Tuberkulos

2 röster
2824 visningar
uppladdat: 2009-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Tuberkulos (tbc)

Tuberkulos är en infektionssjukdom som har plågat mänskligheten sedan flera år tillbaka. Den orsakas av de stavformade tuberkelbakterierna som främst attackerar alveolerna i lungorna (75% av fallen) Infektionen sprider sig vidare till de olika organen via blodet (25 % av fallen). Bakterierna förökar sig gärna i organ med hög syrehalt. Sjukdomen har ett långt förlopp och det kan ta flera månader innan man märker av den.

Man skiljer på två olika tbc infektioner, aktiv infektion som smittar och latent infektion som inte smittar. Alla typer av aktiv tuberkulos smittar från människa till människa genom att en tbc smittad person pratar, nyser eller hostar.  Jättesmå droppar av saliv  eller slem sprider sig i luften. Det är extremt smittbart och det räcker att andas in en liten saliv droppe i luften för att bli tbc bärare. Vanliga symtom för tuberkulos är feber, långvarig hosta med blodigt slem, viktminskning och dålig aptit.

Man är mer mottaglig för tbc om man redan har en annan sjukdom som försvagar immunförsvaret som bland annat AIDS eller HIV, om man har diabetes eller om man behandlas med läkemedlen kortison eller cytostatika. Alltså om man har ett dåligt immunförvar så löper man högre risk att bli smittad.

Tuberkulos drabbar ungefär lika många kvinnor som män och är jämnt utspridd i alla länder. 30 % av jordens befolkning bär på tuberkelbakterierna. Varje år insjuknar minst nio miljoner människor i världen och siffran i Sverige ligger på 500-600 smittade. Dödssiffran ligger på minst två miljoner och de flesta dödsfallen sker i U-länderna (Afrika och Asien) Jag tror att det beror på undernäring, försvagat immunförsvar och brist på hygien. Men även på okunskap om sjukdomen.

Man kan förebygga tuberkulos med hjälp av vaccinet, Bacille Calmette Guerin och det går att bota helt, men det krävs att man fullföljer sin behandling i minst sex månader. Man får en kombination av dessa läkemedlen Antibiotika, Rimactan, Tibinide och Myambutol.  Anledningen till att det tar så lång tid att behandla är att bakterierna dör lika långsamt som de växer.

"Tuberkulos klassas enligt smittskyddslagen som allmänfarlig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget samt till Smittskyddsinstitutet (SMI)." Tuberkulos är en smittspårningspliktig sjukdom, vilket betyder att det är en läkares plikt att, när någon blivit smittad av tuberkulos göra en smittspårning för att hitta eventuell smitta hos andra. Man undersöker de personer den smittade bor med eller haft nära kontakt med. Det är fastställt att tuberkulos endast smittar, det är inte som många tror att sjukdomen är ärftlig.

Det man bör tän...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källor www.smittskyddsinstitutet.se www.vardguiden.se www.fass.se

Kommentera arbetet: Tuberkulos

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-06-01]   Tuberkulos
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58255 [2020-04-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×