Mellanöstern

6005 visningar
uppladdat: 2005-12-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
MELLANÖSTERN

Det område som ligger mellan Medelhavets östra kust och Persiska viken kallas av oss européer för Mellanöstern. Det tillhör egentligen Asien. Saudiarabien, Iran, Irak, och Syrien är bara några av de städer som tillhör Mellanöstern. De flesta länders landskap består mestadels av sandöken och berg. Därför var det för flera år sedan, innan det fanns massa elektriska hjälpmedel, ganska svårt att få tag på vatten. Det var ett stort problem för alla fält som skulle vattnas. Det fanns två floder, Eufrat och Tigris som gav de konstbevattnade fälten i området vatten. Sedan flera tusen år tillbaka följde människorna sina hjordar till ställen där det fanns vatten. Viktigaste transportmedlet då var kamelen, eftersom den kunde färdas många mil genom öknen utan vatten. Man började bygga kanaler för att kunna bevattna sina odlingar. Odlingarna blev större och större och kanalerna blev längre och längre. Ju mer mat man fick, desto mer växte befolkningen. Man fick börja samarbeta med varandra för att få vattnet jämt fördelat. Runt floderna Eufrat, Nilen och Tigris växte stora och mäktiga riken fram, detta tack vare samarbetet. Men när samarbetet tog slut minskade också antalet människor. Idag finns det två stora dammar i södra Egypten, varav den ena är en av världens största.

Runt floderna i Mellanöstern bor det cirka 150 miljoner människor som tillhör olika folkgrupper. Det de har gemensamt med varandra är språket – Arabiskan. Det beror på att deras heliga skrift är på arabiska. Arabländerna kallas de länder som ligger på den arabiska halvön, där flest människor pratar arabiska.

Många länder i Mellanöstern har stor tillgång på olja. Det har gjort dem till några av världens rikaste länder på kort tid. T.ex. står Saudiarabien för hela 11 procent av världsproduktionen. Tack vare oljan tillhör många av den inhemska befolkningen överklassen. De länder med stor tillgång till olja kan också påverka andra länders ekonomi. Om oljepriset stiger drabbar det också oss i Sverige.

Turkiet är ett land som ligger både i Asien och Europa. Floderna Eufrat, Tigris och Jordanfloden har sitt upphov i Turkiet. Det bor cirka 8 miljoner kurder i Turkiet och ytterligare 8 miljoner i Iran, Irak och Syrien. Kurder är ett eget folk med eget språk och egna kulturer. Tyvärr är kurderna ett förföljt folk och i de turkiska delarna av Turkiet är kurdiska förbjudet. Inga böcker eller tidningar är på kurdiska och barnen får inte läsa spr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mellanöstern

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-21]   Mellanöstern
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5457 [2020-12-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×