Essä om modernismen

5 röster
19817 visningar
uppladdat: 2001-05-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
För att kunna besvara frågan "Vari ligger det moderna i modernismen" bör man definiera ordet modern. Vad är det som är modernt? Jo, modernt är något som är moderiktigt, aktuellt, inne. Men är det nytt? Ja, det kan vara. Men gamla saker kommer igen, och kan ändå kallas för moderna.

Modernismen uppkom och varade under 1900-talet. Den kan nu efteråt delas in i de grupper som man brukar säga betecknar vad modernismen är, och det är de olika ismerna som t.ex.: dadaism, existentialism, futurism, absurdism, surrealism m.m.

Det som är gemensamt för alla ismerna inom modernismen är att de alla vill få en stark reaktion, effekt från publiken. De skapar sina verk för att förvåna, förvirra, för att få publiken att tappa hakorna och stirra i avsky på det de bevittnar. De gör det med samma metod men i olika syften och meningar.

Surrealisterna t.ex. ville att tankarna skulle släppas fria från all förnuft, kontroll, moraliska och etiska avsikter. Dadaisterna använde sig av bl.a. bild- och ljuddikter med obegripligt och meningslöst innehåll eller ”okonstnärliga” bilder, där slumpen fick bestämma formen och innehållet. Och det utmärkande för absurdisterna var bristen av logik och sammanhang i deras konst.

Det moderna i modernismen är just det nya sättet att tänka. Tavlor behöver inte längre föreställa en fruktkorg eller ett landskap. Den behöver inte föreställa världen såsom den ser ut, utan såsom man upplever den eller vill att den ska vara. Reglerna och principerna är till för att brytas, och man behöver inte längre göra något så som det "skulle" vara.
För att markera denna nya formen av tänkande drog man skarpa och ofta överdrivna gränser. Dikter gick från att ha varit "Allena som ett moln jag drev på vandring över berg och dal…" (ur W.Wordsworths "Påskliljorna") till "Elomen elomen lefitalominal…" (okänd).

Jag tror att modernismen förr eller senare skulle komma fram. Människorna vill så småningom pröva nya vägar och sätt och detta var ett sätt att testa människor, expe...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Essä om modernismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2016-11-15

    Riktigt bra jobbat!!

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-07]   Essä om modernismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=574 [2020-08-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×