Techno/House/Trance

4 röster
10590 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Musikstilarna

Techno
Technon föddes i Detroit, USA 1985. Skaparna var dom tre diskjockeyerna Derrick May (Mayday), Kevin Saunderson (Reese) och Juan Atkins (Magic). Dom säger själva att dom blev inspirerade av Kraftwerk och Parliament. Musiken var en blandning mellan synthmusik och funk. Deras gruppnamn är Phuture. Enligt dom själva så var Technon ett misstag. Det var inte alls tänkt som en musikalisk revolution. Men de var inte egentligen inte då technon började. 1985 var bara det året som ordet Techno först kom att associeras med musiken.
1967 däremot började tre unga tyska ingenjörer under namnet Kraftwerk att experimentera med ljud. De byggde sina egna synthar och skapade revolutionerade musikstycken. Deras musik kallades synthmusik. Musiker runt om i hela i världen sökte inspiration i den elektroniska musiken. Det var då Phuture skapade technon.

Technon är grundaren till all dancemusik även om den är en undergren till Dance.
Nu använder man namnet detroittechno för att skilja de andra varianter som har uppkommit inom technon. Namnet Techno är en förkortning av de engelska ordet technological.

House Vid ungefär samma tid som technon bildades tog discjockeys från Chicago inspiration från den tidiga technon och skapade house. Några undergrenar för house är: Deep House, Disco House, Hard House, Tech House, Progressive House och Vocal House. Housen blev uppskattad på bögklubbarna i Chicago eftersom de va var mer stämningsfull och glad. Den första klubben som spelade house var Warehouse som låg i Köln, det är därför den kallas house. Dom som är mest betydelsefulla för housescenen är Frankie Knuckles och Ron Hardy. Ron Hardy började arrangera större och större tillställningar och fler discjockeys blev intresserade och började spela musiken. 1986 kom Roland ut med den berömda TB303:an som såldes i ett paket tillsammans med deras trummaskin TR606. Musikerna i Detroit och Chicago upptäckte de unika möjligheterna med dessa två instrument och började använda dem i musikproduktion. Instrumenten fick inte sin rättmätiga berömmelse förrän omkring 1987 då en musikstil inom housen uppfanns, nämligen Acidhousen. Acidhousen spreds från Chicago till klubbarna i New York och sedan vidare över Atlanten.

Trance
Trance är genre av elektronisk musik som härstammar från Electronic och förgrenar sig i en mångfald av undergrupper. Trance anses vara mer melodisk än annan Dance som till exempel Techno och house. Trance är en typ av svävarmusik. Trance kommer ju från ordet ”trans”. Att vara i trans när man dansar. Undergrenar till trancen är: Goatrance, Vocal trance, Eurotrance, progressiv trance, Psykedelisk trance och Hardtrance.

I Frankfurt hade man tidigt inspirerats av technon från Detroit, därför skapade dom sin egen variant, eurotechno. Genom att slänga bort sina japansyntar och ge sig ut på jakt efter gamla reliker från sjuttiotalet. Grupperna inom eurotechnon kallas med ett samlingsnamn eurodance. Kallas i USA för techno/rave.
Så fort en genre blir kommersiell, som när technon blev eurodance, tenderar de små klubbarna att uppfinna någon ny variant.

Partyn/Rave

Festerna
Ravefesterna som uppstod i Storbritannien 1987-1988 brukar mest hålla till i lagerlokaler, bongårdar och skogsgläntor. Den musik som spelas mest på rave är Goatrance och Psytrance. En ravefest är inte till för att bli full å ragga utan att dansa flera timmar i sträck, lyssna på musik och träffa/titta på folk. Det finns en s.k. bryt-raven, då man bryter sig in en lokal, slår upp en ljudanläggning och dansar. Om publiken är stor så är polisen maktlös. Sen finns det också dom mer arrangerade festerna som t ex Sensation och Mayday. Sensation är två olika partyn!, White and black. På White så ska alla vara klädda i vitt å på black så ska alla vara klädda i svart. Musiken skiljer sig också från dom olika festerna. Sensation hålls i Holland. Världens största rave- och techofestival är Love Parade som hålls i Berlin, tyskland. Den som skapade Love Parade var Dr Motte som egentligen skulle göra en demonstration med musik år 1989. Nu så består paraden av lastbilar med ravare som dansar till högljudd musik genom hela Tiergarten.

Drogerna
För att kunna orka dansa i flera timmar använder sig många av droger för att kunna orka. Det är ungefär 10% som tar droger på ravepartyn (inte alla ravefester). 10% för mycket. Dom vanligaste drogerna är Ecstasy, Amfetamin och LSD. Därför görs många razzior på ravefester.
Ecstasy: Kan även kallas Adam, XTC, E och MDMA. Ger rusupplevelse. Vid högre doser kan hjärtklappning och högt blodtryck uppträda, även allvarliga hög feber, blödningar och njursvikt. Den som missbrukar E kan få störningar i hjärnans serotonisystem.
Amfetamin: Ger rusupplevelse och ökad energi. Många dödsfall som har skett av amfetamin är brustna blodkärl i hjärnan, hjärtförlamning eller att kroppstemperaturen stigit okontrollerat.
LSD: Lysergsyredietylamid är dess riktiga namn. Kan göra så att man får svåra depressioner.

Discjockeys
Discjockey eller DJ som dom kallas är dom som väljer ut och presenterar musik.
Redan på 1930-talet i USA började discjockeyer att användas och på 1950-talet hade de en viktig roll i lanseringen av rock’n’roll. Under 1960 och 70-talen fick discjockeyerna ett nytt arbetsområde på diskoteken, där det gälld...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Techno/House/Trance

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Techno/House/Trance
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5127 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×