Therese raquin

12 röster
42220 visningar
uppladdat: 2006-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken Thérèse Raquin handlar om Fru Raquin, hennes son Camille och hennes adoptivdotter Thérèse. De är en medelklass familj som lever på räntan från sparade pengar. När Thérèse blir äldre tvingas hon gifta sig med Camille. Efter giftermålet tvingas Thérèse att flytta till Paris med hennes nya man. Där öppnar de en linnebutik. Thérèse äktenskap med Camille är mycket olyckligt, Thérèse är mycket missnöjd med sin man som är mycket svag och ofta upplevdes som sjuk.

Varje torsdag träffar familjen sina vänner över en middag och de spelar domino. En dag kommer en ny man in i sällskapet, Laurent. Laurent är en mycket välbyggd karl med stora muskler. Thérèse finner honom mycket attraktiv och de blir snart älskare. Älskarna träffas under heta, hemliga möten då de utför passionerade kärleksakter. Till en början är de mycket diskreta men efter ett tag så blir Thérèse väldigt oförsiktig.

Thérèse och Laurent börjar snart smida planer för hur de ska bli av med Camille så att deras kärlek kan få fritt spelrum. Utan Camille så skulle deras kärlek bli ännu vackrare än vad den redan är. Tillslut så bestämmer sig älskarna för att mörda Camille. Paret får chansen att mörda maken under en båtutflykt, en kamp utspelar sig mellan Laurent och den svage Camille. Camille lyckas bita Laurent men dränks sedan i floden.

Paret lyckas klara sig utan misstankar för brott och allting flyter på så som det borde när en nära har fallit bort. Efter en tids sörjande så gifter sig Laurent och Camille, men äktenskapet är ett fiasko. Paret hemsöks av Camilles vålnad och så fort de försöker älska så påminns de om det hemska mordet de har begått. Ingenting går som planerat och Thérèse blir snart mycket sjuk. Hon blir förlamad och det nya äktenskapet går i kras. Maken spenderar deras gemensamma pengar på både sprit och prostituerade. Efter ett tag så får Fru Raquin reda på vad som har hänt hennes son. Hon bestämmer sig för att hämnas hans död. Detta samtidigt som plågorna och hemsökningarna blir allt värre. Thérèse och Laurent orkar tillsist inte längre och tar sina liv.

Èmile Zola är författaren till denna bok, han betecknas ofta som en av naturalismens grundare. Denna bok är ett av hans mest kända verk och den innehåller många naturalistiska drag. Miljön och personerna är skildrade på så sätt att de är mycket vetenskap i texterna. Man talar mycket om nerver, blod och om hur köttet känns. Detta hade man inte tidigare sett i världslitteraturen. Zola var en av de första som skrev på det här sättet och det är antagligen därför han är så pass känd som han är idag.

Zola förhåller sig till sina karaktärer på ett nästan tråkigt sätt, han styr dem mycket hårt. Det förs nästan inga dialoger mellan olika personer och författaren har i förväg bestämt vilka i boken vi skall tycka om och hata. Författaren vill inte se att människor som läser boken tänker själva. Han beskriver miljöerna i minsta detalj och låter inga dialoger fortgå. Detta ger läsaren en mycket tråkig läsupplevelse, man får aldrig tycka och tänka själv för att allt är redan bestämt.

Även om vissa läsare vill få personer och miljöer välbeskrivna för sig så tycker jag att Zolas berättarteknik är mycket tråkig. Boken fortgår i starkt kontrollerad kronisk ordning, utan parallellhandlingar eller bihandlingar. Man kan alltid ana vad som kommer härnäst och det händer sällan något spännande.

Personerna och miljön beskrivs oerhört noga, detta kan man läsa om en butikstrappuppgång på sidan 14; ”att hon steg ned i den feta jorden i en gödselgrop. Ett slags äckel snörde till strupen på henne, hon skälvde av fruktan, Hon betraktade den fuktiga passagen undersökte butiken, steg en trappa upp och gick igenom alla rummen; dessa tomma kala rum utan möbler skrämde genom sin ödslighet och sitt förfall”. Denna extremt noggranna beskrivningen av miljön förstör för läsaren tycker jag. Man borde själv få skapa sig en uppfattning om exotiska miljöer och låta texten beskriva vad som ska hända näst i boken, beskriva något som för handlingen framåt. Zola slösar på sidor genom att beskriva meningslösa miljöer som inte har någon som helst betydelse för berättelsen. Miljöer som läsaren lika gärna skulle kunna ha fantiserat om. Samma sak gäller personerna, jag tycker att man får för mycket information om karaktärerna. Det skulle räckt om jag fick reda på att Camille var en vek, sjuk, ynklig människa som inte kunde tillföra världen något. Jag behöver inte höra om hur han känner sig eller vad Thérèse känner för honom om det inte för berättelsen vidare.

Huvudteman i boken är kärlek, skräck, å...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Therese raquin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2006-03-15

  Ganska dålig recention med dål

 • Inactive member 2006-03-15

  Sara, recensionen är ämnad för

 • Inactive member 2006-05-16

  Det är väll inte Thérèse som b

 • Inactive member 2007-01-23

  hahah en riktigt dålig recensi

 • Inactive member 2007-05-24

  Jag tyckte recensionen var bra

 • Inactive member 2007-09-17

  Mycket såliga belägg för dina

 • Inactive member 2008-02-24

  Bra recension på en gränslöst

 • Inactive member 2009-05-04

  Jätte dåliga synpunkter.. Och dålig recention. Jag tror inte du har förstått boken? Den handlar om vad som driver en människa och hur miljön och arvet har sin påverkan på en individ. Typiskt naturalistiskt och en riktig klassiker.

 • Inactive member 2013-11-18

  hhh

 • Elvin Karlsson 2018-02-13

  Tak so muket. Jag fik A i betug.

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-19]   Therese raquin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5698 [2020-02-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×