Robin Hood

9 röster
15598 visningar
uppladdat: 2006-01-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

De allra flesta känner till honom från den tecknade Disney-filmen eller kanske från en bok de läste som barn. Men det är få som känner till att ingen har författat historien om Robin Hood. Han är i själva verket en legend och legenden vi talar om är Robin Hood.
Vem var han egentligen? Var han bara en myt eller fanns han på riktigt och var
han verkligen en sådan hjälte som alla tror? Det finns egentligen inte så mycket fakta om Robin Hood, han nämns som tidigast i några ballader och dikter ifrån början av 1000-talet men där står inte mycket om honom.
Man vet inte riktigt om han var ett hopkok av flera personer eller bara en historia. Det finns flera riktiga personer dokumenterade som haft namn som liknat ”Robin Hood”, bland annat Robert Hod, Robyn Hode och Robyn of Locksley. Antagligen så var det så att Robin Hood hade blivit ett öknamn för brottslingar och fredlösa som många tog. Alltså, om Robin Hood nu existerat, borde han ha verkat precis innan eller alldeles i början av 1000-talet. Robin Hood beskrevs på den tiden som en fredlös hjälte i vissa ballader och som en fruktad mördare i andra. Troligtvis berodde det lite på vilken samhällsklass balladerna kom ifrån. Kyrkan ville troligtvis beskriva honom som en farlig brottsling medan de fattigare såg honom som en hjälte. Vad han egentligen sysslade med framgår inte riktigt, det finns bara brottstycken om Robin. När han håller en båge, när hans män omringar en vagn och hotar att mörda den som sitter i.
I vilket fall så var han välkänd i hela England under medeltiden, och alla visste vem man pratade om när man pratade om Robin Hood. Man anordnade till och med spel och föreställningar då de rika fick skänka pengar som sedan delades ut till de fattiga i staden av arrangörerna (Robin Hood). Den medeltida Robin Hood har inte så mycket gemensamt med den tidens riddare. Han hotade folk (antagligen de rika), han tänkte förmodligen mest på sig själv och han fick ingen ungmö förrän på 1400-talet. Det var runt 2-300 år senare än man förmodade att han levde. Det är antagligen senare han har blivit så bra som vi ser honom idag.
Robin Hoodhistorien vi känner till idag är den som Howard Pyle skrev ner under slutet av 1800-talet, han samlade in många gamla texter och sammanställde dem till en sammanhängande historia, som var skriven på ett modernare språk. Självklart så har historien förändrats genom århundradena. Robin har gått från att vara en älskad hjälte, till en fruktad mördare till älskad hjälte igen. Det går att älta länge om Robin Hood. Fanns han verkligen? Är det egentligen en omskrivning av robbing hood (rånande luvan) eller är det bara en påhittad skröna som blev så populär att människorna i England tillslut började tro att han verkligen funnits? Frågorna är många men svaren är få, kanske får vi aldrig veta vem Robin Hood egentligen var, vi får helt enkelt hålla oss till sagorna och drömma....läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Robin Hood

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-12]   Robin Hood
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5552 [2020-10-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×