Ergonomi

4 röster
13762 visningar
uppladdat: 2005-12-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
– Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar.Inledning

Att trivas med sitt arbete handlar inte bara om att tycka att det man jobbar med är roligt. Man måste också trivas i den miljö man arbetar. Det är 1 miljoner svenskar som har problem med musarm och det är vanlig hos åkomma svenska datoranvändare. Det vanligaste symtom är värk i nacken, axel samt överarm. Det kan förekomma ögonproblem, trötthet och spänningar också om man har felaktigt förhållande med belysningen i en arbetsplats. För att det ska bli en trivsam miljö på arbetsplatsen behöver man ha möbler som är anpassade för kontor och arbetsplatser där man sitter och jobbar för det mesta med datorer. Det handlar inte bara om att stolarna och borden ska var anpassade på ett godkänt ergonomsikt sätt, det är också belysningen och osv. Hur man mår påverkar arbetet mycket också det gäller att känna sig frisk och kry för att klara av sina arbetsuppgifter. Vår motion och våra matvanor spelar också stor roll. Som du ser finns det en hel del saker som påverkar hur vi mår och hur vi arbetar samt hur vi känner för vårt arbete.Detta är en prefekt arbetsplats.

Arbetsplatsen

Det finns riktlinjer för alla delar av datorarbetsplatsen. Bl.a. Beskrivs hur skrivbord, bildskärm, tangentbord, belysning, stol med mera Ska vara utformade för att uppfylla de riktlinjer arbetsskyddsstyrelsen satt upp. En god arbetsmiljö påverkar effektivitet, hälsa, engagemang, kvalitet och trivsel på en arbetsplats. Här nedanför har jag beskrivit hur dessa delar ska vara utformade för att man ska få en bra arbetsplats.Belysning

Arbetsbelysningen är en viktig del av en bra miljö i arbetsrummet. Det är alltid trevligt med ljus, har man ljust i rummet undviker man trötthet. Kroppen blir pigg av mycket ljus. För att man ska kunna koncentrera sig på jobbet så ska taklampan inte vara alltför skarp, det ska vara en taklampa som inte har ett starkt sken. Vid varje arbetsbord bör det finnas en eller två bordslampor beroende på hur stort arbetsbordet är. Om man har ett eller flera fönster i arbetsrummet bör man ha en persienn vid varje fönster för att man kan reglera mängden med ljus.


Skärm

Anpassa skärmens placering efter ljuskällorna, eller anpassa belysningen för att undvika reflexer i skärmen. Skärmen bör vara placerad så att blicken träffar skärmen vinkelrätt och ca 20° under ögonhöjd. Den bör stå på 70 cm avstånd.


Stol

Om man inte sitter rätt kan man riskera att få håll från benen eller få ont i ryggen som kanske kan leda till cancerrisk. Sitt rätt med 90° vinkel annars får man ont i ryggen eller annat led av benen. Ha gärna stöd för fötterna eller nånting att vila på. Armstöden ska vara justerbara i höjdled samt gå att ta bort. De ska också vara korta och breda så att det ger ett bra stöd för underarmarna men inte är i vägen när man drar in stolen mot bordet. Man bör försäkra sig om att stolens höjd måste medge rätt arm och handställning. Stolen måste ge stöd åt korsryggen.

Skrivbord

Skrivbordet ska vara tillräckligt djupt så att det ger bra stöd för armarna och så ska det ge en bra syn och avstånd till bildskärmen. Man måste kunna variera sin sittställning och helst även höjden till både sittande och stående arbete.


Tangentbord

Händerna skall hållas så att handleden har en lätt vinkel nedåt när man skriver. Underarmarna skall ha stöd mot bordet eller mot armstöden på stolen. Det är därför tangentbordet ska vara så lågt som möjligt och ett handlovsstöd skall användas för att avlasta underarmar, nacke och axlar under mikropauser. Man bör använda så lite kraft som möjligt när man trycker på tangent...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ergonomi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-01

    Under "belysningen" så upprepa

  • Inactive member 2011-03-28

    Tack så jättemycket!

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-19]   Ergonomi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5401 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×