Alla människor har rätt till ett värdigt liv

1 röster
8911 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Alla individer har rätt till ett värdigt liv.

Det är inte människans uppgift att avgöra huruvida ett djur har haft ett värdigt liv eller inte, men människan måste ändå ta ställning till detta. Dels på grund av djurens och människans kommunikations problem, men också för att förhindra onödigt dödande och lidande på djur som lika gärna kunde få leva ett fritt och lyckligt liv. Det är ingen hemlighet att människan är det överlägsna djuret och att vi har makten att råda över andra djurs liv och så har även skett i alla år. Men människan får aldrig med vilje ta bort meningen ur ett annat djurs liv så att detta djur blir lidande av detta. Detta inkluderar självklart bara de djur som kan lida, d.v.s. djur som har en minimal intelligens kan inte lida psykiskt och ingår inte i denna artikel.

Ett djur ska aldrig utnyttjas på ett så hänsynslöst sätt att den inte får något tillbaks för de tjänster som det erbjuder människan. En bonde tar hand om en skock får, ger dem mat, skyddar dem från rovdjur, ger dem tak över huvudet på vintern m.m. I utbyte får bonden mjölk och kan slakta djur ur gruppen. Där har djuren ett värdigt liv. Skulle bonden sluta låta dem gå ute och låta dem stå i sin egen avföring på 2m2 med mjölk maskiner på sig hela dagarna skulle inte djuren ha ett värdigt liv.

Gränsen mellan värdigt och ovärdigt liv går ju att diskutera och många kommer ha olika uppfattningar, men de flesta i världen skulle ändå hålla med om att alla djur har rätt till ett värdigt liv, även om det finns meningsskiljaktigheter i vad ett värdigt liv är.

Djur som i religionens namn offras till diverse gudar innan de hunnit ha ett ”värdigt liv” ingår också i denna artikel. Anser folkslaget som offrar dessa djur att det är ett värdigt liv eftersom djuret tjänar en gud så har ju djuret enligt deras mening haft ett värdigt liv.

Denna artikel har förvisso en ganska oklar linje, men betänkas kan, att artikelns uppgift är inte att beskriva hur ett värdigt liv ser ut. Målet med...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alla människor har rätt till ett värdigt liv

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Alla människor har rätt till ett värdigt liv
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=51 [2019-08-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×