Vad är mod respektive rädsla?

10 röster
8450 visningar
uppladdat: 2009-11-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vad är mod?

Det är mod att vara modig, men hur är man modig? För mig är mod individuellt. Alla kan bara vara modiga på sina egna förutsättningar. Något jag kommer ihåg  sen jag var liten är att min mormor har sagt till mig är att mod är: "Att vara modig är inte att aldrig vara rädd, utan att våga fast man är rädd". Och det är sant. Alla kan inte alltid vara modiga, eller orädda. Om man t.ex.  ska åka bergochdalbanan på Liseberg för första gången så är chansen ganska stor att man är rädd, men det är också rädslan som är en del av upplevelsen. Det är efteråt när man har åkt att man kan säga att man varit modig, eftersom man har besegrat en rädsla och åkt bergochdalbanan ändå. Man kan också vara modig genom att våga gå mot strömmen, och ha andra kläder eller en annorlunda hårfärg. Det är modigt eftersom  man på så vis sätter sig utanför den "trygga gråa massan", Genom det att göra annorlunda saker som många människor inte vågar göra, ses man mer.

Jag tycker att det är  modigt att inte alltid göra som alla andra tycker eller gör, att stå upp för sin egna åsikt, även om man är ensam om den i en klassdiskussion t ex. Det är också modigt att våga säga till en mobbare att sluta mobba någon. Det är modigt att säga ifrån en grupp när man tycker annorlunda. Helt enkelt att stå emot grupptrycket. Man trotsar då rädslan att bli utstött ur gruppen för att man inte tycker som alla andra.

Men vad definierar mod då? Är det när man gör något som alla andra tycker är modigt, eller är det   något man själv tycker är modigt? Rent logiskt måste det ju vara när man gör något som man själv tycker är modig, eftersom rädslor är individuella. Kanske kan det vara en rätt vardaglig sak som gör att man blir modig. Alla tycker inte  samma saker är modiga men det  finns också  några grejer som är modiga automatiskt, som gör att man får respekt så fort man nämner dem kan det bero på generella rädslor? Typ att man gjort något som många anser skrämmande som t ex att hoppa fallskärm. Det är modigt för fler än att klappa en hund eftersom alla är rädda att hoppa  utför ett flygplan men med  hundar är det bara ett fåtal som tycker det  är obehagligt. Är mod något man bara föds med eller något som smittar av sig från andra människor som man träffar? Nej. Men mod är en egenskap.

Mod är något som växer fram hos oss när vi vågar göra saker som vi är rädda för. Detta får oss att växa och skapa en annan bild av oss själva. Första gången jag skulle vara ensam hemma var jag rädd för monster och för själva känslan att vara ensam i ett stort hus. Men nu, flera år senare är jag van vid att vara ensam hemma, det har fått mig att växa.Jag tror att mod är något som påverkas av vår uppfostran och andra maääniskor. Har man fobi för t ex. trånga utrymmen måste det ju ha hänt något som gjort att man har utvecklat fobin. Jag tycker det är modigt att våga flyga om man har fobi för trånga utrymmen, eftersom man trotsar då  sin rädsla.

Vad är rädsla?

Rädslan är något av den vanligaste känslan vi människor känner. Vi är i princip rädda för det mesta, både för stora saker som t.ex. att någon nära ska dö. Men vi är även rädda för små ker som t.ex. att komma försent till en lektion. Alla människor är rädda för något en under olika perioder av vårt liv. Jag menar sånt som barn är rädda för är väldigt sällan vuxna också rädda för. Sånt de vuxna är rädda fö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är mod respektive rädsla?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-11-05]   Vad är mod respektive rädsla?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58356 [2018-11-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook