Svält i världen

14 röster
14642 visningar
uppladdat: 2009-03-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning:

I en trång gränd i en liten by utanför Nairobi, Kenya springer råttorna runt. Flugorna hopas runt en slapp kropp, det är liten flicka, med oproportionerlig kropp. Hennes huvud är alldeles för stort, magen uppsvälld och armar och ben som två knotiga pinnar. Flugorna surrar påträngande runt hennes ögon, men hon föser inte bort dem. Varför? Det är en alldeles för stor ansträngning, något som vi i Sverige gör lika lätt som att tänka, flera gånger på rad till och med, kostar på tok för mycket energi för flickan i Kenya. Läpparna är spruckna och torra, hon har inte fått vatten eller mat på flera timmar. I andra änden av gränden kommer en äldre man emot henne, det är hennes morfar, de två är det enda som finns kvar av släkten. Morfadern har gått runt på marknaden i ett försök att tigga till sig och sitt barnbarn lite mat.

Svälten är ett stort problem framförallt i Afrika, men också i andra delar av världen. 16 000 barn dör varje dag av svält, 800 miljoner lägger sig hungriga varje kväll och vad gör vi åt det? Det ska vi försöka svara på i detta PM, vi kommer också berätta om olika orsaker till svält och vad det faktiskt är.

Syfte:

Vårt syfte med detta PM är att ge läsaren en bra och översiktlig bild över vad svält är, varför den existerar och hur den motverkas.

Frågeställning:

 • Vad är svält?
 • Vilka är orsakerna till svält?
 • Vad gör vi för att motverka svält?

Metod:

Vi har använt oss av internet till störst del, men även ett gammalt PM. Många av de sidor där vi har hittat fakta kommer från tidningar som SvD och DN.

Några av de sidor vi har varit inne på har en anknytning till religion. De som har skrivit har varit troende, ganska mycket måste vi säga. De har frågat sig själva hur Gud kan tillåta att sånt händer i världen. Därför kan faktan på sidorna bli ganska partisk, de skyller mycket på maktinnehavarna, rika människor som i deras ögon är omänskliga och ogudsliga. Innehållet på dessa sidor får man ta med en nypa salt. Fråga sig själv, stämmer det verkligen att det bara är rika människors fel? Vi har jämfört all fakta mellan olika sidor, om det står samma sak på olika sidor så kan vi lita på det.

Resultat:

Orsaker till svält:

 • Orättvisa fördelningar av resurser
 • Fattigdom - lån som inte kan betalas tillbaka
 • HIV/AIDS och krig
 • Export - odlar till andra i stället för att odla till sig själva
 • Ökad etanolproduktion och GMO grödor
 • Befolkningsökningen - matproduktionen ökar för sakta & ökat tryck på jordens resurser
 • En grundläggande orsak till att ungefär 15 % av världens befolkning svälter är att jordens resurser är ojämnt fördelade. I västvärlden lever människorna i ett samhälle som flödar av överkonsumtion. Vi köper mer än vad vi egentligen behöver, och slänger sedan bort det till ingen nytta.

  Svält i U-länder: I-länderna har bra förutsättningar att använda sina resurser på rätt sätt. De är industrialiserade och de har framför allt bra ekonomi. Att U-länderna aldrig har kommit upp sig ur fattigdom och fördärv sträcker sig långt tillbaka, till kolonialismen. Rika makthavare förslavade och förtryckte förfäderna till dem som lider av fattigdom idag, främst Afrikas befolkning. De svarta var alltid lågt stående och fick aldrig samma förutsättningar som vita människor. Svarta fick inte chansen att utbilda sig och industrialisera sitt land, eftersom de jobbade åt de rika, oftast vita människorna. De välmående människorna utvecklade samhället de levde i, och när sedan slavarna blev fria så var de tvungna att börja från grunden, när de människor som bodde i västvärlden redan var långt före.

  De hade utvecklat ett sätt att utnyttja sina resurser på bästa sätt, men även omvärldens. Afrika har några oljerika länder, men de har inte tekniken att ta hand om oljan på bästa sätt. I stället kommer företag från Europa och USA och betalar en struntsumma för oljan, sedan förädlar de den och säljer den tillbaka till de Afrikanska länderna för ett väldigt högt pris.

  Svält i I-länder: Det svälter också människor i I-länderna, inte så mycket i Europa och Nordamerika, men i Östasien. Kina är ett exempel på ett industrialiserat land, vissa är stenrika och lever ett toppenliv, majoriteten av befolkningen har ett bra jobb med rimlig lön, också finns de som är helt utan pengar och mat. De har från början bott på landsbygden där det var fattigt. De trodde att det var bättre inne i städerna och så flyttade de dit. Städerna har växt med en hejdundrande fart, och det produceras inte tillräckligt med mat åt alla, och det finns inte tillräckligt med jobb. Allt fler faller ner i kriminalitet och drogmissbruk, och stora slumkvarter byggs upp i städerna.

  Alla som svälter lever i fattigdom, och den beror dels på det som nämns ovan, men också en hel hög med skulder. Under 1970-talet tilldelades många U-länder höga lån, det var tänkt att länderna skulle satsa pengarna på utbildning och att skapa förutsättningar för en bra ekonomi, men läget i länderna som fick pengarna var oroligt, och regeringarna lade pengarna på inbördeskrig och militären istället. I-länderna som lånat ut pengarna hade tänkt att U-länderna skulle betala tillbaka närde hade industrialiserats, men pengarna försvann bara och nu måste U-länderna betala tillbaka lånet plus en hög ränta. En stor del av de pengar som landet nu får in av export går till skulder, istället för till import av nödvändiga saker till befolkningen.

  Produkter som är nödvändiga att importera är medicin. Ett utav de största problemen i Afrika är sjukdomar, som HIV och AIDS. I många familjer har föräldrarna sjukdomen, och om den får en dödlig utgång så har familjen mist en stor försörjningskälla. Om pappan dör så får de kanske inga pengar, eftersom det är vanligast att fäder jobbar åt ett exportföretag. Och om det istället är modern som dör så har familjen ingen som sköter åkern där hemma. Många barn blir föräldralösa och hittar de ett jobb så är det ett skitjobb med låg lön, bara för att de är barn.

  Krigen är också ett problem. När makthavarna investerar i att slåss istället för i jordbruket, som är landets viktigaste inkomstkälla.

  Kriget jagar iväg flera tusen människor från deras hem, och det bildas långa tåg med flyktingar som inte har något arbete eller mark att odla. Många familjemedlemmar dör under krigen, ett exempel är i Gaza i början av 2009, flera föräldrar sköts ihjäl, och deras barn ligger utsvultna bredvid sina döda mammor och väntar på att de ska ge barnen mat.

  Ett land ska ju exportera saker, och det gör U-länderna. Kaffe, socker och bomull är exempel på varor som västvärlden importerar från U-länderna. I t.ex. Sverige finns det få jordbrukare, men de har enorma marker som de effektivt utnyttjar. I U-länderna är de flesta jordbrukare med små marker, som inte utnyttjas på bästa sätt. Nästan allt de odlar importeras, och för pengarna exporterar landets rika teknologi och maskiner, till exempel traktorer. Men det är inte de små jordbrukarna som får ta del av dem, det är de rikas kompisar eller de som kan betala en hög summa pengar. Att jordbrukarna skickar iväg sin mat kan bero på att de inte äger den lilla mark de har själv. De ägs kanske av en rik man/kvinna som säger att om ni får odla på min fina mark, så ska jag ha 60% av skörden. Resten kan ni överleva på. Jordbrukarna kan inte ta sitt pick och pack och flytta till en annan jordplätt, eftersom jorden kan vara sandig, torr eller stenig, som det är på flera stora områden i Afrika. Och de stora plantagen har byggt upp vattenkanaler eller kanske till och med vattenkranar, så människorna behöver inte springa sig tokiga till en avlägsen brunn.

  Att vi kör våra bilar på bensin är ju vida känt, men nu börjar det komma etanoldrivna bilar. Men det som inte alla vet är att etanolproduktionen gör att många i U-länderna svälter. De planterar sockerbetor som antingen de eller markägaren säljer till ett etanolföretag. Företagen utnyttjar sockerbetsböndernas hopplösa läge, och betalar lite pengar. Sedan säljas etenolen tillbaka för ett dyrt pris.

  På ett fält i Botswana arbetar en familj. De hackar i den torra jorden, likt andra familjer runt omkring dem. Men skillnaden på den familjen och de andra är att de odlar jättemajs. De har sparat ihop lite morötter från förra årets skörd, sålt dem och för pengarna köpt en omgång med genetiskt modifierade organismer, GMO. Det är växter, i detta fallet majs, som man har förändrat arvsmassan på. Det betyder att majsen blir mycket större, och odlingen blir effektiviserad. Men jättemajs borde ju motverka svält. Problemet är att det är inte alltid säkert att GMO produkter lyckas växa när de blir planterade, men först och främst så blir det ingen avkastning till nästa år. Vanligtvis så äter man upp alla majs, förutom några majskolvar som blir sättmajsen, den sparas till nästa år då man stoppar ner den i jorden och den förökar sig och blir ny mat. Men GMO majsen kan man inte plantera igen, så då måste man köpa mer, och vart ska man få pengar ifrån.

  Jordens befolkning ökar, och därmed trycket på jordens resurser. Som det ser ut i dag så finns det nog med mat till hela jordens befolkning, bara att den är ojämnt fördelad. Men när antalet människor ökar så blir trycket på jorden hårt. Den största befolkningsökningen sker i städerna. Det produceras fler bilar, mer avgaser släpps ut och växthuseffekten ökar. Det leder till att i öknen kommer det bli ännu varmare och torrare, det kommer bildas ökenspridning i de länder där det redan finns öken, och flera tusen tunnland odlingsmark kommer att försvinna under drösvis med sand. Likadant blir det i regniga områden, det kommer att regna ännu mer, och det blir färre soltimmar. Nästan dagligen känns det som, kommer det nyheter om översvämningar i sydvästra USA, om orkaner och tornados som ödelagt flera miljoner människors hem. Professorer förutspår år av svält i U-länderna för att de har haft torka, och på grund av den missväxt. Arktis och isen på Grönland är på väg att smält, tillsammans med alla glaciärer. När de har smält ner så har havsytan stigit med sex-sju meter. Det betyder att stora delar av till exempel Manhattan, Florida och hela Nederländerna kommer att försvinna under vatten. Peking skulle översvämmas och 20 miljoner människor tvingas lämna sina hem, 40 miljoner människor skulle vara tvungna att fly när Shanghai med omgivningar dränks, 60 miljoner måste evakueras från Calcutta och Bangladesh. Detta betyder att alla människor som flyttat måste dela odlingsmark med resten av världens befolkning, och att klämma in 120 miljoner människor på den redan trånga jordbruksmarknaden är inte lätt.

  Slutdiskussion:

  När ett område drabbas av en naturkatastrof eller ett krig, så finns det flera olika biståndsorganisationer. De transporterar ut mat och förnödenheter till människor som svälter. Men detta är dock bara hjälp för nödsituationer. Vi i västvärlden klarar inte av att försörja alla miljoner människor som svälter. Ta till exempel ett slumområde i en stad i Kenya. Det är en yta på 2,5 kvadratkilometer, och det har en lika hög folktäthet som det är på Manhattan. Det lever 800 000 vuxna och barn där, och det är bara ett utav många sådana områden. Västvärlden skulle gå ner sig i finansiella kriser om vi försökte mätta allas magar.

  Det känns alltid som en liten trygghet, eller en undanflykt att hjälporganisationerna finns, vi behöver inte bekymra os om de svältande människorna, förrän det sker en stor olycka. När det blir några månaders torka uppmärksammas FN:s biståndsorganisationer som försöker nå fram med mat och medicin till de nödställda. Vi ser på TV, på galor där vi uppmanas att donera pengar. Pengarna går till organisationer som ska ge snabbhjälp.

  Vi tänker på de stackars människorna ett tag, men hör sedan att de får hjälp, och vi glömmer bort dem tills nästa gång det händer en olycka.

  Vi kan också se dessa organisationer som en undanflykt, eftersom att de svältande får hjälp när det är som nödvändigast, så tänker vi att de klarar sig väl på något sätt. Vi är inte beredda, och vi vill inte sänka vår levnadsstandard för att ändra på samhället. Vi har levt i en värld av orättvisor i flera århundraden, vissa har det bra och vissa har det dåligt. Varför är det vår sak att ändra på det?

  Men vad kan vi då göra för att hjälpa de svältande människorna på lång sikt?

  Det första som måste ske är en politisk förändring. Nuläget i det svältande länderna är att några är störtrika och några är döfattiga. Det är de rika som har makten eller inflytande över makthavarna medans de fattiga inte har några som helst rättigheter. Makthavarna har ingen bra uppfattning om hur den största delen av landets befolkning har det, eller de bryr sig iallafall inte.

  Man måste ta bort eventuella hot mot folkgrupper och ena folket som lever i landet under en flagga. Alla i landet måste få möjligheten att rösta fram en rättvis regering. Vi i västvärlden borde hjälpa till med att anordna riktiga valomgångar. T ex som att ge dem ett fungerande valsystem, hjälpa politikerna att marknadsföra sig och se till att alla håller ett rent spel. Men man måste fortfarande respektera att det är ett eget land och att folket har en egen vilja.

  När landet har en fungerande regering som kan stå på egna ben och våga fatta egna beslut som kanske går emot de allra mäktigaste i ett land, så måste de ordna upp landets naturtillgångar. T ex järn eller kokosnötter. De måste skapa en bra grund för exploatering av råvaran. De kanske måste ta ett lån av ett annat land för att finansiera tekniken och utbildningen som kommer krävas för att skapa en fungerande handel. När landet sedan har en bra ekonomisk och politisk grund så kan man börja hjälpa de nödställda i landet. Den delen som svälter har heller ingen utbildning, så på något sätt så måste man starta skolor som inte kostar något. Och där har vi de fantastiska hjälporganisationerna som Lutherhjälpen, SOS-barnbyar och UNICEF. De jobbar på lång sikt med att starta skolor i slumområden, för att höja levnadsstandarden och minska barnarbetet.

  När fler människor får utbildning, så kommer jordbrukssamhället minska, och ett mer "stadssamhälle" kommer växa fram. Städerna växer, det kommer startas nya universitet och fler sjukhus kommer att byggas. Om det går så här väl, så kommer den största delen av landet vara utbildad och ha ett jobb, istället för att vara en fattig, svältande jordbrukare. Det kommer självklart finnas kvar bönder i landet, men de arbetar förhoppningsvis under bra förhållanden, har bra utrustning och producerar grödor som köps av landets befolkning, och som exporteras.

  Det som regeringen måste jobba väldigt hårt för i detta läge är att alla ska ha samma värde. Bara för att du har en annan färg, kommer från fel familj, eller inte har några som helst pengar så ska det inte hindra dig från att studera. En utav orsakerna till svält är att vissa människor inte får samma förutsättningar som andra. De kommer i ett underläge som är svårt att rätta till.

  Men det kommer alltid finnas kvar de människor som har det mindre bra ställt, som det är i alla länder, i precis hela världen.

  Ett annat sätt att hjälpa landet på om det inte löser sig med politiken, så måste man motverka just de exakta orsakerna. Torkan är ett stort problem. Det som behövs är vatten, och i stället för att dansa regndanser så använder man västvärldens teknologi till att borra djupa brunnar, eller gräva stora vatten rese...

  ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

  Medlemskap krävs

  För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
  Kontot skapar du endast via facebook.

  Källor för arbetet

  http://www.fackeninomindustrin.se/home/fi/home.nsf/DocFiles/L%C3%B6ner%20i%20Kina%20presskonf%20050310.pdf/$FILE/L%C3%B6ner%20i%20Kina%20presskonf%20050310.pdf http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=1009103 http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=449202&previousRenderType=8 http://www.mimersbrunn.se/Fattigdomen_i_vaerlden_En_studie_i_handel_och_svaelt_1916.htm http://www.crossnet.se/kyrkor/brobyggarna/190.html En obekväm sanning, om den globala uppvärmningen och vad vi kan göra åt den Al Gore.

  Kommentera arbetet: Svält i världen

   
  Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
  Det verkar som att du glömde skriva något ×
  Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
  Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

  Kommentarer på arbetet

  Inga kommentarer än :(

  Källhänvisning

  Inactive member [2009-03-12]   Svält i världen
  Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58030 [2020-08-13]

  Rapportera det här arbetet

  Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
  Vad är problemet?  Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
  Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
  Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
  Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
  Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
  Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×