forska i det här ämnet. Det jag vill föra vidare mest nu är att ni kan gå in på "Wikipedia.se" och läsa om en liten del, t ex Ozonhål. Om man läser all text så inser man allvaret. Jag blev jätte upprörd.
Eftersom det här har varit mitt intresse sedan länge har jag tagit mycket information ur minnet, men även fått information från hemsidor. Båda två baserat på trovärdig fakta.

3.3 Sammanfattning

Infraröda strålar tränger igenom vår atmosfär och värmer upp jorden. De växthusgaser som ligger i atmosfären gör det svårt för dem att komma ut ur atmo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Växthuseffekten - Uppsats om den globala uppvärmningen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-01-21]   Växthuseffekten - Uppsats om den globala uppvärmningen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58519 [2019-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×