Lite olika SO-saker

1 röster
4015 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Operation Overlord

General Dwight D. Eisenhower var den mannen som var tvungen att ta ett utav det största beslutet någonsin under andra världskriget. Det handlade om invasionen av Normandie.

Flottor från både land, luft och hav samlades för att utöva invasionen. Planen kallades för ”Operation Overlord”. De fem stränderna som soldaterna kom till fick kodnamn, de var: Sword, Juno, Gold, Omaha och Utah. Det dog flest vid Omaha. De som var i flottan som höll till på land fick ta sig till den stranden de skulle vara på med båtar som gick genom den engelska kanalen. Egentligen så skulle invasionen ägt rum den 5 juni 1944 men fick flyttas p.g.a. storm och dåligt väder de kommande dagarna och ökad oro för dålig sikt och stora och svåra vågor ute på havet. Dagen blev istället den 6:e.


Terrorbalans

Allvaret började på supermakternas inflytande på de stater som hade varit kolonier förut. Det var t.ex. Afrika och Asien. Enligt USA så hade Sovjet nått gränsen på förstörelsevapen. Och då började även terrorbalansen. Med det menas det att varken USA eller Sovjetunionen kunde vinna ett krig mellan dem. Många tyckte att det var den säkraste garantin för fred. Kriget pågick istället med ord och pengar. Pengar var boven till att supermakternas balans förstördes, eftersom Sovjets ekonomi inte klarade att ha samma saker och allt möjligt som USA. Pengarna blev tillslut så viktiga så att mat kom i andra hand.


Imperialism

Imperialism kommer från ordet imperium på latinska och det betyder världsherravälde. I imperialismen ska man skaffa kolonier. Man ska även skaffa sig fördelar utan att direkt erövra ett land. Alltså är det en strävan att vinna politisk och kommersiell makt över så stora delar av världen som möjligt.


Hets mot folkgrupp

Hets mot folkgrupp är ett brott mot tryckfriheten. Man har begått brottet om man har hotat folkgrupper. Det kan vara allt ifrån hudfärg till trosbekännelse.Saltmarschen

Under saltmarschen gick Gandhi och en grupp med anhängare 40 mil till kusten för att säga emot regeringsmonopolet och själva få fram salt. Åren 1920-22, 1930-34 och 1940-42 hade Gandhi sin frigörelsekamp. Gandhi ägnade sig åt politiska kampanjer, konstitutionella förhandlingar och social reformverksamhet. Gandhi blev mördad 1948 av en hinduisk extremist.


Stalingrad

Stalingrad var utav många vändpunkter i andra världskriget. På sommaren år 1942 anföll tyskarna igen, nu anföll de vid Kaspiska havet. Hitler ville nämligen erövra de ryska oljefälten så att Tyskland skulle ha sin försörjning av drivmedel säkrad. Tyskarna fick stora framgångar vid Stalingrad. Hitler skickade stora förstärkningar. De skulle stoppa alla transporter till och från Volga. Tyskarna trodde alltid att de hade vunnit över ryssarna men de gav sig aldrig. Ryssarna laddade även om till ett motfall under tiden. Striderna tog slut i slutet av januari för att det var alldeles för kallt och att den tyske generalen Paulus kapitulerade.


Oscar Schindler

Oscar Schindler föddes i 28 april, 1908 i Zwitlau som numera ligger i Tjeckien. Oscars pappa Hans ägde ett litet företag som tillverkade jordbruksredskap. Tyvärr så gick den i konkurs tack vare den ekonomiska depressionen 1930. Oscar hade också en syster, Elfriede. Oscars familj bodde granne med en judisk familj. Den judiska familjens barn kom sedan att bli två utav Oscars bästa vänner. Det kanske var det som fick han att sedan ta hand om judar? När Oscar var 11 år, 1919, startade en grupp av arbetslösa ett nytt parti; Tyska nationalsocialistiska arbetarpartiet, Nazi. När Oscar var 19 år så gifte han sig med Emilie Pelze. Ingen utav deras föräldrar godkände deras äktenskap men de gifte sig ändå sex veckor senare. Tyvärr så var Oscar ofta otrogen med andra kvinnor trots att hans och Emilies äktenskap varade i 45 år! De fick aldrig några barn men det sägs att han fick barn med andra kvinnor.

Sedan gick Oscar med i Nazistpartiet. Han var med när de invaderade Polen. Sedan rekryterades han av Tyska Underrättelsetjänsten. Hans uppdrag var att samla information om polackerna. Han blev mycket omtyckt och uppskattad. Han fick många nya vänner inom Gestapo tack vare det att han delade med sig av kvinnor, sprit och pengar. Han fick senare hjälp med att starta upp ett eget företag som tillverkade emaljkärl, Deutsche Emailwaren Fabrik. Hans arbetare blev de billigaste som fanns, nämligen judarna. När hans företag startade så började de första judarna föras bort till koncentrationslägren.


Oscars omtanke för judarna började öka då de fick mycket bättre mat osv. i hans fabrik än i koncentrationslägren. När han tillslut såg hur tyskarna utförde razzia mot judarna så bestämde han sig för att skydda dem! Men några judar blev ändå bortförda mot tågen som skulle ta dem till koncentrationslägren. Fast Oscar kom och räddade dem i sista stund. SS – officeren Amon Goeth, befälhavaren över arbetslägren i Plaszow tyckte verkligen inte om judarna. Han brukade ta sitt gevär och skjuta de barn som lekte i lägren på morgonen. Eller om han tyckte att judarna arbetade för långsamt så sköt han en utav dem så de andra skulle förstå att det var på allvar så att de skulle börja jobba snabbare och hårdare. Oscar sa då till Goeth att judarna skulle spara tid på att komma till jobbet om de bodde i sitt egna lilla läger bredvid det stora. Och Goeth gick med på det. Oscar började då smuggla in mat och medicin till judarna. Goeth märkte aldrig det trots att Oscar blev arresterad två gånger. Dock släpptes han inte långt efter tack vare sina kontakter. Ingen av Gestapo eller någon annan fick komma in i barackerna utan tillstånd från Oscar. Oscar var så god så att han spenderade alla sina pengar på judarna. Maten t.ex. Hade 2000 kalorier i hans eget lilla läger än de som var i det stora, de hade 900 kalorier. Han gjorde även allt han kunde för att skydda judarna från vakter och Gestapo. Äldre blev registrerade som 20 år yngre, barn som vuxna. Advokater, läkare och artister blev registrerade som fabriksarbetare och metallarbetare. Dom var då nyttiga för industrin och kunde överleva.

Oscars fabrik tillverkade patroner men de användes inte eftersom de inte kunde klara militärens kvalitetstest så därför började de tillverka falska pass, falska ransonkort, liksom att Nazistuniformer, vapen, ammunition och handgranater insamlades. Sedan fick han fabriken flyttad och fick med sig sina arbetare. Han gjorde allt för att de skulle få mat, kläder och medicin. Han sålde även sin frus smycken för att få ha råd med det. Emilie hjälpte till hon med, hon tog hand om de sjuka judarna.

1945, maj. Kriget var över. Tyskarna hade förlorat. Oscar samlade alla sina judar för att ta farväl av dem. Han sa massa saker till dem och bad dem att inte gå in i närmsta grannhus och ta saker. Han bad dem visa alla vilka vinnare de var. Sedan gick han.

Goeth togs tillfånga av amerikanerna och hängdes sedan den 13 september 1946 för mordet på tiotusentals människor.

Oscar försökte senare starta en cementfabrik men den gick tyvärr i konkurs 1961. 1962 blev han hyllad som en hjälte i Israel, och han blev inbjuden att plantera ett träd i De rättfärdigas allé, vilket leder till The yad vashem museum i Jerusalem. Ett minnesmärke i Parken av Hjältar berömmer honom som räddaren av 1200 judar!

På grund av detta sa hans tyska affärspartner: ”Nu är det klart att du är en vän till judarna, därför vill jag inte jobba tillsammans med dig längre…”När man frågade Schindler varför han gjorde de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lite olika SO-saker

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Lite olika SO-saker
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5205 [2020-05-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×