Jan Guillou

28 röster
27493 visningar
uppladdat: 2005-12-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Guillou föddes år 1944 i Södertälje som Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou. I början av sin barndom levde han lyckligt med tjänstefolk. Han brukade i sina unga år tillbringa sommarloven med sin morfar i skärgården. Guillous pappa var ambassadör i Frankrike, så han var inte hemma särskilt ofta. Egentligen var pappan och mamman inte särskilt kära i varandra men eftersom mamman blev med barn var dom tvungna att gifta sig. Så deras redan svalnade kärlek hjälpte det ju inte att pappan inte var hemma så ofta.

Efter en tid hittade mamman en ny man. Mannen var aggressiv och blev arg för ingenting. Stryk efter middagen blev till vardag för Jan guillou. Att han blev misshandlad har påverkat honom när han har skrivit böcker.
Guillou började så småningom skolan och där hade han bra betyg. Han bildade gäng senare när han blev äldre. Gänget sysslade med utlåning av pengar, utpressning och stal saker. Om man inte betalade blev man nerslagen. När han sedan blev relegerad från skolan kunde han inte börja andra skolor eftersom han hade så dåligt rykte.

Guillous mamma sålde en dyrbar tavla så han kunde börja på privat skolan Solbacka när han var 15 år. På Solbacka kunde man inte slå sig till makt utan där var det kamratuppfostran som gällde. Eftersom han inte lydde dom som bestämde fick Guillou sitta i skolarresten ofta. Han tyckte det var bra eftersom då behövde han inte träffa sin mammas man. I arresten började Guillou läsa August Strindberg. Då bestämde han sig för att börja skriva och att aldrig mer slåss!

Efter Solbacka gick Guillou på Viggbynduskolan 1964 och läste där 3 år till journalist. Efter det jobbade han som frilansare i Stockholm frihamn. Efter hans artikel om att han tog militärtjänst i Sverige även om han var fransk medborgare. Erbjöd FiB/Aktuellt honom en tjänst som journalist. Då kunde Guillou börja skriva på allvar. Guillou skrev en artikel om Solbacka och om deras så kallade kamratuppfostran som slutade med att Solbacka förlorade sitt statliga stöd och fick läggas ner.

Med åren blev han känd som en duktig, orädd och samhällskritisk journalist. Men Guillou skaffade sig också många fiender. Han fick sitta i fängelse i tio månader för spioneri. Han avslöjade den så kallade IB affären. Det handlade om att spioner samlade in fakta om vilket parti folket röstade på och samlade in fakta om partierna. Utan att regeringen visste om det.

Sju år efter IB affären blev Guillou programledare på rekordmagasinet 1980. Han stannade där i åtta år. Efter det var han en tid på kalla fakta.
Guillou har skrivit många manus till många olika kända tv serier. Bland annat till Vargen och förhöret tillsammans med Leif GW Persson.
Redan i tjugo års åldern skrev Guillou romaner och noveller men ville inte ge ut dom. Hans debutbok blev Om kriget kommer år 1971.

Ondskan kom ut 1981 och han själv anser att den är bäst. Kritiker gillade inte alls boken och tack vare det ville inte först hans förlag trycka den. När den väl trycktes blev det en succé och den trycktes i 400 000 exemplar bara här i Sverige. Även i Frankrike blev boken en succé.

År 1986 kom den första i tiondels serien ut om Carl Hamilton även kallad Coq Rouge. Böckerna toppade Bestseller listorna i flera veckor och böckerna blev en stor succé även i utlandet. Böckerna såldes i totalt fyra miljoner exemplar! Guillou fick män att läsa böckerna eftersom han hade skrivit böckerna på ett byråkratiskt, manligt och humoristiskt sätt. Hamilton böckerna är baserade på verkliga händelser. För att Guillou ska vara säker på alla detaljer reser han till platserna där det har utspelat sig. Böckerna handlar om politik och främlingsfientlighet. Om man vill kan man resa i Hamiltons fotspår och till exempel äta på samma restauranger som han har gjort och att sova på samma hotel.

Guillou har alltid varit intresserad av händelser kring korstågs tid och bestämde sig 1998 att skriva en triologi om just korstågstid. Då kom Vägen till Jerusalem som handlar om Arn Magnusson liv och öde. Händelsen utspelar sig på 1100- talet och det hela handlar om när landet Sverige grundades. Redan på den tiden så fanns det främlings fientlighet. Vad han vill säga med dom här böckerna är att man ska ställa sig frågan vilken rätt man har till att döda.
Bara för att man tillhör en viss ätt eller släkte så får man döda dom som inte är lika rik. Ungefär också varför vissa blev slavar och andra inte. Jag tycker själv att dessa böckerna är dom bästa han har gjort.
Böckerna i serien är Vägen till Jerusalem, Tempelriddare och Riket vid vägens slut. Eftersom det blev en så stor succé så bestämde han för att göra en bok som man nästan kan kalla för en epilog som heter arvet efter Arn. Man kan precis som i Hamilton böckerna vandra i Arn Magnussons fotspår.

Men även om Guillou skriver en hel del, han skriver alltid på skrivmaskin, så har han även andra intressen som att resa, vin och jakt.
Han jagar väldigt mycket. Han brukar även med sin sambo resa utomlands för att besöka vingårdar. Han bor med sin sambo Ann – Marie Skarp i Stockholm. Han har även två barn.

Jag tycker att Guillou skriver böcker som är intressanta och spännande. Han tar upp ämnen som berör många nämligen främlingsfientlighet vilket är ett ämne som är populärt i Sverige. Som till exempel vilken rätt man har till att döda. Bara för att man är rik eller för att man har en viss religion. Han skriver på ett sätt så att det är enkelt att kunna tänka sig in i böckerna. Jag har läst många böcker av honom men dom som jag fastnade för var dom om korstågstid. Eftersom där lever man in sig i berättelserna. Böckerna handlar om vilken makt kyrkan hade under 1100- talet. Att hur mycket folk trodde på kyrkan och man kan börja tänka sig varför det blev så. Varför dom inte hade kvar sin hedniska lära istället för att bli kristna och det kostade ju landet mycket pengar. Hur kunde människor tro så mycket att dom kunde offra sina egna barn till kyrkan för att göra dom till munkar? Varför nu folk gick till kyrkan för att lyssna på böner på ett språk som dom inte ens kan förstå? Nämligen latin. Prästerna kunde ju säga vad dom ville ju utan att folk fatt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jan Guillou

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-07

    Mäktigt...Det här va bra inf

  • Inactive member 2009-11-24

    ;D

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-28]   Jan Guillou
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5503 [2020-10-31]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×