Hamas

2 röster
6595 visningar
uppladdat: 2006-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag och en kompis skulle hålla tal om Hamas, här är andra delen, (han talade först om historian till hamas och avslutade med ett israeliskt synesätt + samanfattning å så)

Till omvärldens förskräckelse vann Hamas valet. De tog 76 av 132 platser i riksdagen. Hamas är som sagt ett terrorstämplat förbund, under valkampanjen gömde man sig bakom fraser som ”Rätt till självförsvar”, fast redan första dagen efter valsegern sade Hamas religiösa ledare ”Hamas grunder är lika fasta som urberget”. Detta kan tolkas på flera olika sätt, men de flesta tror att de handlar om vad hamas vill göra med israel och gazaremsan.

Vad vill egentligen Hamas?

Hamas framgång var helt oväntad, även för Hamas självt. De hade väntat sig en stark position som oppositionsparti för att kunna spela på både motståndskampens och politikens planhalvor. Nu måste det tänka som ett regeringsparti, det var de inte alls förberedda på, så förvirringen är stor. En person sade att det finns 74 olika åsikter (lika många som antalet invalda i parlamentet) om hur regeringsfrågan ska lösas, berättar Amira, en av palestiniernas mest fruktade och ärliga artikelskribenter.

Det verkar som om Hamas grunder kommer att tränga fram, man vill utrota israelerna, gå tillbaka i tiden (om man tänker på kvinnor frågor och jämställighet) En anonym palestinsk kvinna som visades på SVT sa såhär ”Man kommer nog inte att få gå utomhus utan slöja på kvällen, dessutom kan vi kvinnor glömma de tighta kläderna vi har på oss idag, vi kommer tvingas att klä oss traditionellt”.

Kortsiktiga mål som Hamas väntas vilja sträva efter är att ta tillbaka den mark som man har tappat till Israel, de flesta tror också att Hamas kommer tvingas acceptera Israel som stat för att inte tappa västerländskt bistånd.

Hur ser omvärlden på Hamas?

De flesta länderna i västvärlden har diskuterat frågan om att dra tillbaka biståndet till Palestinierna om de inte erkänner Israel som en nation samt slutar använda våldshandlingar som ett politiskt medel. Såhär säger Reinfeldt om Hamas:

Vi måste mycket tydligt markera att en regering ledd av ett parti som accepterar våldsanvändning och som i grunden ifrågasätter Israels existens som självständig stat inte kan vara en part som vi kan förhandla med eller bedriva biståndsverksamhet tillsammans med.

På liknande sätt uttalar sig Leila Freidvalds:

Sverige ”ska vi stödja en fortsatt fredlig utveckling så måste det innebära att en regering som finns där också tar avstånd från allt våld och erkänner israels rätt att excitera”.

”Vi har väldigt svårt att se att vi kan samarbeta med en regim som inte uppfyller de grundläggande kraven och inte kan erkänna israels rätt att excitera”

Benita Ferrero-Waldner, EU-kommissionär med ansvar för utrikesfrågor säger såhär:

Det viktiga är att vi fastställer att vi kan arbeta med alla regeringar så länge de är beredda att arbeta med fredliga medel

EU är de palestinska myndigheternas största biståndsgivare. Förra året betalades 500 miljoner euro ut, varav 280 miljoner kom från EU:s gemensamma budget och resten från de enskilda medlemsstaterna.

Någonting att notera är att Ryssland välkomnar Hamas som ett ledande parti över det palestinska folket. Putin, rysslands premiärminister har därför valt att bjuda in delar av Hamas till Moskva. ”Vi har aldrig kallat Hamas för terroristorganisation”

Ett palestinskt synesätt

Det som västvärlden fruktade hände alltså, Hamas tog makten. Det palestinska folket valde Hamas, en före detta terrorförening. Väst vädjar som sagt om två saker, Erkänna Israels rätt att existera samt att sluta med terrorist attacker mot Israel.

När det gäller punkt ett håller de flesta med, hur ska man kunna förhandla med ett land om fred om man inte erkänner dem som stat?

Men vad gör punkt två rättfärdigad, varför ska Hamas sluta med terrorist attacker mot Israel? Borde inte valsegern i själv rättfärdiga terrordåden, folket verkar vilja så? Varje land under ockupation har enligt FN stadgan rätt att göra motstånd och nu när Hamas är Palestinas regering så har väl Hamas den rätten?

Tänker er att Sverige blivit ockuperat av Ryssland. Skulle verkligen vår regerings attacker mot ryssarna verkligen klassas som olaglig terrorism? Det tror jag inte, men det är klart, det är idag mer rättfärdigat att döda barn och andra civila med apachehelikoptrar än att kasta sten mot soldater. Den ene är soldat för en regering som sägs kämpa för mänskliga rättigheter och demokrati. Den andre en terrorist som bör bekämpas. Det är så media vill vinkla det.

Nu är Hamas ledande i Palestina, varför får de inte göra samma saker som vi i väst alltid har gjort? Dvs attackera alla vi inte tyckt om?

Detta kan vara ett palestinskt synesätt

Alla vet vad som krävs för att det ska bli fred runt Gazaremsan. Alla vet vem som bär stora delen av ansvaret. Det är Israel som ska dra sig tillbaka. Det är Israel som bär ansvaret. Alla vet men alla tiger. Istället lägger världen sin koncentration på vad Palestina gör. De har inga pengar, inget självstyre, inget vatten för den snor Israel varje dag och ingen uppbyggd infrastruktur till följd av en 50 år lång konflikt. En palestinsk ledare kan inte ens andas utan att Israel vet om det. Det är detta Palestina som tydligen ska lösa allting. Hur kan ansvaret på konflikten läggas på Palestina när de inte ens kan resa 500 meter utan att tvingas stå i en väggspärr i flera timmar?

Allt vet men alla tiger. Konflikten skulle lösas på två röda bara USA ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hamas

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-19]   Hamas
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5700 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×