Fördomar mot invandrare

20 röster
24324 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fördomar mot invandrare.

Jag tänkte först ta lite fakta om skillnaderna med att vara född i Sverige eller att komma hit senare i livet.
*ca 60% av invandrarna saknar jobb, bland somalierna är arbetslösheten 90%Sverige
*har den största andelen akademiskt utbildade städare i världen. Att inte ta till vara på invandrarnas kunskaper kostar Sverige miljarder
* Fördomar och diskriminering är de främsta orsakerna till låg livskvalitet och anpassningssvårigheter bland invandrarungdomar. Invandrarflickor är i genomsnitt bättre socialt anpasssade än invandrarpojkar (bättre skolanpassning och mindre antisocialt beteende). Invandrarflickor har i genomsnitt lägre självkänsla och sämre livskvalitet än invandrarpojkar.
*1/4 av Sveriges befolkning har rötter i andra länder i första, andra eller tredje generationen
* Sveriges befolkning ökar långsammast i hela EU. Utan invandring skulle svenskarna blivit färre enligt EUs statistik Eurostat.
*En undersökning från Uppsala Universitet visar att den höga arbetslösheten bland invandrare inte bror på att de är sämre utbildade, inte på att de söker färre jobb och inte på att de talar dålig svenska

utlänningar tycker ofta upp i olika sammanhang och där med ofta i media och tidningar där de oftast pekas ut på ett mer dömande sätt än en svensk.
Tidningen skriver ju aldrig att det var en vithyad svensk man som våldtog sin dotter utan istället utelämnar dom mycket ofta vithyad och svensk medan de skriver en mörkhyad man men invandrar bakgrund som grovt våldtog sin nioåriga dotter. Därför ger media oss en daglig dos med fördomar, något som även journalisten Lasse Sandström även kommenterar.
Detta beror inte på att de vill ge oss en felaktig bild utan att det oftast är rädda att besöka folk med utlänsk bakrund.
Svenska dagbladet skriver i en artikel;
”Den överrepresentation invandrarkillar har vad det gäller sexbrott gäller också för många andra typer av brott. Och den överrepresentationen beror inte på några kulturella skillnader, utan hänger samman med att många invandrare har låg socioekonomisk status, bor i områden som är kriminellt belastade och att de känner ett starkt utanförskap, skapat av bland annat språksvåriheter och arbetslöshet. En sådan miljö är grogrunden för kriminalitet. Det är ett mönster man kan se över hela världen... Samtliga har också kränkts unde sin uppväxt: De har utsatts för incest, misshandel, vanvård och annat som gjort att de tidigt kände sig utstötta från samhället.”
När dessa killar ser sina många gånger högt utbildade föräldrar gå utan jobb, inte duga på den svenska arbetsmarknaden, ratas och placeras i åtgärd efter meningslös åtgärd, år efter år - på socialbidrag som precis får familjen att överleva, sänder det starka signaler - Det är ingen vits att jag utbildar mig - jag är invandrare, det är ändå kört för mig.
Det är också bevisat i forsknings studier att Personer med utländsk härkomst behandlas i bästa fall likadant, men i väldigt många fall sämre. Och det gäller oavsett om de är misstänkta eller om de är brottsoffer
Att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken betyder inte - som många tror - att det är de som begår en majoritet av brotten. Invandrarna utgör 20 procent av befolkningen men begår cirka en tredjedel av den anmälda brottsligheten. Siffrorna behöver inte ens betyda att invandrare faktiskt begår fler brott än andra svenskar, utan att de diskrimineras i rättssystemet: de anmäls, upptäcks och misstänks oftare. De utreds noggrannare, häktas oftare och längre, fälls oftare och döms hårdare samt behandlas sämre inom kriminalvården, i synnerhet om de härstammar från länder utanför Västeuropa.
Och att invandrare skulle belasta sverige är också ett felaktigt påstående eftersom Utan invandring skulle Sverige definitivt vara fattigare. Ungefär 70 000 företag (källa: Svenskt Näringsliv) i Sverige har startats och byggts upp av personer med rötter i andra länder. Invandrare bidrar genom att betala skatt som alla andra.
Det tänkande många svenskar har sitter kvar från stenåldern då männen slogs med andra flockar om revir, och så är det fortfarande. Vi har dock blivit mer civiliserad och slåss inte lika mycket – men ändå för mycket. Detta händer i nutid ofta när det har att handla om invandrare. Människor blir rädd för att ”de” ska ta något som är ”vårt” och den gamla grottmänniskan inom en vaknar och vill ha sitt revir för sig själv, även fast det idag mest blir tankar som : ” vad gör de här?” o .s .v
”Den farligaste av våra fördomar
är tron att vi inte har några”
-Veikko Koskenniemi
Alltså det är ju klart att vi alla har fördomar som t ex Män kör bil bättre än kvinnor, flickor ska ha bättre betyg än pojkar, alla norrmän är dumma.
Men vad beror egentligen detta på?
När man inte riktigt vet hur folk är så bildar man sig lätt föreställningar. Minsta lilla misstanke eller gissning leder enkelt till att rykten skapas. Och när de sprids, så byggs de på ordentligt, minsta lilla sak kan svälla ut till enorma proportioner. Det största problemet med fördomar är att det inte är svårt att skaffa sig dem, det är istället mycket svårare att bli av med dem.

Det inte många vet är att det finns troliga förklaringar varför människan fungerar så här. Det finns hjärnforskare som påvisar mycket intressant information om den mänskliga hjärnan. När något lagras i hjärnan, (t. ex en ståndpunkt eller ett beslut) bildas det med hjälp av neuroner ett såkallat ”mönster” av hjärnceller. Sedan går det inte att sudda ut dem hur lätt som helst, om man angriper fördomarna gör det att mönstren används, vilket gör att den inte går att ”suddas ur”. Det finns några sätt att överlista fördomarna, ett sätt är att bli övertygad om motsatsen. T. ex ” blondiner är smarta”, problemet är bara att övertygelsen måste vara en hel del starkare än den ursprungliga fördomen (blondiner är dumma) Hur som helst så är det oftast så att de fördomar man har alltid finns kvar, till en viss del i alla fall.....
En annan orsak till att det är svårt att ändra på fördomar är att våra hjärnor är skickliga på att skapa rimlighet i de mest konstiga påståenden. Man kan hitta sätt så att sina fördomar passar in i allt annat som man vet, även om man inte vet så mycket egentligen....

I brist på kunskap är det lätt att dra alla över en kam, ordet invandrare är nog det mest mångfacetterade gruppen som finns. Vi har svårt för att säga ”chilenare”, ”bosnier” - invandrarens riktiga härkomst o .s. v . Istället använder vi ord som turkar och invandrare (möjligen inte om vederbörande härstammar ifrån norden ....) Om det istället skulle vara oss svenskar det gällde blir vi lätt irriterade om vi blir kallad ”finne” eller ”norrman”

Människor i allmänhet lägger ofta märke till sånt man förväntar sig att finna. Har man t. ex uppfattningen att invandrar ungdomar är våldsamma, så lägger man lätt märke till de invandrarungdomar som ser våldsamma ut, vilket gör att associationen blir starkare. Dessutom, av någon anledning så berättas det ofta när det skrivs om våld och kriminalitet, om någon av de inblandade var av utländsk härkomst, men i andra sammanhang berättas det sällan. Media kan alltså verkligen påverka, för ju mer man läser om våld sammankopplat med invandrare ju mer associerar man till att invandrare för med sig kriminalitet t. ex.

För att förhindra främlingsfientlighet tror jag att man även måste börja tidigt ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fördomar mot invandrare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-02-23

    Hej Tack för det här arbetet, det har inspirerat mig mycket i mitt egna arbete i temat '' mot våld och främlingsfientlighet''. Och Sverige borde verkligen öppna ögonen för det här och titta lite på anledningen till varför saker händer innan man dömer.

  • Inactive member 2012-06-05

    Mycket bra arbete!

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Fördomar mot invandrare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5055 [2020-07-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×