Storkyrkan och dess historia

6081 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Karin Boye föddes år 1900 i Göteborg. Hennes far var ingenjör och försäkringsman med hög inkomstlön. Hennes mor, Signe var 18 år yngre än sin man och var hemmafru. Men hon var ändå väldigt excentrisk och fantasifull och med stark dragning till den indiska mystikens form. Karin hade också två yngre bröder Ulf och Sven. När Karin var nio år fick fadern ett bättre jobb i Stockholm så dom flyttade dit.

Som barn var Karin Boye lugn och lydig men inte leklysten. På sitt rum brukade Karin för det mesta skriva berättelser och dramer på sitt rum som hon sedan spelade upp för sig själv och för sin familj.
När Karin tog studenten 1920 vid Åhlinska skolan i Stockholm hade hon bestämt sig för att bli folkskolelärare och avlade året därpå mycket riktigt folkskollärar- examen. Efter studier vid Uppsala- universitet och Stockholms högskola blev hon Fil.mag 1928. Hon tjänstgjorde därefter kortare tider vid olika skolor.
1931 startade hon tillsammans med Erik Mesterton och Josef Riwkin tidskriften Spektrum och samma år invaldes hon i Samfundet De Niro. 1929 gifte hon sig med Leif Björk men de skilde sig redan 1932 varpå hon flyttade ihop med en tysk väninna som bodde i Stockholm.
Karin Boye hade problem med djupa depressioner och ångest som hon försökte bearbeta i Berlin med hjälp av psykoanalytisk behandling mellan åren 1932-33.
Dessa depressioner berodde antagligen på att hon aldrig riktigt kunde erkänna för sig själv att hon var homosexuell, vilket var väldigt svårt vid den här tiden.
1940 gjorde Karin boye sin mäst kända bok, Kallocain och det är också den boken jag valt att läsa.
I april 1941 anträffades hon död i skogen nära Alingsås med en giftflaska bredvid sig. Hon hade inte blivit mördad utan valt att gå bort frivilligt.


Diktsamlingar
1922 Moln 1924 Gömda land 1927 Härdarna 1935 För trädets skull 1933 Merit vaknar 1936 För lite

Novellsamlingar
1934 Uppgörelser 1940 Ur funktion 1941 Bebådelse
Prosa
1934 Kris 1940 Kallocain

Kallocain handlar om en stat med mycket förtryckta människor som bara finns och arbetar åt Staten. Staten är inte till för människorna utan människorna är till för Staten. I boken förklarar det med att jämföra med en stor levande organism, t ex en människa. Vi är inte till för våra celler, utan cellerna är till för att bygga upp oss. Vi kan offra en eller flera celler för att vi ska få det bättre. På samma sätt ska alltså Staten vara uppbyggd av små obetydliga människor. Om man tycker annorlunda kallas man "individualist" och det är brottsligt. Det hela är alltså en grym diktatur. Samhället som beskrivs i boken påminner mycket om dåvarande Nazist Tyskland som hon var motståndare till. Detta var hennes protest mot detta system. Boken liknar också dåvarnde Ryssland där folk angav varandra för att själva inte råka illa ut.

Huvudpersonen heter Leo Kall. Han är kemist. I början av boken uppfinner han drogen kallocain som gör att den påverkade bara kan tala sanning. När han i fortsättningen är med om att förhöra åsiktsbrottslingar med hjälp av kallocainet får han reda på saker som totalt splittrar hans tankar om samhället och Staten. Hans gamla misstankar om att hans fru är kär i hans chef kommer till baka mer och mer. Han tycker att hans chef är väldigt mystisk och inte alltid ser till Statens bästa. Han anmäler honom därför till åsiktspolisen.
Han lyckas också smuggla med sej lite kallocain från laboratoriet. Med det undersöker han sin fru. Han får då nya insikter om samhället, Staten, människorna och civilisationen och försöker rädda sin chef från att bli avrättad.

Kallocain är en mycket bra bok, och den är väl igenom tänkt. Men det är lite jobbigt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Storkyrkan och dess historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Storkyrkan och dess historia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=57 [2021-05-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×