Antikens litteratur

3 röster
3231 visningar
uppladdat: 2009-05-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Legenden om hur Rom skapades

Romulus och Remus

Legenden om Romulus och Remus utspelar sig ca 753 år f. Kr.

I staden Alba Lorga fanns det en kung vid namn Numitor. Allt var frid och fröjd i staden tills Numitors elaka broder tog över tronen. Han var en elak man som kom på den bra iden om hur han skulle kunna bli enväldig härskare för all framtid: Han skulle förbjuda folk från att gifta sig och skaffa barn. De som trotsade dessa lagar blev straffade med döden. Så, för sin egen säkerhet låste Numitor in sin dotter i ett tempel, där hon skulle förbli ogift och oskuld. Men så kom krigsguden Mars till templet och de förälskade sig i varandra och efter en tid födde hon tvillingar.

Men eftersom kungen hade bestämt att inga barn fick födas var de tvungna att släppa ut barnen i en korg på floden Tibern. De små pojkarna hade ingen aning om varför de var ute och seglade mitt ute i vildmarken och hungriga började de bli också. Till slut så hittade en varghona dem och hon tog med sig dem till sitt bo. Där tog hon hand om dem och gav dem mat och mjölk.

Tiden gick och de två små pojkarna växte upp och blev unga pojkar.

Så en dag gick en man förbi varghonans bo. Han fick syn på pojkarna och tog dem med sig. Mannen döpte pojkarna till Romulus och Remus. De båda pojkarna växer upp till två stora och starka män och får efter en tid höra att de är barnbarn till den förra kungen. De får även höra om den elake kungen, deras morfars bror. Även Numitor får höra att han har två barnbarn som befinner sig någonstans i landet. Han skänker genast en bit mark med kullar till dem så att de kan ha en plats att bygga upp en stad på.

När de båda männen har byggt så mycket att de har kommit till byggandet av stadsmuren blir de osams. Romulus ritade en linje runt hela staden där han tyckte att den skulle gå, och så sade han att den ingen kan korsa den linjen men den som lyckas ska straffas hårt! Remus svarade med att det är väl ingen konst, och så gick han över linjen, fram och tillbaka. Det han inte hade räknat med var Romulus reaktion. Romulus blev så arg att han högg ner och dödade sin bror samtidigt som han skrek: "Så ska det gå med alla som försöker ta sig över mina murar"

Staden fick namnet Rom efter sin skapare.

På så vis skapades Rom enligt legenden.

Men enligt arkeologer som gjort utgrävningar har man fått veta hur det egentligen var. Det var nämligen så att bönder och herdar bosatte sig på några av kullarna för där viste de att de var säkra ifall floden Tibern svämmade över. En ö i mitten var obebodd. Till den kom folket för att göra affärer med varandra. De vadade över floden och gjorde affärer med järn, salt, fisk och bröd. Ön blev till en marknadsplats och blev sedan Forum, Roms mest berömda torg.

Fast efter att arkeologer har visat utgrävningar och med dem fått reda på hur det egentligen var. Det var bönder och herdar som hade bosättigt sig på tre av de sju kullarna med hyddor. Där uppe var folk säkra när Tibern svämmade över. Det fanns en ö mitt i floden, som man kunde komma till om man vadade över. Dit gick folk för att göra affärer med varandra med järn, salt, fisk och bröd. Det blev en marknadsplats och det blev efter ett tag, Forum, Roms mest berömda torg.

på den tiden då familjer var tvungna att ta livet av nyfödda söner så att de inte skulle kunna bli kungar. Två av dessa pojkar hette Romulus och Remus och deras öde var placerat vid

Romoulus & Remus

- Rom grundas -
Enligt legenden så skapades Rom 753 år f. kr. I floden Tibern hade två pojkar med kungligt blod i sig satts ut för att dö. Men då kom en varg hona och diade dessa två små pojkar som hette Romoulus och Remus. Enligt legenden så blev dessa små pojkar kungar i Roms början.

Men forskare och arkeologer tror inte att det riktigt gick till s&a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Antikens litteratur

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-15]   Antikens litteratur
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58197 [2020-10-31]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×