Alfred Nobel

4 röster
4660 visningar
uppladdat: 2009-10-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Alfred Nobel


Inledning
1833 föds en liten bebis till världen i Stockholm, denna bebis kommer senare bli känd som mannen som uppfann dynamiten. Mannen heter Alfred nobel och hans verk och uppfinningar har haft en stor påverkan på dagens och dåtidens industri, ekonomi och krigsföring. Alfred var inte bara en duktig innovatör utan också en framstående affärsman.

Alfred nobel som ung
Alfreds far var en innovatör och ingenjör som tidigare byggde byggnader och broar men gick bankrutt samma år som Alfred föddes. Han valde då att börja om, och försöka göra en ny karriär i Ryssland. Han konstruerade sjöminor som sedan köptes av staten vilket gjorde att hans nya affärer i Ryssland blomstrade. Det gjorde att alla hans söner kunde få förstaklassig privatundervisning i språk, naturvetenskap och litteratur.
Alfred lärde sig att prata flytande på Svenska, Ryska, Franska, Engelska och Tyska, det visar vilken begåvning han hade i språk. Som ung var han mycket intresserad av Fysik och Kemi. Han hade också intresse för litteratur, då främst engelsk sådan, något som hans far tyckte illa om.
När hans utbildning var klar så ordnade Alfreds far med lärlingsplatser i flera länder, där han mötte den italienske kemisten Ascanio Sobero som några år tidigare hade uppfunnit nitroglycerin. Vilket var mycket ostabilt sprängämne med hög spräng kraft, Alfred blev mycket intresserad och fascinerad av upptäckten. Han bestämde sig för att utveckla ett sätt att säkert kunna använda nitroglycerinet kommersiellt inom framförallt byggindustrin, samtidigt började han att storskaligt framställa språngämnet. I ungefär samma tidsperiod uppfinner han tändhatten, som medför ett säkrare och mer kontrollerat sätt att antända sprängämnen, dock var det inte förens senare som hans stora genombrott kom.
Den nobelska smällen
Ungefär ett år efter Nobel börjar producera Nitroglycerin sker ett antal explosioner där Alfreds bror Emil Nobel är en av de omkomna, något som Alfred känner skuld för. Myndigheterna förbjuder Alfred att fortsätta producera Nitroglycerin inom Stockholms stads gränser, men produktionen fortsätter utanför Stockholm vid mälaren.
Produktionen har nu blivit storskalig och Nobel experimenterar med nitroglycerinet genom att lägga till andra ämnen till blandningen för att få en säkrare explosion. Han blandar ämnet med kiselgur och vätskan har blivit till en stabil smet. Dynamiten har uppstått. Upptäckten revolutionerar byggnadsindustrin, som blir betydligt mer kostnadseffektivt. Användningsområden finns också inom militären, där det blir stor efterfrågan. Alfred misstyckte emot detta då han var emot all form av militär användning av dynamiten eftersom han var pacifist.

Dynamiten säljer som smör och Alfred tjänar kopiösa summor pengar, delvis tackvare hans flerspråkighet och färdigheter som affärsman. Arbetsuppgifterna ökar också då de legala strider blir stora, då han ibland fick möta hela länders regeringar som ville ogiltigförklara patentet för att tillåta egen produktion.
När Alfreds dynamit produktion blivit mer självtändning så fortsätter han att utveckla olika typer av sprängämnen. Han lyckas sedan effektivisera dynamitformeln gen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alfred Nobel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-04-20

    awesome!

Källhänvisning

Inactive member [2009-10-05]   Alfred Nobel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58341 [2020-04-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×