Iran

1 röster
7779 visningar
uppladdat: 2005-12-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
IRAN

Iran ligger i södra Asien. Det gränsar till Pakistan, Afghanistan, Turkmenistan, Azerbajdzjan, Armenien, Turkiet, Irak och Kuwait. I norr ligger Kaspiska havet och i sydväst Persiska viken och Omanviken. Irans huvudstad heter Teheran. Där bor cirka 10 miljoner människor, d.v.s mer än i hela Sverige. Andra stora städer är Mashod (1,8 miljoner) och Isfahan (1.1 miljoner) . Irans valuta är Rial (1000 Rial motsvarar cirka 1 kr.)Precis vid Kaspiska havet ligger det högsta berget i Iran. Det heter Elburz och är 5671 m ö.h. Iran är ett utav de länder i Mellanöstern som har mest sjöar. Den största heter Orumiyehsjön. Intill den ligger den stora bergskedjan Kuhrudbergen. Kuhrudbergen sträcker sej genom mer än halva Iran.
Iran har ett ganska blandat klimat. I alla fall om man jämför med Sverige som nästan bara har barr och lövskog. Den nordvästra delen består av barr och lövskog, medan den andra halvan består av öken. Eftersom det finns så mkt öken i Iran är jorden ökenjord. Det finns mycket ökenjord i mellanöstern och också i norra Afrika. Främsta orsaken är att det regnar mer i den nordvästra delen. Där regnar det 25-50 mm regn i januari, men i den andra delen där det är öken regnar det mindre än 25 mm. Trots att det är så stor skillnad i nederbörd är temperaturen ungefär likadan. I januari är vindarna 10 grader och i juli 30 grader. Eftersom det är så pass varmt odlas det mycket dadlar. De allra bästa dadlarna kommer faktiskt från Iran. Olja producerar man också mycket av. 9 % av världens oljeproduktion kommer därifrån. I Iran bor det 61,3 miljoner människor på 1638 000 kvadrat kilometer. Jämför man ytan med Sverige så verkar Sverige, på 450 000 kvadrat kilometer ganska litet.
Befolknings växten ökar med 2,6 % per år. En kvinnas medellivslängd är 65 år och en mans 64. Det skiljer alltså bara ett år. Språket man pratar är persiska, men bara 65 % av befolkningen kan läsa och skriva. Iran är ändå ett ganska bra land. De har ok med pengar och befolkningen behöver inte svälta. Energiinnehållet under en dag är 11 000-12 500 kJ per dag, vilket är precis så mkt som behövs. I U.S.A får de i sej 12500 eller mer och det är lite för mkt.
Naturkatastrofer är int...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Iran

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-26

    att det var jordbävning senast

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-21]   Iran
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5458 [2019-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×