Mahatman Gandhi

2 röster
4369 visningar
uppladdat: 2010-01-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Mahatman Gandhi

Mahatma Gandhi föddes 1869 och var en indisk advokat och andlig ledare. Han var den som fick Indien till självstyre från England.

Han använde sig av civil olydnad i den indiska folkgruppen för kamp mot med medborgliga rättigheterna i Sydafrika . Han arbetade mellan 1893-1914 i Sydafrika med att hjälpa indier genom att förvägra dem rösträtt, genom att han gav lagförslag om rösträtt. Detta ledde till framgång i hans kampanj och detta ledde till uppmärksamhet till indiernas situation i Sydafrika. Gandhi grundade Natal Indian Congress 1894 som var en organisation som kämpade för indiska minoriteterna i Sydafrika. Mahatman stannade i Sydafrika i över 20 år på grund att indierna inte hittade en adekvat rättslig hjälp bland de engelska advokaterna .

När han kom hem från Afrika organiserade han fattiga bönder och arbetare genom att protestera mot tunga skatter och diskriminering . Han tog då ledning för National Indian Congress som är Indiens äldsta parti och grundades 1885. Gandhi ledde då kampanjer över hela Indien för fattigdomsbekämpning, kvinnans frigörelse m.m. .

Gandhi blev känd genom att han led sitt land mot brittiska saltskatten som infördes i Indien med att man gick saltmarchen. Gandhi skrev ett brev till kungen som då hette Lord Irwing " Om ni inte kan finna ett sätt att undanröja dessa onda företeelser och mitt brev inte vädjar till ert hjärta, kommer jag att den tolfte dagen i denna månad trotsa saltlagens bestämmelser tillsammans med de medarbetare i min ashram som jag kan få med mig. Jag betraktar denna skatt som den mest orättvisa av alla från den fattiges ståndpunkt. Eftersom självständighetsrörelsen väsentligen berör de fattigaste i landet kommer början att göras här. Det förunderliga är att vi så länge har underkastat oss detta brutala monopol". Om ingen ändring skedde i lagen skulle Gandhi och hans anhängare gå 40 mil. Varje dag anslöt sig fler människor . När de kom fram till Dandi var de flera tusen personer . Den 5 april i gryningen gick Gandhi ut i havet och bröt loss en hand salt och därefter bröt man saltlagen effekten var stor och snart fanns det salt överallt på Indiens stränder .

Gandhi tillverkade sina egna kläder och han levde på vegetarisk kost som han senare bytte till fruktariansk kost. Han genomgick långa fastor. Både till självrening samt protest. Han blev arresterad den 10 mars 1922 för uppvigling som betyder att man sidosätter en soldat hans skyldigheter och Gandhi dömdes till sex års fängelse men efter två år kom han ut efter en operation av blindtarmen.

När Gandhi var liten expriminterade han genom att äta kött dels av ren nyfikenhet men som alla andra i Indien så är man vegetarian vilket Gandhi också var. Innan han åkte till London för att studera till advokat lovade han sin mamma att inte dricka alkohol och inte äta kött. Han höll då sitt löfte och fick mer kosthållning vilket ledde till hans grundval till hans filosofier . När Gandhi blev vuxen bestämde han sig att leva som en strikt vegetarian och detta ledde till hans bok The moral basis of vegetarism. Under hans tid i Londo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mahatman Gandhi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-01-14]   Mahatman Gandhi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58497 [2020-03-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×