Grekland

6 röster
12819 visningar
uppladdat: 2005-12-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Grekland

Grekland ligger i sydöstra delen av Europa. Det är 131 957 km²
stort och landet innefattar över 1 300 öar där 170 är bebodda.
I landet bor ungefär elva miljoner invånare och i
huvudstaden Aten bor över 3 miljoner av dessa.
Det bor 80 invånare per km² vilket inte alls
är mycket om man jämför med länderna
runt omkring och befolkningstillväxten
är idag ungefär den samma som för fem
år sedan. BNP per person är 16 200 vilket
är ungefär hälften av vad Sverige har.
Topografi och klimat
Grekland är väldigt kuperat och det högsta berget heter
Olympos och är nära 3 000 meter högt. Klimatet på sommaren är typiskt för länder kring Medelhavet, det vill säga väldigt soligt och torrt, men på vintern kan det bli riktigt ruggigt och även snöa på fastlandet. Det blåser ofta under vintern. Spannmålsproduktion fungerar inte något vidare i Grekland förutom vid större floddalar. Skogarna i Grekland har minskat kraftigt de senaste åren vilket bidrar till torka. Stränderna i Grekland är bland Europas finaste. Grekland har både flyg, båt, tåg, buss och hyfsade vägar vilket gör det lätt att ta sig runt nästan överallt.
Näringsliv
Jordbruket står för 8 % i andelen av BNP men har ändå en stor betydelse för ekonomin eftersom den sysselsätter en femtedel av arbetskraften och en fjärdedel av exporterna. Grekland, som är självförsörjande om man bortser från kött, mejeriprodukter och djurfoder, exporterar mycket spannmål, bomull, frukt, grönsaker och tobak. Trots detta är produktiviteten inom sektorn endast hälften av det som är EU-genomsnitt och landet har tagit emot mycket bidrag. Det finns inte mycket mark i Grekland som är användbar för odling eftersom det är torrt och bergigt.
Industrin står för 21 % i andelen av BNP och spelar en mindre roll än i de flesta Europeiska länderna. Man tillverkar textiler, kläder, skor, cement och kemikalier. Textil- och skoindustrin har backat de senaste åren medan cementproduktionen har ökat. Det finns även oljeraffinaderier men Grekland och Turkiet kan inte komma överens om vem som ska borra var i Egeiska havet.
Turism (tjänster) och övrigt står för 71 % i andelen av BNP och det på grund av det härliga klimatet, kulturen så som maten och musiken samt historian kring antiken. De har bevarat nästan allt från antiken. Efter terrorattacken mot USA 2001 och Irakkriget 2003 minskade turismen i Grekland. Varje år kommer cirka 14 miljoner till Grekland och bara det visar hur enormt viktig turismen är för grekerna.
Utbildning
Det är nioårig skolplikt i Grekland, med start från då barnen är sex år. Efter det är det gymnasium som man måste göra intagningsprov till. Efter det finns möjligheter att läsa på universitet och högskola, det finns endast ca 20 stycken i Grekland. Nio av tio läser vidare på gymnasiet, sex av tio läser vidare på universitet och högskola. Det medför att den största delen av Grekland befolkning är högutbildad. Var tionde grek är arbetslös och många av dessa söker jobb utanför Grekland och jobbar där i stället.
Slutsatser och egna tankar
Vad kan vi då dra för slutsatser om Greklands framtid?

Först och främst är det ett mycket bra land att semestra i under sommar eftersom klimatet är prima och stränderna vackra. Det är lätt att ta sig till Grekland med flyg och det är även lätt att ta sig runt i Grekland när man väl är där eftersom båtförbindelserna är många. Dessutom har Grekland god mat och även musiken lockar folk. Eftersom Grekland har en spännande mytologi kring antiken åker många dit för att besöka monument osv. Efter den 11 september 2001 sjönk ju turismen en del och även efter Irakkriget 2003 men det finns goda förutsättningar att öka den igen. Eftersom grekerna har bevarat monument och andra saker från antiken så kommer folk vilja komma dit igen för att bada, sola och uppleva kulturen och antiken. Det finns massor av öar i Grekland och det gör även att det alltid finns något nytt resmål att besöka även om man varit i Grekland innan och då reser nog fler folk dit igen.

Jordbruket som endast tar upp 8 % i andelen av BNP är en viktigare del för grekerna än industrin som tar upp 21 %. Detta är något man borde se över och ändra på. Marken i Grekland är för dålig för att jordbruket ska kunna effektiviseras mer och de kommer inte att kunna utveckla jordbruket så mycket mera. De saker man exporterar ger inga höginkomster men det kan industrin göra i stället. Grekerna har aldrig riktigt gett industrin en chans eftersom de ser till de gamla tiderna då jordbruk var det enda som fanns. Ta oljeraffinaderierna t ex, där kan Grekland tjäna stora pengar om de får det att fungera. Men då måste de först och främst komma överens med Turkiet om vad som ska ske angående oljeborrningen i Egeiska havet.

Något som det borde satsas mer på är utbildningen. Grekerna är ju redan ett högutbildat folk men satsningarna på dem är för få och de blir aldrig riktigt något av deras kvalitéer som de faktiskt bär på. Skolsystemet ser ju ut som i Sverige med ett nio år obligatoriskt i skolan men sedan får man göra intagningsprov för att komma in på gymnasiet. Där försvinner redan chansen för en del elever som kanske inte kommit till rätta med sig själva ännu. Nio av tio läser vidare på gymnasiet men om det inte hade varit intagningsprov kanske siffran hade varit ännu högre! Det finns heller inte tillräckligt med resurser för högskolor och universitet, endast ca 20 stycken till ett land som har över elva miljoner invånare.

Om Grekland lägger mer pengar på utbildningen kommer de ha en stor framtid framför sig inom forskning i och med att det med det här systemet läser vidare så mycket. Om de lägger mer peng...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Grekland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-05]   Grekland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4899 [2018-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×