Fakta om Finland

12 röster
18627 visningar
uppladdat: 2001-04-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
FINLAND


FAKTA

STATSSKICK
Republik

AREAL
340 000 km2

FOLKMÄNGD
5 000 000

HUVUDSTAD
Helsingfors

SPRÅK
Finska

MYNT
1 mark=100 penni

VAD ÄR…?
1. Saimaa är Finlands största sjö.
2. Vuoksen är en älv, som bryter igenom åsen Salpausselkä, så att det bildar ett väldigt vattenfall.
3. Salpausselkä. Se ovan, eller om du vill ha mer information om åses bläddra till sida 3.


BERÄTTA

Många orter i Finland har både ett svenskt och ett finskt namn.Varför?
Det beror på att Finland hörde ihop med Sverige i 500 år. Det är därför många orter har både ett svenskt och ett finskt namn.


HISTORIA

I början hörde Finland till Sverige i ca 500 år. Det var en stor och viktig del av Sverige. Under 1100- och 1200-talen åkte svenska krigare över Östersjön för att erövra Finland. Sverige tog över bit för bit av Finland, och till slut var hela Finland Svenskt. Fast senare under 1800-talet drogs Sverige in i de stora kriken i Europa. Då lyckades Ryssland ta över Finland. Men till slut ville Finland bli ett eget land, och senare 1917 så blev Finland självständigt.

Vad är sauna?
På finska är sauna ordet bastu.

SÄLAR
Sälar är som gjorda för att simma i vatten. Deras kroppar är formade för att glida lätt i vatten, deras framlabbar ser ut som fenor och att under skinnet finns ett tjockt lager av fett som står emot kyla. Gråsälen kan simma 100 meter ner och kan hålla andan i 10 minuter.

Vikare
Finland har bara två sälsorter. De två är Vikare och gråsäl. Man kan bara finna vikaren i Saimaa och vid Finlands kust. Den är ganska skygg, så man har tur om man ser den. På istiden kom vikaren till Saimaa, när Saimaa bara var en havsvik.

Gråsäl
Gråsälen är större än vikaren. En hanne som är stor, kan bli några meter lång och väga ett par hundra kilo. Antalet sälar har minskat i Östersjön. Det beror främst på gifter som djuren får i sig i födan. De gifterna gör att många sälar inte kan få ungar.


FLYGEKORRAR
Djuren i de finska skogarna är nästan de samma i de svenska skogarna. Fast det finns lite fler lodjur och järv i Finland. Sen finns det vargflockar där också.

Ett djur har ännu inte kommit till Sverige. Det är flygekorren. Den tycker om att bo i övergivna hackspettsbon. Den är liten och ljus. Den äter frön av kottar, och den jagar på natten. När den kastar sig från träd till träd, spänns hudvecken som de har på båda sidorna, ut och den börjar glidflyga, och kan ändra riktning under flygningen.


DE TUSEN SJÖARNAS LAND
Finland kallas för ”de tusen sjöarnas land” för att det finns 62 000 sjöar i Finland, exklusive de små sjöarna. Naturen liknar en skärgård, för att den största sjön, Saimaa flyter ihop med andra sjöar och holmar som ligger i sjöarna. På sommaren kommer turister med dubbeldäckande ångbåtar, åkandes på Saimaa och andra sjöar. Om man vill åka lite snabbare så kan man ta en snabb ”sjöbuss”. Om man åker söder om sjöarna så kommer man till en jättelång grus-ås, som sträcker sig många mil. Den åsen heter Salpausselkä.


SKOGEN I FINLAND
Finland är det skogigaste landet i hela världen. Det är nästan tre fjärdedelar av Finland som är täckt av skog! Det är många som får arbeten på grund av skogen, och den ger råvara till: pappersbruk, sågverk och massafabriker. Finländarna är kända för att göra fina hus och sånt. Finland är en av väldens största exportörer
av papp och papper.


GULD
I Finland kommer det mycket turister för att vaska guld. Det mesta av guldet ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fakta om Finland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-28]   Fakta om Finland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=556 [2019-12-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×