Indien

5 röster
14935 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Muntligt föredrag om…
INDIEN –ETT U-LAND PÅ VÄG UPPÅT
Många tror nog att Indien är ett folkrikt och fattigt land som är stort till ytan.
Det är sant att det bor många människor i Indien. Faktiskt beräknas befolkningen till drygt en miljard och ytan är inte mindre än 3 miljoner kvadratkilometer stor.

Men jag ska inte stå här och snacka så mycket siffror med er. Det som är så fascinerande är att Indiens ekonomi det senaste decenniet har boomat. Det är väldigt få länder som på samma sätt som Indien har vänt svaghet till styrka. Och det verkar inte finnas något slut på tillväxten. Tillväxten är dock koncentrerad till huvudstäderna och det är fortfarande stora kontraster mellan fattig och rik. De fattiga byggnadsarbetarna som ser till att bygga de luftkonditionerade skyskraporna av glas är fattiga. Medan de rika, utbildade och ofta unga indierna som jobbar i dessa byggnader har det tvärtom. De lever som vanliga västerlänningar och har ofta på sig nystrukna skjortor och en cocacola eller en pizzaslice i handen. De kan jobba med att ta emot samtal från kunder i Europa och USA som har problem med hemdatorn. De välutbildade indierna som sitter i sådana callcenters har efter ett par års anställning hela 4000 i lön. Det kan man jämföra med de fattiga byggnadsarbetarna som bara har motsvarande 700 kr.

Om vi jämför BMP mellan Indien och Sverige så får vi ett sådant här resultat: BNP: US$ 452 miljarder US$ 219 miljarder
BNP/inv: US$ 440 US$ 24700
Alltså har indien högre BMP för hela sitt land än Sverige. Det är bara det att om man sprider ut allt bland alla invånare så blir det väldigt litet.
Dessutom så har Indien bara 8,8% arbetslöshet

Men Indien är ändå fortfarande ett U-land och FN räknar med att över 40% av befolkningen lever under den officiella fattigdomsgränsen på 1 dollar om dagen. Sedan självständigheten år 1947 så har Indien haft det svårt att försörja sin enorma befolkning. Ännu så är det långt kvar till målet, men Indien är på frammarsch. Det senaste decenniet har varit den snabbaste ekonomiska tillväxten och år 2004 slog Indien tillväxtrekord med 7,5 procent. Jämför det med EU:s genomsnitt på 2 %.
Indien har miljöenergi…
Ett bra exempel på hur Indien har vänt svaghet till styrka är energin. Indien har väldigt lite olja, elnätet är dåligt utbyggt och där det finns är strömavbrott vanliga. Därför satsar Indien på förnyelsebar energi. Med sina kraftiga vindar och 240 soldagar så är landet som gjort för vind och solenergi!
Man kan se satsningen tydligt på många hustak där solpaneler ofta finns installerade. Indien är den 4:e största producenten av solenergi, vilket är en bedrift för ett u-land. Indien är dessutom tack vare sina vindar en av världens största producenter av el från vindkraft.
BUDDHA STATYN
Jag tänkte avrunda mitt föredrag med att berätta om det senaste och största projekt som någonsin skådats i Indien. Det handlar om en staty av Buddha. Den blir över 150 meter hög och då är Frihetsgudinnan en barbiedocka i jämförelse.(sätt upp bild) Det är buddhisterna i norra Indien som har fixat det. Se här, Buddhastatyn kommer att bli högre än Cheopspyramiden, och föreställ dig en människa i jämförelse…
Det är tänkt att statyn ska hålla i över 1000 år. Den ska byggas i Kushinagar, nära gränsen till Nepal (visa bild). Området kommer att bli en magnet för pilgrimer som vallfärdar till platsen. Statyn ska...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Indien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Indien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5114 [2020-08-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×