Svenska folkhälsan

2902 visningar
uppladdat: 2009-05-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

SVENSKA FOLKHÄLSAN

INLEDNING

Jag har tagit reda på hur svenskens hälsa ur mat- och fysiskt perspektiv ser ut i dagens samhälle, och vilka förändringar som jag anser behöver göras om vi ska nå ett hållbart samhälle i det långa loppet, och även vad som händer oss när vi äter skräpmat.

UTREDNING

Allmänt 

Sverige är ett land som alltid setts som nyttigt, naturligt och arbetsamt. Men faktum är att även Sverige flyter med i den moderna strömmen som resten av alla i-länder gör. Vi äter allt mer skräpmat och vi motionerar allt mindre. Vi koncentrerar oss egentligen mest på vårat arbete, eller studier och struntar i våran hälsa. På grund av alla dessa krav vi har i samhället. Tider att passa, deadlines att hinna med, pappersjobb med små marginaler. Barn att hämta, skjutsa, tvätta, laga mat, städa, göra alla till lags.

Vi åker bil/buss vart vi än ska. Vi äter på snabbmatsrestauranger på lunch och till middag, och äter godis och dricker läsk medan vi arbetar. Och på helgerna så hyr vi film och köper ännu större mängder godis, glass och chips. Allt detta leder till som vi kan se, ett fetare samhälle där vi alla går upp i vikt. Så därför är det inte konstigt att ingen märker vad som händer. Därför är det få politiker som tar upp detta problem. Dom lever ju i samma samhälle som oss, och lever lika gott som oss i alla bemärkelser.

Det är även känt att vi äter inte bara fel sorts mat, utan för mycket av den. Vi pressar kroppen till bristningsgränsen och töjer ut magsäcken på det viset och får i oss alldeles för mycket av det goda. Vi blir nästan aldrig hungriga längre utan direkt kroppen inte sugen så småäter vi ist för att äta lagom stora portioner. Vi lyssnar inte på när kroppen är mätt. Vi äter med ögonen och smaklökarna. Mycket på grund av att förpackningarna blir större och billigare eftersom importen och konkurrensen ökat med åren.

Politiker i Sverige debatterar och diskuterar för en hållbar utveckling inom samhällets hälsa, men gör inte mycket åt problemen kan det kännas som. Men politiker har faktiskt sett att detta börjar gå ur spår även om dom inte lägger alltför mycket krut på att stoppa det. De har satt in hälsoprogram för att hindra den fortsatta utvecklingen. Det har inneburit både nationella forskarprojekt, folkhälsoprojekt till olika lokala projekt inom skolor där man lätt kan få en bra statistik. Som tur är har vi inte kommit till den amerikanska standarden ännu. Där över 37 % av alla barn är överviktiga. Och 40 % av landets måltider sker utanför hemmen. I USA har barnen inte heller många bra val att välja mellan när man tittar på kosten. Det finns saft, dricka, juice och mjölk och utöver det många godismaskiner i skolkorridorerna. Andelen vuxna med fetma i Sverige har fördubblats sedan 80-talet och övervikten ökat kring 30 %. Idag beräknas över hälften av männen vara överviktiga eller feta. Kvinnorna ligger snäppet under männen. Övervikten hos barn känns ännu värre. Idag är 5 % av barn i Sverige feta och ökningen stiger ständigt.

I takt med att världen ständigt moderniseras så minskar även våra arbetsställningar. Över 70 % av den vuxna befolkningen har ett stillasittande arbete. Vi sitter ofta stilla i samma position och arbetar hela dagen. Vi får mer och mer att göra eftersom kraven höjs. Men nämnvärt är att många blir just därför sjuka och på grund av dessa massproduceringar som företagen gör för att följa med i utvecklingen och för att kunna konkurrera med andra företag så blir många arbetslösa och ersätts av robotar och datorer. Den lilla individen blir inte värd mycket.        

Maten 

De flesta vuxna idag är ganska medvetna om hur viktigt det är att äta allsidig och näringsrik kost. Men det är lättare sagt en gjort. Vi äter fortfarande för mycket socker och fett, särskilt mättat fett. Och allt för näringsfattig mat. Innehållslös mat med tomma kalorier vilket gör att vi får mindre energi än vi borde ha och det leder till att vi köper sockerprodukter för att tillfälligt upprätthålla vår energibalans.

I Sverige har även våra barn många alternativ på mjölken och vattnet. Vi har också juice och saft. Barnen får färdiglagad mat i skolmatsalen där mattanterna endast behöver värma upp maten och möjligtvis krydda den en aning. Barnen har gymnastik en gång i veckan. Om de har tur så finns det ett litet utbud av grönsaker och frukt till maten. Vilket majoriteten av barnen ändå inte äter eftersom "det är äckligt". Vid de flesta skolor finns idag även en affär, kiosk eller/och en pizzeria dit de flesta barnen går på rasterna och handlar godis, dricka eller hamburgare eftersom de flesta skolor ligger väldigt centralt och det är "godare" än skolmaten.

Då pratar jag inte om enbart gymnasieskolor och universitet utan även grundskolor från årskurs 1. Men är det enbart skolans och den lilla individens fel? Eller kan det ha med politik och ekonomi att göra? Alla bestämmer vi själva hur vi vill leva efter jobb och skoltid. Alla vill vi vara framgångsrika och tjäna stora pengar, men hur långt kan man gå innan samhället slås ut totalt? Det är inte folket som bestämmer vad som finns i affärerna. Det är inte folket som bestämmer vilka produkter som finns på marknaden. Eller på sätt och vis är det de eftersom marknaden styrs av efterfrågan, men onaturliga och ohälsosamma varor som kommer in på marknaden har vi inte valt. Men det struntar tillverkarna i så länge folk köper den. Folk kommer i allmänhet alltid att välja den billigaste varan oavsett hur ohälsosam den är för oss. För hur många kolla under förpackningen och granskar innehållet kritiskt och tänker: oj det här var onyttigt, bäst att jag tar en dyrare vara från ett känt märke så jag är på den säkra sidan. Varför ska jag betala det dubbla för en vara som är likvärdig med den här? Det är inte ens säkert att den dyrare varan är nyttigare i vissa fall. Det är statens skyldighet att informera bättre om varor och hälsa.

Sverige är ju ett fikande folk och kommer aldrig att dra ner på det. Men med att utvecklingen går framåt och varorna ska hålla längre så ser vi att fikabröd och liknande, kan hålla en vecka i sträck utan att bli dålig. Då kan vi bara konstatera att ämnen som fabrikerna stoppar i våran mat och vårat fikabröd inte är framställt på naturlig väg. Bara en sån sak visar hur långt det gått. Till och med konditorier använder sig av den metoden för att inte behöva slänga det som inte går åt, men även för att inte behöva baka nytt och kan på så vis tjäna pengar.

Fysisk aktivitet  

Hur viktigt är det för oss att motionera och röra på oss? När vi tittar på barn så ser man att dom tidigt visar ett behov av att röra sig och har svårt att sitta still. Det är enbart positivt och visar att barnet är friskt. Barn behöver röra på sig för att kunna utvecklas och för att kunna behärska sin kropp. Motoriken, balans och rörelsestyrning är beroende av fysisk aktivitet.

Det finns även ett samband mellan inlärnings- och koncentrationsförmåga har man kommit fram till sedan långt tillbaka. Det är en viktig faktor för att hålla ett jämnare humör men även för att undvika övervikt som blir lättare att få ju äldre vi blir. Barn som rör sig mycket har lättare att ta in alla näringsämnen som det behöver eftersom aptiten ökar när vi rör på oss. Det har också visats att den fysiska aktiviteten är livsviktig eftersom det är i unga år som vi bygger upp skelettet, grundfysiken och minskar risk för benskörhet senare i livet .

För äldre människor är fysisk aktivitet minst lika viktigt för att kunna klara av vardagen och på samma sätt som hos barn är den viktig för äldre för att behålla balans och för att stärka muskler och leder. Det i sig, minskar riskerna för fallolyckor och skulle de falla så är risken ändå mindre att ge bestående men, eftersom musklerna i kroppen har stärkts och man är mjukare i kroppen och inte lika benskör.

Under 60-talet gjordes en undersökning bland män kring 40-årsåldern. De kom fram till att endast 1 % av dessa hamnade under miniminivå gällande kondition. Nu har siffran ökat och ligger "för dålig kondition" på 35 %. Än värre är det för kvinnor som ligger på mer än 50 %.

Dålig mat leder till sjukdomar

Att dålig mat är bevisat vet dom flesta och kan i värsta fall leda till döden. Drabbningar som sker oftast i hjärt- och kärlsjukdomar. Men även diabetes och andra njurskador mm kan orsakas. (WHO) Worlds Health Organisation bedömer att så mycket som 80 % av hjärt- och kärlsjukdomar, 90 % av diabetes typ 2, och 30 % av cancer kan förebyggas med hjälp av fysisk aktivitet, minskad rökning och bra matvanor. Vilket är en väldigt hög siffra.

Även våra tänder tar stor skada av våra dåliga matvanor. Unga människor idag har fler hål i tänderna än någonsin, innan de ens fyllt 20. I vissa fall är deras tänder så förstörda att de tvingas dra ut dem. Även tandlossning är vanligt bland människor idag. Det ska inte behöva vara vanligt med tanke på all tandvård och så pass mycket information vi får om våra tänder idag.

En studie som gjorts på Harvarduniversitetet visar att transfetter ökar risken att bli fertil med 70 %. Endast små mängder av det härdade fettet gör att ägglossningen kan utebli. Fetter som finns i vissa smörsorter, glassorter, färdiga maträtter, pommes frites, kakor mm.

Sjukvården

En undersökning som gjordes av hälso- och sjukvårdsekonomi beräknade att sjukdomar som beror på fetma, kostade i sjukvårdsavgifter 4 miljarder kronor i Sverige år 2004. sen har vi indirekta kostnader på 12 miljarder kronor.

RESULTATDISKUSSION

Jag tror att alla de här problemen är större än vad vi tror och i och med att vi tillåter att de finns, och fortsätter leva som vi gör så godkänner vi att problemet finns och att vi ser det som mänskligt att göra fel. Vi har fastnat i en ond cirkel och vi kan inte komma ut eftersom vi tror att vi tjänar så mycket på att ha det såhär, men vi tänker inte på vårdkostnaderna på både det fysiska- och, psykiska planet.

Vi är för djupt nerdragna i det att vi anpassat oss att ha det såhär. Samtidigt som vi ser bilder på alla supermodeller och stjärnor som svälter sig med olika metoder som är både lagliga och olagliga. Då pratar jag om droger och vissa bantningsmedel som hämmar aptiten. Och jag tror att effekten blir att folk tröstäter och det ger ett kort lyckorus, och snabbmatsrestauranger och kiosker mm tillåter det med glädje eftersom pengarna bara rullar in för deras del.

En stor del av ansvaret har också samhället i stort. Våra arbeten och karriärer gör att vi inte hinner med i svängarna så vi äter det billigaste och lättaste som vi hittar i affären som tar kortast tid att tillaga. Vi struntar i om det är nyttigt eller ej. Bara det smakar gott och gör en mätt för stunden.

Det är en laglig drog. Sockret och fetterna. Samtidigt som staten gör allt för att hindra att alkohol säljs till minderåriga, tobakspriserna höjs i taket, så gör de ingenting mot sockerberoendet och det tomma kaloribehovet. Det är mycket märkligt. Men visst ska det finnas snabbmat. Det tycker jag, annars skulle jag ljuga. Men jag skulle inte tycka att jorden gick under om det inte fanns några sådana restauranger.

I många fall så leder inte bara beroendet till fetma, utan till mycket dåligt självförtroende och i värsta fall mobbing. Vilket är väldigt vanligt bland barn. De tänker inte efter när de påpekar att han/hon är fet som en gris, utan de ser ju vad de ser. Och många självmord begås just därför.

De flesta har ju sett "Supersize Me" som gjorde den friska, tränade mannen till en fet, passiv, depressiv man på bara 2 månader om jag minns rätt. Han ökade sitt blodtryck i taket och fick ett tryck över bröstet på så kort tid.

Jag anser att föräldrarna bär det största ansvaret. Ger du ditt barn godis och glass från det att hon är 1 år så kan jag garantera ett sockerberoende inom några veckor, som kommer att bli starkare för varje år som går. Men när det gäller stora familjers kost så är det ju så att de kanske inte har råd att köpa den bästa kvaliteten och tänker med plånboken.

Men vi har blivit för bekväma. Vi ger barnen godis så de håller tyst. Så de sitter still och tittar på tv eller som belöning. Det är en belöning som spårat ur totalt. Idag belönar vi oss själva för att vi gått 100 meter till stan. För att vi inte festar en helg, eller för att vi helt enkelt har ett sockerbehov som vi måste fylla. Den lagliga drogens behov måste mättas.

Det största problemet av dom alla tror jag är media. Den reklam som gör att vi bara vill springa och köpa den nya magnumglassen eller den nya chipssmaken. Om vi tar McDonald's som exempel. McDonald's kostar på sig reklam för över 16 miljarder varje år. De har 46 miljoner kunder per dag. Det säger en hel del om deras inkomster. Alla amerikanska barn vet vem Ronald Mcdonald är. Det blir bara större och större menyer och läsk dricks det i massor.

Även vanliga godisförpackningar görs större och större. För inte så många år sedan handlade barn lösgodis i godispåsar som var stora som ett cigarettpaket. Nu förtiden handlar de i påsar som rymmer 1 kg godis. Det är en medveten handling. Chipspåsarna är större än någonsin. Ta 3 chokladkakor, betala för 1.

Varför är det så? Därför att massproduceringen ökar. Importen ökar. Ingredienserna i godiset kostar en bråkdel av vad det skulle ha gjort om det enbart var naturliga ämnen i godiset. Allt är kemiskt. Och det roliga i det hela är att mitt i all denna fetma så har vi aldrig förr haft en så stor marknad för bantningstips, träningsredskap, och olika viktminskningskurer och dieter.

Men det är väl en naturlig följd av denna utveckling som vi är i. Vi ser bantningstips i varje tidning dagligen. De säljer pulvermåltider och träningskort för miljarder. Men efter träningen så måste vi unna oss något gott och därför köper vi en chokladkaka. Vi blir allt mer som USA på både ont och gott. Jag skyller på media, de statliga myndigheterna och konsumentverket.

Hur ska vi då göra för att nå ett bättre resultat? Jag skulle börja med att bojkotta alla godisreklamer, ta bort saft och juice på skolorna. Investera i reklamer som gynnar människors välfärd. I nyttiga produkter. Att inte alltid peka ut färdiglagade maträtter. Höja priser på näringsfattig mat och godis/läskprodukter.

Höja antalet timmar gymnastik i skolan och även matlagningskurserna. Se till att vi lär oss grunden i matlagning. Satsa på ungdomar som vill träna och uppmuntra dem. Jag vet många föräldrar som inte orkar skjutsa deras barn till träning som ligger några mil bort, utan låter de istället sitta framför datorn eller tv-spelet. Det är inte en hållbar utveckling.

Barn ska vilja röra på sig och inte sitta stilla. Det är onaturligt. Vi som inte är barn längre måste även vi röra på oss. Träna eller gå åtminstone 3-4 ggr i veckan. Det märks på sömn, kroppshållning och på det jämna h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svenska folkhälsan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-29]   Svenska folkhälsan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58253 [2020-08-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×