Debattartikel

3 röster
16611 visningar
uppladdat: 2005-12-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Är det verkligen så här vi ska se ut?

När jag hör ordet modell eller kändis tänker jag på en tjej som är lång och smal med en bred höft. Man ska tydligen vara allt på samma gång för att passa in i dagens ideal. Vart vi än kollar ser vi dessa perfekta tjejer. I tidningar, på reklampelare runt om i stan och på tv.
Så vad är det egentligen som bestämmer att alla kända ska vara så smala?

Skillnaden mellan dagens skönhetsdrottningar och dem som var förr är stora. De som var skönhetsdrottningar förr var mycket rundare än de som är idag. För varje år blir kvinnorna smalare och smalare. Idealen som fanns för 40-50 år sedan hade inte kunnat förekomma idag. Inte med den synen vi har på ”skönhetsidealet” idag. Dagens modeller och skådespelerskor är väldigt väldigt smala. För att hålla skönhetsidealets standard måste kvinnorna idag svälta sig själva och träna hårt. Det enda som egentligen har varit de samma i alla år är att en kvinna ska ha ”timglasform”. Alltså så som vi kvinnor är födda. Med lite bredare höfter och med bröst som inte männen har. Så man kan säga att idealet är lite omedvetet. För vart man än vänder sig i världen så finner man det. Just den där trimglasformade kroppen.
Men det ideal vi har idag är inget annat än problem. Unga tjejer följer efter sina idoler och svälter sig själva. De vill se ut som deras största förebild. Idealen leder till ätstörningar. Vilket i sin tur kan leda till katastrofer om inte offren får hjälp i tid.
För att vara underviktig har inga fördelar. Det upp märkas bara inte lika mycket som överviktighet.

Men vilka är det så som skapar denna oro bland unga människor? Vilka är det som får oss att vilja se ut så här?
Den största orsaken till dagens skönhetsideal är median. Här ser vi, hör vi och läser vi dagligen om hur man ska se ut. I varenda tjejtidning finns det tips om hur du kan få en finare rumpa eller lyckas gå ner i vikt. På tv kan vi se alla dessa modeller och kändisar. Se på skvaller om vem som blivit smalast. Vem som klär sig bäst osv. Det tar helt enkelt inte slut.
Medians påverkar oss på ett sett som vi knappt märker av.
Sen har vi ju designerna som bestämmer vad vi ska ha på oss. Även de som bestämmer vilka olika storlekar det ska finnas i varje klädesplagg. Vilket är ganska så dåligt, för en designer borde vilja slå på stort.

Men varför är då skönhetsidealt så farligt som det är?
Den målgruppen media och reklamer söker sig till är unga människor, då oftast tjejer, som fortfarande söker efter sin verkliga identitet. Men sökandet kan leda till hälsoproblem, såväl fysiska och pysiska problem. De unga människorna får komplex, ätstörningar blir väldigt fixerade vid sina utseenden. En ung tjej som lider av ätstörningar kan bli riktigt sjuk efter ett tag. Kanske inte ens komma upp på fötterna igen efter sin sjukdom.
En andledning till att människor får ätstörningar tror jag är att vi aldrig får information om sjukdomen. Det enda man hör av ätstörningar är lite löst prat. Vi hör om människor som är överviktiga, vi ser program om hur människor ska gå ner i vikt. Dagligen hör och läser vi om nya metoder för att gå ner i vikt. Men vi hör aldrig något om hur farligt det är att vara underviktig. Samtidigt blir vi oroade av alla ”tjockis” program som pratar om hur farligt det är att vara för tjock, alla metoder som bara ploppar upp från ingenstans. Som ung kan man då bli självkritisk och börja se på saker på ett annat sätt mot vad dem egentligen är. Ätstörningar har inget att göra med att man har dåligt självförtroende. Utan man blir självkritisk, det är en pysisk sjukdom som sätter sig i kroppen.


Finns det någon lösning på detta problem? Kan man minska antalet underviktiga?
Det finnas saker vi kan göra. Och det måste vi ta i tur med nu, innan allt går för långt. Vi kan minska all reklam för mirakel piller som kommer att göra så du blir mycket smal på bara en vecka. Alla tidningar som varje vecka skriver något nytt om hur vi ska gå ner i vikt. Även alla program som visar människor som ska gå ner så mycket i vikt som möjligt. Visst är människorna stora och behöver gå ner i vikt. Men det finns säkert de som tar åt sig utan att ens vara tjocka.
Även modet måste ändras. För storlekarna som finns ute i affärerna är inte passade för oss med lite hull på kroppen. Finns näst...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Debattartikel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-05]   Debattartikel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4930 [2020-09-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×