Tala man eller kvinna olika?

3 röster
17973 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Talar män och kvinnor olika?

Redan idag har våra liv blivit enklare och mer intressant eftersom vi har mer kontakt med människor från andra länder. Samtidigt har vårt språk också blivit mer färgstark eftersom vi har lånat in mer ord från andra språk. Vi använder språket för att kunna prata och kommunicera med varandra, både män eller kvinnor. De flesta har någon gång säkert märkt att män och kvinnor uttrycker sig på lite olika sätt. Men på vilket sätt talar i så fall män och kvinnor olika?

De fakta jag använder i mitt arbete kommer från forskarna Viveka Adelswärd och Cecilia Almlöv. I texten Prat, skratt, skvaller och gräl 1991 hittat Adelswärd en forskning som ha visat att pojkar och flickor ofta leker i enkönade grupper. Pojkar brukar alltid kämpa öppet om vem som ska bestämma, men flickor ger inte lika ofta order till varandra utan kommer med förslag till vad de ska göra. Hon ansåg att man hantera ömtåliga relationer och försöker anpassa sig till alla och styr varandra med olika förslag vad man kan göra. Kvinnor ger ofta olika förslag på ämnen och ställer frågor för att hålla samtalet igång snarare. De är vana att vårda relationer och att undvika öppna konflikter från barnsben.


Adelswärd ansåg att kvinnorna oftare stoppas männens samtal för att detta trots de håller med, fyller i och hjälper till att fördela talutrymmet så att männen kan erövra den största delen. Männen står för handlingen och för rapporteringen från den yttre världen. Kvinnan lägger till känslorna med uttryck för indignation med kännande, glädje eller förvåning.

Adelswärd tror inte att man bara kan säga att kvinnor talar mer än män eftersom det visade sig att männen visserligen dominerade på ett förväntat sätt. Om man växlar mellan två olika faser antingen hade endast en talare åt gången ordet eller kunde dock deltagarna prata mer i munnen på varandra. Det är dem två skilda sammanträdesstilar. En analys visade kvinnor är mer vana att tala och lyssna samtidigt, de arbeta gemensamt fram samtalets innehåll.

I ppsala Nya Tidning 2 september 1997 ansåg Almlöv att kvinnor inte bara talar, utan de talar för mycket. Det är sant att kvinnor pratar mycket och länge i privata sammanhang, hemma, bland kompisar och i telefonen. Forskning visade att det tar dubbelt så lång tid när kvinnor prata i telefonen än männen. Det vill säga att det kan säkert finnas många samtal när kvinnor besöker sina släktingar och vänner i större utsträckning än män. När det gäller i skolan och skillnaden mellan flickor och pojkar, så pratar pojkarna alltså mest.

Almlöv tyckte det inte hellre lätt att avgöra vem som talar mest eftersom vår egen bedömning stämmer inte alltid överens med verkligheten. Det är inte alltid männen som tallar mest i många offentliga sammanhang för att en forskare visat kvinnorna tala mer och har fler inlägg i debatten än män. Almlöv menar att vi inte kan säga vem som pratar mest för att tala länge kan både vara kvinnligt och manligt.

Personligen har jag upplevt i Kina, att kvinnorna pratar mer än männen. Det är mycket vanligt att en kvinna som bor i ett stort radhus känna alla andra kvinnor runt omkring. Hon har till och med koll på vad de jobbar med, hur mycket de tjänar eftersom kvinnor tycker om att prata om andra personer och ta reda på information om dem hela tiden. Det är också väldigt vanligt att om två kvinnor träffa varandra på gatan så stanna de och börjar prata om deras män eller barn, vad de ska laga för nåt till middag eller om det har hänt nåt särskilt. Naturligtvis ta det jättelång tid innan de hinna prata färdigt.

Däremot pratar männen alltid mindre än kvinnorna. Det brukar räcka med bara en vanlig hälsningen, annars brukar de ha nån undanflykt för att kunna dra sig iväg. Många barn är trötta på sina mammor eller sin farmor och mormor. Barn tycker att de tjata alltid för mycket och bestämma vad de ska göra hela tiden. Men papporna brukar barn tycka om, på grund av de är ofta tysta och låta barnen göra vad de vill. Det är alltså kvinnorna som styr familjen mest.

När det gäller skolan stämmer det med det som Almlöv sagt. Jag anser också att pojkar vågar prata högt. De till och med skriker i skolan, de bryr sig inte alls om vad lärare tycker. Men flickor brukar vara försiktiga och vågar inte tala som pojkarna, utan de pratar mer tyst och ärligt.

För övrigt tycker jag att kvinnor ofta pratar om småsaker, det vill säga saker som är inte så viktiga, t.ex. snackar de skit om andra bakom ryggen med sina vänner, make-up, klädstil och om hushållsgrejer. Män pratar däremot om nyheter, mycket om sport och politik frågar osv. De pratar om viktigare saker än kvinnorna. Många män blir störda av att deras fruar oroar sig för mycket när dem avläser metabudskap om det är nåt fel eller frågar hur deras män mår, även egentligen det inte fanns något problem. Kvinnor kan också lätt bli irriterade eftersom de vill någon bryr sig om hur de mår, även om de mår dåligt eller det hänt nåt särskilt.

Män samlas oftast inte med huvudsyft...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tala man eller kvinna olika?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-11

    Intressant resonemang. Det fin

  • Inactive member 2008-02-11

    Vad fick du på uppsatsen? Var

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Tala man eller kvinna olika?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5294 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×