Finland

1951 visningar
uppladdat: 2009-11-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Finland

1. Jag kan nästan inget om Finland förutom att Mumindalen ligger där.

2. Finland ligger öster om Sverige, Finland är ett lågland och är täckt till 50 % av skog, I skogarna växer främst gran, tall och björk.

3. Finlands antal sjöar större än 500 kvadratmeter är 187 888 stycken.

Finlands högsta punkt är Halde fjäll som hör till bergskedjan Skanderna. I öster är fjällen rester av bergskedjan Kareliderna.

Den största sjön i Finland är Saimen och den är 4 400 km2.

Finlands största stad är Helsingfors, vilket även är deras huvudstad, Helsingfors har ca 570 000 invånare.

4. Finland tillhörde en lång tid Sverige, Finland och Sverige blev alltmer ett sammankopplat land och tillslut utbröt krig mellan Sverige och Ryssland då Ryssarna ville ha kontroll över Finland. De värsta åren var mellan 1696- 1697, vilket kallas för "Den stora ofreden".

5. 1809 så tvingas Sverige överlämna Finland till Ryssland.

År 1917 störtades den Ryske Tsaren och kommunisterna tog makten, landets namn ändrades då till Sovjetunionen.
Efter denna revolution så tog Finland tillfället iakt att förklara sig självständigt, trots detta så ville vissa finländare tillhöra dåvarande Sovjet.

Pga de finländare som ville tillhöra Sovjet så utbröt det finska inbördes kriget den 27 januari 1918. Ena sidan bestod av "de vita" som ville att Finland skulle vara självständiga.

Den andra sidan bestod av "de röda" som ville att Finland skulle tillhöra Sovjetunionen. Efter ett outhärdligt krig som varade i fyra månader, så lyckades de vita besegra "de röda". De hade fått hjälp av tyska soldater.

År 1941 attackerades Sovjetunionen av nazi Tyskland. Finländarna anslöt sig med Tyskarna för att vinna tillbaka de områden som Finland förlorade. Tyskarna trängde sig långt in i Sovjetunionen men de lyckades hålla tillbaka armén. Efter några år så attackerade Sovjetunionens arme Finland som tillslut gav upp.

För Finland skulle kunna lösgöra sig från pakten med Tyskland avgick president Risto Ryti sommaren 1944. Marskalk Mannerheim valdes till president och fredsförhandlingar inleddes. September 1944 inleddes ett avtal med Sovjetunionen där Finland lovade att driva ut de resterande tyska styrkorna ur landet.

Idag är Finland en republik i Norra Europa, de är medlem i Europeiska unionen sedan 1995 och har euro som valuta sedan 2002.

År 2000 blev historiskt för Finland, då de för första gången fick en kvinnlig president vid namn Tarja Halonen, dock en negativ sak var att hon inte fick lika mycket makt som de manliga presidenterna tidigare fick.

6. Under den stora utvandringen till Sverige mellan 1969-1970 så flyttade ca en halv miljon finländare till Sverige pga jakten av jobb, högre löner och bättre bostäder men mer än hälften har senare återvänt. Dessa människor har då levt i Sverige och blivit allt mer "svenska" och när de då flytta tillbaka till Finland så hänger svenska kulturen med dem.

Sverige och Finland har under olika tider varit ett sammansatt land och detta har då följt med fram till dagens samhälle, där Sverige och Finland är ett blandat land, alltså alla dessa finlandssvenskar. Åland är en typisk finlandssvensk ö, där ålandsfärjorna vänder och detta är en stor del till att denna ö är finlandssvensk.

7. Finland är idag som tidigare skrivit en republik med 5 300 000 invånare och huvudstaden heter Helsingfors.

Den finska marknaden är mycket liten och väldigt beroende av utrikeshandeln. Under en längre tid så styrde skogsindustrins produkter till utlandet, men det senaste årtiondet så har elektronik- och teleprodukter blivit de viktigare exportvarorna. Finlands viktigaste exportland var under lång tid Sverige, men nu för tiden så har andra EU-länder som Tyskland och Storbritannien tagit över exporten.

Finland är en av världens största tillverkare av papper och kartong, järnmalm, koppar, nickel, bly, zink och ädelmetaller såsom guld och silver är en dela av de råvaror som Finland.

Finland förbrukar en stor mängd energi för uppvärmning och till energislukande processer inom pappers- och massaindustrin. Värmee...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Finland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-11-05]   Finland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58368 [2018-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×