utvandrarna

11829 visningar
uppladdat: 2001-05-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Denna bok är skriven av Vilhelm Moberg år 1949. Detta märks på det språk som används i boken då man märker att det inte är ett modernt språk. Men kanske har Moberg gjort detta medvetet, eftersom boken handlar om ett Sverige 100 år tidigare. Språket kanske har rättat sig efter handlingens ålder i stället för bokens ålder. Då handlingen utspelas till en början i Ljuders socken i Småland och även detta märks på dialekten som används i dialogerna mellan personerna i boken.

Handlingen i boken byggs till stor del upp kring två personer, Karl Oskar och hans fru Kristina. Dessa två som utvandrade med sina barn p.g.a. flera svåra år, med små skördar och sträng kyla, som gjorde att de var mycket fattiga och hade svårt att klara sig på det jorden gav. Detta var även anledningen till att många andra familjer flyttade utomlands vid denna tid. På resan över det väldiga havet, Atlanten, följdes de av Danjel Andersson med fru, Ulrika från Västergöhl med dotter, brodern Robert och hans kompis Arvid. Alla hade de olika anledningar till sin utvandring, men drömmen om att komma till det underbara Amerika, hade de alla gemensamt.

Det de kände till om Amerika, var bara sådant de fått höra från folk i trakten eller någon som kände någon som flyttat dit. Det var inte alltid säkert att det som sades var sant och så bra som det verkade. Med hoppet om det underbara Amerika var det många som gav sig i väg från Sverige under denna tid. Färden dit blev oftast lång och jobbig för dem.

Man känner igen sig ofta i boken, hur det är när man tror på någonting som sedan visar sig vara helt fel, hur besviken och trött man kan bli. Skillnaden nu från då, är att idag har vi möjlighet att välja källor för det ändamål vi skall använda informationen till, samt att kontrollera om det man hör eller läser stämmer med verkligheten. Den möjligheten hade de inte på den tiden utan var tvungna att lita på det som sades, vilket många gånger var information i tredjehand de fick. Drömmarna och hoppet har en stor inverkan på vad det är man vill tro.

När alla dessa fattiga svenskar får höra talas om ett land, där allt ska vara så mycket bättre än i Sverige, där jorden är bördig och alla får den gratis, är det inte så konstigt, det skulle vara svårt att motstå detta. Ja, kanske var det det som gjorde att Oskar och Kristina beslutade sig för att flytta, trots att de visste att det var sista gången de såg svensk jord och dem som stannade kvar.

Det märks att Moberg har gjort ett bra grundarbete, för att kunna skapa den rätta känslan och stämningen i boken, som var typisk för den tiden. Boken är mycket intressant och spännande och man lä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: utvandrarna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-03]   utvandrarna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=570 [2020-10-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×