Vasco Da Gama

5 röster
10342 visningar
uppladdat: 2006-02-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vasco da Gama
Hela resan var egentligen en slump. Det var hans pappa som var utvald att leda expeditionen för att öppna handelsvägar till Indien. Hans pappa dog innan resan skulle starta. Så det blev Vasco som fick ta över. Det var så hela hans karriär satte fart. Hans bror blev också erbjuden att fullfölja uppdraget med han avböjde förfrågan. Uppdraget var given från kung Manuel I av Portugal. Uppdraget skulle slutföra Diaz försök att hitta vägen till Indien.
Det komiska enligt mig är att han inte var ens första alternativet och att om hans bror tackat ja och slutfört uppdraget skulle hans bror ha blivit berömd. Men hela historien ger mig motivation för det visar att en liten slump kan få dig världsberömd.

Den 8 juli 1497 seglade Vasco da Gama med två karackerna São Rafael och São Gabriel och karavellen Bérrio. Han hade även ett skepp för förvaring men det finns det inget funnet namn på. Hans kurs ledsagade honom söderut, mot den marockanska kusten.
Därefter mot Kanarieöarna och efter det mot Kap Verde öarna, han fortsatte söderut och rundade Sydafrikas kust. Skeppen anlände till Godahoppsudden 3 månader efter han lämnat Kap Verde. Det exakta datumet när han anlände till Godahoppsudden var den 22 november enligt hans dagböcker. Han ankom sedan till Sofala som är en hamnstad i Moçambique där Da Gama lärde känna en sultan som blev hans bundsförvant och sände med honom en erfaren styrman för att hjälpa honom hitta till Indien. Resan över indiska oceanen gick snabbt, det tog bara en månad, de hade tur med vindarna.

I mitten av maj 1498 så landsteg dem Calicut. Han blev bojkottad av dom muslimska köpmännen eftersom dom inte ville ha konkurrens, så hans varor som var tänka säljas blev mycket svårsålda. Han fick nätt och jämt tag i bevis att han befunnit sig i Indien. Han fick tag på nejlikor, kanel och ädelstenar. Hemfärden över Indiska Oceanen tog mer än 3 månader och deras förnödenheter tog slut. Många av hans besättningsmän dog av skörbjugg, lederna svullnade, tandköttet svällde upp och föll i koma. När dom kom hem till Lissabon i slutet av juli 1499 så levde bara 54 av dom 170 som påbörjade resan. Kungen lät resa ett kloster till hans bedrift.
Flottan som lämnade Lissabon bestående av fyra skepp:
• São Gabriel, under Vasco da Gamas befäl; en karrack på 178 ton, längd 27 meter, bredd 8,5 meter, djupgång 2,3 meter, segel på 372 kvadratmeter, 150 besättningsmän
• São Rafael, vars befälhavare var Vascos bror Paulo da Gama; liknande storlek som São Gabriel
• karavellen Berrio, något mindre än de två förra
• Ett förrådsskepp med okänt namn


Källförteckning:
L...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vasco Da Gama

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-14]   Vasco Da Gama
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5667 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×