USA

5 röster
4862 visningar
uppladdat: 2009-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

USA

Kort fakta om USAs historia:

Den amerikanska kontinentens urinvånare tros ha invandrat från Asien via Berings för 20000-35000 år sedan.  De första européer som kom till Amerika var vikingar som på 1000-talet och kom till 5 olika platser utmed kusten där dom skapade kortvariga bosättningarna. Nedan kommer att beskrivas senare historiska händelser.

 • 1492, Christopher Columbus anlände till USA. Columbus letade efter en ny sjöväg till Indien och trodde han hade kommit fram och därför fick urbefolkningen namnet indianer. Columbus kom aldrig till vad som i dag är Usa utan seglade omkring i Västindiens övärld. När folk från europa fick reda på hans lyckosamma segling inspirerades Engelsmännen och holländarna som upprättade kolonier och fransmän och spanjorer kom till Sydamerika.
 • 1607 upprättades den första varaktiga kolonin upprättades i Jamestown, Virginia. År 1630 räknade man ihop att det fanns 7600 personer i de dårvarande kolonierna. Det fanns också en svenskt kortlivad koloni som hette New Sweden som låg ungefär vid dagens New York som fanns i 17 år, 1638-1655.
 • 1739 till 1763 När Frankrike förlorat det sjuåriga kriget mot Storbritannien Frankrike gav då upp såväl Kanada och övriga kolonier som drömmen att bygga ett franskt imperium i Nordamerika. Efter kriget började folk demonstrera mot Storbritannien för att de tog så mycket skatter och tullar på alla varor och kolonierna fick inte ens ha någon representation i England. Ett exempel på en demostration var när några kolonister klädde ut sig till indianer och gick ombord på tre stycken lastfartyg och slängde ner all teet i havet, och denna demostration kallades Boston tea party som ägd rum 1773.
 • 1776 utropades självständigheten i USA. Då bestod USA av 13 kolonier som tillsammans hade runt 2,5 miljoner invånare Kraven på självständighet från Storbritannien började resas efter att Frankrike hade förlorat det sjuåriga kriget i Europa 1763. Därmed var de engelska kolonierna inte längre lika beroende av militärt beskydd från moderlandet. Samtidigt uppstod svåra spänningar mellan kolonierna och London. Storbritannien försökte lösa ekonomiska problem genom att öka pålagorna.
 • 1861 Inbördeskriget mellan nordstaterna och sydstaterna. Spänningen mellan norr och söder gällde först och främst slavfrågan. På de stora plantagerna i söder arbetade främst svarta slavar som tvingats från Afrika sedan 1600-talets början och sydstaterna ville inte lyssna på norddelstaterna med ett avskaffande av slaveriet men när republikanen och slaveriemotståndaren Abraham Lincoln blev president 1860 blev det chaos, 11 delstater bröt sig loss och bildade sitt egna lilla pakt. Det blev startskottet för det värsta inbördeskriget som pågick i fyra år och krävde 600000 liv. Mitt under kriger bestämmde Abraham lincon att förbjuda slaveritet och fick då en fördelgenom att kunna säga att kriget var för slavarnas skull men igentligen var det för att hålla ihop Usa och Lincon sa sjävl "Skulle jag kunna hålla ihop nationen utan att befria en enda slav så skulle jag göra det". Kriget tog slut 1865 då nordstaterna tog över sydstaterna och då började det nya slav fria USA men de svarta fick inte mycket bättre efter dom hade blivit befriade för att dom hade ingen makt eller några pengar så de var fortfarande väldigt beroende av dom vita och i flera syd stater fick inte de svarta heller rösta för att dom införde lagar som att man var tvungen att kunna läsa för att få rösta vilket få svarta kunde. Efter kriget så bildades KKK som står för kuk lux klan som är en organisation som mördar och terroriserar svarta på brutala sätt. Abraham Lincoln mördades kort efter kriget av en sydstatsanhängare.
 • 1850-1920 Var invandringen till USA en av de största genom tiderna fårn 25 miljoner invånare till 106 mijloner invånare under 70 år, efter det så blev det mindre invandring.
 • 1914-1918 Första världskriget USA valde att vara neutrala i kriget ända fram till 1917 då det hade gått så långt att tyskland sänkte USA:s lastfartyg på väg till England för att stoppa transporten av mat och vapen och hoppades att kunna besegra England innan USA kom med i kriget för det visste att de skulle göra det men de hann dom inte så USA gick med och hjälpte de allierade England och frankrike och segrade 1918.
 • 1925-1929 Den stora börskrachen. USA drabbades av stora bakslag på ekonomin och under slutet av 1920-talet. Panik uppstod på Börsern i New York då aktierna rasade och massvis med företag gick i konkurs den 4 oktober 1929 Denna händelse kallas "Den stora depressionen".
 • 1939-1945 Andra världskriget. 1941 förklarade Tyskands bundsförvant Japan krig mot USA men i och med att USA hade en sådan stor flotta kunde USA hindra Japans erövringsplaner och därför anföll Japan flottbasen Pearl Harbor på Hawaii utan förvarning och försörde den mesta av still havs flottan och då gick USA med i kriget och då blev det verkligen ett världs krig, USA gick med i Storbritanniens och sovjetunionens sida och de kallade sig de allierade och var tillsammans nästan 3 gånger så starka som sin motståndare Axelmakten, kriget fick en snabb vändning och de besegrade Italien och avsatte Diktaturen Mussolini och Italien drog sig ur kriget, nu var det bara tiden som bestämde när Japan och Tyskland skulle vara besegrade. 1943 skedde slutstriderna på berlins gator, tyskland var desperata och skikade ut pojksoldater mot pansar vagnar från sovjet, Hitler själv gömde sig i en jättelik underjordisk bunker och den 30 april 1945 tog han självmord. Nu när det vara var Japan kvar som vägrade ge upp mot USA ett ex var deras kamikazepiloterna som åkte i plan fullastade med spräng ämnen och deras mål var att störta i de amerikanska krigsfartygen men USA:s president Franklin D. Roosevelt fick nog och den 6 augusti kvart i 9 på morgonen 1945 släppte USA den första atombomben över en japansk stad som heter Hiroshima på några få minuter dog 80 000 människor och konsekvenserna blev förfärliga. Tre dagar senare släpptes en ännu större bomb och då gav Japan upp kriget mot USA så det andra världskriget var slut.    

            Efter andra världskrige var världen indelad i två supermakter, USA och Sovjetunionen                                    

De länder som hade befriats av USA eller England fick välja sjävla vilken regering de    

ska ha och de länder Sovjetunionen hade hjälpt fick en stenhård kommunistiskt

regering

 • 1945 FN bildades som var en organisation som skulle förhindra krig, FN fick rätt att gå in med våld för att stoppa krig men under kalla kriget mellan USA och Sovjet unionen kunde FN inte göra så mycket för att de båda var med i FN och hade störst makt.
 • 1950-1953 Koreakriget, En konflikt mellan USA och Sovjet i Korea, Japan hade ockuperat Korea under andra världskriget och i slutet av kriget befriades nord Korea av sovjet som såg till att det blev en kommunistisk regering, Syd Korea hade befriats av USA som såg till att deras regering sammarbetade med USA:s kamp mot kommunismen, år 1950 invaderades Sydkorea av Nordkorea och Sovjet och USA fick då på uppdrag av FN att hjälpa Sydkorea men efter dom hade hjälpt så fortsatte dom in i Nordkorea och då gick Kina som samarbetade med Sovjet med i kriget och Nordkorea lyckades då trycka tillbaka Amerikanerna, när kriget var slut 1953 hade 2 miljoner dödats och Korea var fortfarande delat.
 • 1962 Kubakrisen. Kommunistpartiet med Fidel Castro som ledare tog makten på Kuba 1959, Castro skapade ett samarbete mellan Kuba och Sovjet och USA blev väldigt oroliga en dag då en spanings plan fick bilder över ett område i Kuba där Sovjet höll på att sätta upp en kärnvapen bas där dom kunde komma i räckvidd för många storstäder i USA och där Usa inte skulle hinna upptäcka dom innan det var försent. (president: JF Kennedy)
 • 1963 President J.F Kennedy mördad av Lee Harvey Oswald som hade skjutit Kennedy med ett gevär från ett fönster i en skollokal. Lee Harvey hade en väldigt tuff barndom och hade fått diagnosen Schizoida som betyder att man är känslomässigt kall och inte är social med andra man har fantasier och oberörd av andra.
 • 1968 Mordet på Martin Luther King skedde i tenesse den 4 april, Martin var en pastor som till en början hatade vita för rasismen men efter ett tag så ändrades hans åsikt och började samarbeta med vita för att få bort rasismen. 1957 startades en Medborgarrättsrörelse som hette Southern Christian Leadership Conference där Martin valdes till ordförande och 6 år senare vid en marsh med 200 000 personer mot Washington, som ville ha lika rättigheter mellan svarta och vita, höll sitt berömda tal "I have a dream" vid lincolnmonumentet.
 • 2001 den 11 september förändrades hela inrikes situationen i USA och USA drabbades av de värsta terrordåden i landets historia efter Pearl Harbour. En grupp med islamistiska terrorister flög in med 2 plan i tvillingtornen World trade center i New York som kraschade samman och efter dom 2 planen åkte ett tredje kapat plan in i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington där det också blev stor skada, nästan 3000 människor dog i attentaten.
 • 2003 - idag Irak kriget var baserat på att USA skulle hitta och förstöra iraks massförstörelsevapen men när USA fick ett nej från länder med vetorätt till en FN-ledd attack så gick USA själv in med stöd från Storbritannien, när USA attackerade kom Irakierna med oväntat svagt motstånd och Bagdad kunde intas den 9 april 2003 och i mitten av april så hade USA kontroll över Bagdad. När sökandet på Saddam Husseins påstådda massförstörelsevapen inte gav något resultat tvingades President Bush att skaffa ett nytt motiv för kriget så han sa istället att det var viktigt att störta Saddam Hussein som kunnat skaffa massförstörelse vapen och därmed bli ett hot mot USA. Eftersom tiden av allt sökande stötte på flera problem och tog ut på tiden och efter 2 år hade 1500 av USA:s soldater misst livet och Kriget kostade 4,7 miljader per månad kriget pågick och protesterna ökade ju längre och längre tid kriget pågår, speciellt efter att 2004 avslöjades det att Irakiska fångar torterades av soldater i Abu Ghrabib fängelset.
 • 2008 Börskrash nr 2

USA idag

USA är världens fjärde största land om man räknar i yta efter Ryssland, Kanada och Kina,. Från Kanada till Mexiko i söder är det 257,5 mil. Nedanför kommer lite fakta om USA

Yta: 9 372 614 km² 

Huvudstad: Washington D C 

Antal invånare: 303 900 000

Statsskick: Republik men det siktar på att bli demokrati efter valet.

President:

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: USA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-18]   USA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58208 [2020-04-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×