fakta om guld

3 röster
11212 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
GULD

Guld är ett grundämne, det vill säga, det består enbart av guld och det är således inte en blandning av andra ämnen. Guld är en ädel metall, den oxiderar därför inte i luft som järn, (det rostar) eller koppar, gör (den ärgar).
Vidare är guld mycket motståndskraftigt mot vanliga syror och det påverkas nästan inte alls av dessa. Det finns en syra som dock biter på guld och det är kungsvatten, en blandning av 1 del salpetersyra och 3 delar saltsyra. Guld kan också under vissa omständigheter lösas i natrium- eller kaliumcyanid. Det är kemikalier som inte är att leka med. Vidare, så är (rent) guld en rätt så mjuk metall. Hårdheten är 2 1/2 på Moh´s (10-gradiga) skala där bly, som är ännu mjukare, är satt till 1.
Guldets smidbarhet är störst av alla metaller. Ett gram guld kan dras ut till en 3.000 meter lång tråd med en diameter på blott 0,00012 mm! Guld kan vidare valsas ut till en tunn ”plåt”, så kallat bladguld, med en tjocklek av bara 0,0001 mm! Bladguld är så tunt att till och med ljus kan tränga igenom.
Guld är en av de allra tyngsta metallerna. Densiteten, tätheten, eller den specifika vikten, är 19,32. Det betyder att om man till exempel skulle fylla en 2-liters mjölkförpackning med guld, så skulle den väga nästan 40 kg! Guld är faktiskt nästan dubbelt så tungt som bly.
Guldets latinska namn är Aurum - som betyder morgonrodnad - och därifrån har guldet fått sin kemiska beteckning (som är AU).
Guldets kristallform är kubisk. Men i naturen är dock kubiska kristaller av guld ovanliga. Korn och klimpar som vaskas fram, är nästan alltid mjukt avrundade och lätt tillplattade. (Bild på guldklimp) Men det finns också andra, mera ovanliga former.
Guldets elektriska egenskaper är ganska så unika. Elektropotentialen är hög, +1,5 Volt. Guldets förmåga att leda elektrisk ström, är mycket god, 42,6 x 106 Siemens/m.
Guldets smältpunkt är 1.063 C.
Guldhalten mäts i karat eller i finhet, rent guld = 24 karat eller 1.000 fin.
Guld kan legeras (smältas ihop) med andra metaller, som till exempel silver eller koppar. Om legeringen innehåller 75% guld, så blir guldhalten 18 karat eller 750 fin. Håller legeringen 50% guld, så blir guldhalten 12 karat eller 500 fin. Och så vidare. För vanliga ändamål, så är 24 karats rent guld opraktiskt. Därför legeras guld med till exempel koppar, så att legeringen blir mera hård och slitstark. Guld, som är naturligt legerat med minst 20% silver, kallas för elektrum.
Guldets atomnummer är 79, dess atomvikt är 197 och oxidationstalen är +I och +III.
Internationellt, så vägs guld i troy ounce. Ett troy ounce är 31,1 gram. Värdet på guld bestäms varje dag på de stora metallbörserna i London, Tokyo och New York och räknas i US dollar/troy ounce. Hösten år 2000, så var priset - översatt i svenska pengar - ca 85.000:-/kilo (85 kr per gram). Guldtackor förvarar man i stora bankvalv, och det kallas för guldreserv.
Det mesta av allt guld som grävts fram, används till smycken. En hel del används också inom tandvården och resten går till bland annat elektronikindustrin. I naturen, så förekommer guld dels som korn och klimpar i vattendragens bottensediment (i avlagringar), och dels som bergsguld i ådror.
I luft väger guld 6 - 7 gånger så mycket som vad sand och grus gör. Men under vatten väger guld 10 - 11 gånger så mycket som vad sand och grus gör. Detta kan man förklara med hjälp av Archimedes berömda princip. Det gör det lite enklare att vaska fram guldet med hjälp av vatten.
Medelhalten av guld här på Jorden är 3,5 milligram per ton. Ett naturligt (och vanligtvis något platt) guldkorn, som är cirka 0,6 mm i diameter, väger runt 3,5 milligram.
Vår planet innehåller cirka 21.000.000.000.000 ton guld. Det är inte så lite, direkt. I jordskorpan, ner till c:a 36 km djup, finns det inte mindre än 84.000.000.000 ton guld.
En kubikkilometer havsvatten innehåller...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: fakta om guld

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   fakta om guld
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5256 [2020-05-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×