Bildanalys av Våren

3 röster
12776 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bildanalys

Konstnären heter Sandro Botticelli och han föddes 1445 i Florens och dog som 65åring 1510. Botticelli levde alltså under förrenässansen. Hans talang upptäcktes tidigt och i slutet av sekelskiftet så var han tillräckligt förmögen för att öppna en egen verkstad.

Han har målat många kända verk t.ex Venus födelse, Våren, Pallas besegrar en kentaur och Venus och Mars.
När jag skulle ta reda på vad för material målningen var gjord av och vad för teknik konstnären har använt så stod det bara Tempera auf holz, tempera är den blandningen som man hade på trä och sedan förgyllde med olja. Blandningen var dels gjord av ägg och eftersom tillgången på ägg var begränsad så användes den på de ytor där slitstyrka och estetiska värden var viktigt

Som de flesta andra målningar under renässansen så var det ofta bilder på gudar man målade, mest de grekiska.
I detta fall så är det fruktbarhetens gudinna Venus som står i mitten, ovanför henne så svävar Amor omkring och försöker skjuta en pil på de tre gudinnor som symbolisera skönhet, glädje och fest. Till vänster av bilden står Merkurius och symboliserar intellekt och mod.
I bildens vänstra kant så kommer Zephyr (västanvinden) och försöker dra med sig sin hustru, blomster gudinna Flora. Bredvid Flora så står Jordnymfen Cloris. Sedan finns det så klart annat i bilden som även de symboliserar något, det var t.ex någon som trodde att denna vårdag som Botticelli här har målat var just den vår dag som alla andra vårar föddes ur. Men sen är det såklart andra som antyder att det är något helt annat.

Om man tittar på hur bilden är målad så tycker iaf jag att man ser att det är djup i den, och om man tänker efter lite så förstår man att det är Venus som är den betydelsefulla i bilden efter som att Botticelli har ställt henne i mitten och alla andra runt omkring. Men ändå inte så att de ser rörigt ut. Jag tycker att det är balans i bilden.
När jag först kollade på den så kändes den trygg, färgerna känns varma och mättade, och om man tittade på ett större format av bilden så såg man att den var en aning transparent, så jag antar att man använt ett tunt lager med färg.

När man kollar på den så känns den lycklig och kärleks full på något sätt. Man blir varm av att se den. Man ser också att det inte är ”riktiga” människor på bilden, man förstår att det är gudar, för hur många människor flyger bland träden?
Men som sagt under renässansen så ville man få fram de grekiska gudalika idealen och samtidigt måla ett värkligt konstvärk. Det t...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bildanalys av Våren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-02-15

    tack för hjälpen med läxan! :)

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Bildanalys av Våren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5036 [2020-09-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×