Leonardo da vinci

38 röster
36835 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning.
Leonardo Da Vinci anses vara 500 år före sin tid, han är ett väldigt interesant ämne att fördjupa sig i. Jag hade tänkt skriva om hans berömda tavlor som är kända över hela världen, jag förstår varför, som till exempel Mona Lisa. Eller anatomi, han grävde upp lik, hur han gjorde något som var Gudsförbjudet! Var det hans nyfikenhet? Eller även hans uppfinningar är fascinerande. Eller var han föddes, vem var hans nära? Även hans livshistoria är interesant. Leonardo hade en idérikedom som var extremt stor när det gällde vapen, Hans krigs teknologi. Dessa fem skickligheter tänker jag ta med och även hans resa genom livet.Leonardo Da Vincis uppväxt och familj.
Leonardo Da Vinci föddes den 15 maj år 1452 klockan tre på natten. Hans far hette Ser Piero och var en notarie och han mor var en enkel bondflicka som hette Caterina. Leonardo Da Vincis föräldrar var inte gifta så därför blev han en ”oäkting” efter som om inte föräldrarna var gifta var inte barnet äkta på den tiden enligt kyrkan. Han föddes i den italienska byn Vinci, där tillbringar han sin barndom. Efter som han var en ”oäkting” så stängdes han ute från de högre utbildningarna, så han fick aldrig lära sig grekiska eller latin, men tack vare det så blev han inte påverkad av dåtidens alla felaktiga föreställningar man hade om människan och om dess omvärld. Hans mor gifte om sig och Leonardo Da Vincis pappa fick ta hand om han. Hans far gifte också om sig. 1464 dör Leonardos styvmor och fadern gifter om sig.
1469 flyttar familjen till Florens och han börjar studera i en konstverkstad som ägdes av Andrea Del Verrochio tillsammans med bland annat Perugino, Botticelli och Di Credi. Redan när han var 15 år visade han stor talang, och blev snabbt bättre än sin lärare och Verrochio svor att aldrig mer måla. 1472 blir Leonardo Da Vinci medlem i målargillet i florens, det blev även Botticelli och Perugino.
1473 dör Leonardos andra styvmor utan att ha fått några barn slutför, Leonardos första landskaps teckning kommer till Santa Maria della Neve. Leonardo Da Vinci målar sin första kända teckning och den hete La Valle Dell’Arno som betyder Arondalen.
Ännu en tavla kom till år 1475 då Leonardo målar en ängel i Verrochios Kristi dop och han får sitt genombrått. Även Leonardo Da Vinci blivande konkurrent kommer till Michel Angelo. Leonardo slutade sina studier år 1476 och beslöt sig att gå sin egen väg, men det vägen var inte särskild lång efter som han blev anklagad för sodomi samma år, det finns inte någon direkt förklaring vad som hände, om anklagelserna las ner efter några månader eller om han tillbringade en kortare tid i fängelset, det finns inget som kan bevisa dem teorierna. Leonardos far får en tredje fru som hette Margherita di Francesco, dem fick en son tillsammans, men Leonardo kunde vänta sig 12 syskon från faders sida och han hade redan 5 syskon från sin mors sida. Så han hade 18 syskon, Inte illa.

Leonardo da Vincis arbete för Sforza och hans undervärk.
1478 målar Leonardo da Vinci porträtt av Ginevra de’ Benci
1481 får Leonardo sitt första egna större projekt, att måla ”Kungarnas tillbedjan” men den bli ”ofullbordad” och han började målar istället den helige Hieronymus. Påven kalla flera av de duktiga konstnärerna till rom men Leonardo da Vinci blir inte kallad, och han upplever en lång period av oro efter som han var rädd inför sin livssituation.
I jakt på nya utmaningar och rikedomar lämnar Leonardo da Vinci Florens 1482 efter som han fick en tjänst hos Ludovico Sforza i Milano, och han böjar rita olika krigsmaskiner år fursten men han höll även honom upptagen med att designa festivaler, skulptera och måla. Leonardo börjar studera olika objekt bl.a. Flygmaskiner, naturen, geometri, maskiner, kanaler och olika byggnader allt från slott till kyrkor Han målade Madonnan i grottan, där har han utvecklat fullt sin ljusdunkelteknik, Efter att ha börjat måla Madonnan i grottan 1483 så blev han klar 1486, det var året då han började intressera sig för hur människan ska kunna flyga. 1488 började anatomiska teckningar bli till i hans manuskript.
1462 Ritade han sin första flygmaskin. 1493 börjar Leonardo da Vinci jobba på en väldig häststaty åt Ludovico Sforza, men det blev aldrig fullbordad. Mellan 1495 och 1498 målar Leonardo da Vinci ”Nattvarden” på en vägg i ett kloster som hette Santa Maria delle Grazie.
1499 intar fransmännen Milano och Leonardo blir tvungen att återvända till Florens, men han stannar till i bland annat i Venedig.

Anställd hos Fursten Cesar Boriga och framåt.
Leonardo da Vinci anställdes hos fursten Cesar Boriga som en vapenkonstruktör.
Han reste under ett år med Borgias armé som militär tekniker. Kring 1505 började Leonardo da Vinci måla Mona Lisa, men en tragisk nyhet hade hunnit ikapp Leonardo, Hans far hade dött den 9 juli 1504. 1505 börjar Leonardo da Vinci studera intensivt av fåglarnas möjlighet att flyga, och han ritar flera flygmaskiner. Ett år senare år 1506 börjar gan studera de tre elementen Vatten, Luft och Eld. Två år senare återvänder han till Milano och år 1510 leder det till konflikter mellan Leonardo da Vinci och kyrkan eftersom han började studera Anatomi intensivt. Senare år 1513 blir han kallad till Rom för att tjäna påven Leo X. Senare tre år senare konstruerar han ett mekaniskt lejon till den franske kungens kröning som hette Frans I. 1515 gör han ett berömt porträtt av sig själv. Och ett år senare blir han anställd av den franske kungens hov.
År 1519 dör Leonardo da Vinci i Cloux.

Leonardo da Vinci som konstnär.
Konstnär blev Leonardo först av allt, när han fick en plats i en konstverkstad när han var 17 år, hans lärares (Verocchios) Specialitet var perspektivet. Leonardo lärde sig snabbt han blev bättre än sin mästare och väldigt känd redan vid 20 års ålder. Med olika perspektiv och andra metoder som gjorde att det såg realistiskt ut, han försökte skapa bilder som var livfulla, Som såg realistiska ut.
Leonardo kunde måla tredimensionella kroppar med hjälp av ljus och skuggor, denna teknik gjorde att tavlorna såg livfulla ut, och det fick de andra tavlorna att se platta och som teckningar.

Leonardos forskningar om anatomi, naturen och astronomi
För att få sitt måleri ännu bättre vände han sig till forskningen. Anatomi var svaret, eftersom de var emot kyrkan att skära i människor efter att dem dött så fick Leonardo experimentera i ljusskenat av stearin ljus på olika bårhus i olika städer i oron att någon skulle upptäcka honom. Efter som det var ogudaktigt. Han hade en enastående förmåga att omsätta upptäckter i bild, det gör att hans anatomianteckningar inte bara är vetenskapliga kunskaper utan även ojämförlig konstverk. Leonardo da Vinci var den första konstnären som studerade den fysiska figuren hos människor. Leonardo var en stor observatör med stor respekt och han beundrade naturen. Han ritade kartor över väldigt stora landområden och han studerade även djur och blommor i minsta detalj. Innan astronomen Nicolaus Kopernikus kom på att solen var centrum visste redan Leonardo att jorden inte kunde vara centrum.Flygkonsten
Flygkonsten var ett stort område som fascinerade Leonardo da Vinci, han studerade noggrant fåglarnas beteende och deras vingars rörelser och gjorde noggranna anteckningar om deras sätt att röra sig i luften. Flera av Leonardos skisser och teorier används en idag som till exempel fallskärmen det var inte förrän 300 år senare man börja använda den. Ett citat ”om man tar ett linnetält där öppningen har satts igen kan man kasta sig från vilken höjd som helst utan att skada sig”

Uppfinnaren och Ingenjören
I Leonardo da Vincis anteckningsböcker finns det skissar och beskrivningar av mekaniska konstruktioner, vatten maskiner, militära vapen och befästningar, flygmaskiner etc. Han konstruerade kanalsystem, ritade broar och arbetade med statsplaneringen, eftersom på den tiden fanns det sanitära problem. Många av Leonardo da Vincis uppfinningar är så avancerade att man inte kunde genomföra dem tills dagens tekning och material

Mona Lisa
Mona Lisa är helt klart Leonardo da Vincis mest kända tavla. Egentligen kan man kalla Mona Lisa för Madonna Lisa eftersom Mona är en förkortning. Leonardo da Vinci arbetade med tavlan i fyra år, han reste med den från Lorens till Frankrike där den franska kungen köpte den för 12 000 franc, men idag hänger tavlan i ett museum i Paris. Det finns massor med teorier om Mona Lisa, Varför ler hon? Var hon hemligt gravid? Är hon förlamad i ansiktet? Är det ett porträtt av Leonardo da Vinci? Rönken bilder visar att tavlan och andra tavlor har samma drag. År 1911 stals tavlan men den kom tillbaka, han åkte fast när han två år senare försökte sälja tavlan. Man kan bli lite besviken om man reser till museet i Paris efter som tavlan är väldigt liten. Det finns bara en ända nackdel med Mona Lisa, Bara en ända, Det är det att den är så berömd :)
Slutledning.
Arbetet har gett en bra blick in i hans hela liv i årtal. Det är ett bra sätt att se in i någons liv tycker jag. Sen har jag också skrivit om Leonardos starka sidor och hans tilldragelser, en sak jag bar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Leonardo da vinci

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-06-01

    Den här var inte bra alls..

  • Inactive member 2010-04-16

    ah, mh bra

  • Inactive member 2010-04-16

    skriv inte så elakt skitgubbe philip! bajsbajs bajs

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Leonardo da vinci
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5317 [2020-07-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×