Livets ord

4 röster
13071 visningar
uppladdat: 2005-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att skriva om Ulf Ekman, grundare och ordförande av Livets Ord, som är en av de största religiösa organisationerna efter Svenska kyrkan. Anledningen till att jag valde att skriva om just Ulf Ekman och hans ledarstil är att han använder sig av en extrem och kraftfull ledarstil, vilket jag tycker verkar intressant.


Vad vill jag då finna svar på i mitt arbete?

– Dels vill jag ha reda på allt som går att hitta om Ulf Ekman så man kan få en inblick i hur han är som person.

– Jag vill även titta lite närmare på Livets Ord, hur organisationen fungerar och vad det finns för aktiviteter.

– Jag är även intresserad i om Livets ord är en destruktiv sekt.

– Vad Ulf Ekmans roll är i organisationen och hur han hanterar all den makt som han har.

– Om det är bra med en manlig ledare i den här organisationen eller om den skulle gynnas av en kvinnlig ledare i stället. Eller det kanske inte spelar någon roll?

Sedan vill jag ju även ha med en hel del av mina egna tankar och reflektioner. Vad tycker jag om Ulf Ekmans ledarstil och det han står för? Skulle jag som ledare i Livets Ord kunna göra något bättre? Ja, det finns många frågor och tankar redan nu, men när arbetet är klart och jag vet ännu mera om organisationen kommer det nog att finnas många fler!


Min information kommer jag att söka på Internet och i böcker och tidningar. En del kan jag redan sedan innan, så det blir till att använda sig av mina tidigare kunskaper också.

Så, nu när jag har planerat allt är det bara att sätta igång och skriva.


Trevlig läsning!


Ulf Ekman

Ulf föddes i Göteborg 1950 men växte inte upp i någon kristen familj som man kanske skulle kunna tro. Det var först när han blev 19 år som han själv kom i kontakt med den kristna tron och detta kom senare att förändra hans livsinriktning.

När han var 25 år träffade han Birgitta Nilsson som skulle komma att bli hans fru. Birgitta var missionärsdotter med ett förflutet i Indien. Hennes far var nämligen missionär, vilket betyder att han reste runt i världen på heltid för att predika om den kristna tron och läran. Det var genom denna man som Ulf Ekman verkligen började intressera sig för den kristna tron och bestämde sig för att börja jobba inom religionen. Det dröjde inte länge innan Birgitta och Ulf gifte sig och de fick fyra barn tillsammans, alla med bibliska namn: Aron, Jonathan, Samuel och Benjamin.

År 1983, när han var 33 år gammal, grundade han Livets Ord i Uppsala. Under hela 80-talet syntes Ulf Ekman och hans anhängare ständigt i tidningarna och på TV. Media varnade folket i Sverige för den manipulativa organisationen, men trots det så växte församlingen och liknande organisationer startade i Norge, Finland, Danmark och på övriga ställen i Sverige. Detta gjord att Ulf började predika inte bara i runt om i Sverige, utan även i grannländerna.

Ulf märkte tidigt att det han sa om Gud och bibeln hade stor inverkan på åhörarna och började studera bibeln så att han till slut hade lärt sig den utantill. Allt hans studerande resulterade i en filosofi- och en teologikandidatexamen.

Ulf Ekman är inte bara grundare och ledare av Livets Ord utan även rektor för det Bibelcenter som Livets ord har startat. Bibelcentret finns inte bara i Sverige utan även i Albanien, Ryssland och Tjeckien. I samma veva som dessa Bibelcenter startade, det vill säga i början av 90-talet, startades här i Sverige en kristen grundskola och ett kristet gymnasium. Utöver detta grundade han år 1997 Livets Ord University som ligger i Tulsa, USA.

Ulf är en flitig missionär och har sett till så att det i Östeuropa har startat drygt 800 församlingar som bygger på Livets Ords värderingar. Varje år håller han seminarier för flera 10 000-tals pastorer världen över.

Han är även författare och har skrivit över 40 böcker som översatts till cirka 30 olika språk. Hans värderingar och tankar finns även på 1 miljon kassetter världen över och han har en TV-show på den kristna kanalen GOD Channel.
Här kan man verkligen se vilken makt Ulf Ekman har fått genom media och att det har hjälpt honom oerhört mycket i hans mål; att få folk från alla länder att lyssna och lyda till Livets Ord.


Om Livets Ord

År 1983 grundades Livets Ord i Uppsala. Från början fanns det bara runt 20 medlemmar men det har ökat kraftigt de senaste åren. Varje söndag samlas runt 2 000 personer och på sommarkonferensen kan det samlas upp emot 8 000 församlingsmedlemmar.

Livets Ord menar att man ska följa Jesus och Gud till punkt och pricka. De menar även att det finns olika sorters liv och att det bara är människornas liv som har chans till ett liv med Kristus. Man får inte heller banta, plastikoperera sig eller förakta sin kropp. Kroppen är något som Gud har skapat och det får man inte klaga på eller tycka illa om.

Blir man sjuk så är det för att man inte tror tillräckligt starkt. Får man en könssjukdom så betyder det att man har syndat. Det är strängt förbjudet att ha sex innan äktenskap och att göra abort är det inte tal om. Att skilja sig är även det en synd och att vara homosexuell är inte något som Livets Ord stödjer.


Vad gör man då i Livets Ord?

Livets Ord anordnar en rad aktiviteter varje vecka, så som gudstjänster, hembesök, idrottsaktiviteter och scouting. Anledningen till att det anordnas så pass många aktiviteter är för att församlingen ska få omsätta Bibelns budskap till praktisk handling. Man kan dela in församlingens aktiviteter i tre kategorier:

Gudstjänster
Varje söndag samlas runt 2000 människor för gudstjänst. Man sjunger och ber till Gud. På onsdagar är det en annan slags gudstjänst med mer varierat innehåll. Då brukar undervisningen vara i form utav film eller andra illustrationer. På fredagskvällarna är det gudstjänster för ungdomar mellan 13 och 23 år. Då sjunger en kör och så spelar de musik tillsammans. Ibland anordnar de discon och ibland går de och bowlar. Det brukar komma runt 400 ungdomar varje fredag.

Omsorg
Inom den stora församlingen finns det smågrupper som innehåller runt 10 personer. De träffas hemma hos varandra varje vecka och fikar, diskuterar och läser ur Bibeln. De äldre i församlingen får varsin ”kontaktperson” som kommer ut till dem en gång i veckan och lagar till en god middag och pysslar om dem så att de ska känna sig delaktiga i församlingen.

Fritidsaktiviteter
Livets Ord har en egen idrottsförening, LOIF, som omfattar fem fotbollslag, tre innebandylag och ett basketlag. Flera av lagen är duktiga och deltar i olika cuper runt om i Sverige. Idrottsföreningen har runt 120 aktiva medlemmar, varav de flesta är ungdomar. Förutom bollsporter finns även chans till danslektioner.
Egna tankar och reflektioner

Ulf Ekman leder sin församling som en diktator. Det han säger är lag och ingen kan ändra på det. Det är han som får beskrivningarna från Gud som han senare förmedlar till församlingen. Det är i alla fall så han säger, sedan hur sant det är kan vi bara spekulera i. Man kan inte säga emot honom och om man gör det så kan man bli utkastad ur församlingen eller så kan han berätta för alla andra att du har onda demoner inom dig och på så sätt förstöra dina vänskapsrelationer.

Om man jämför Livets Ord med den vanliga kristna tron så ser man en klar skillnad när det gäller ledarskap. I den vanliga kristendomen är det Gud som är ledare och det finns ingen mänsklig ledare. I Livets Ord är det Ulf Ekman som är ”den mänskliga Gud” och det är han som förmedlar det Gud har att säga till församlingen. Han kan alltså säga vad han vill och få folk att tro på honom. Ulf Ekman har en bra personlig utstrålning med karisma vilket gör att alla tycker att han verkar trevlig. Men det är sådana människor som är farliga, tänk på att Hitler också hade en otrolig karisma och se vart det ledde…

Ulf Ekman säger att Livets Ord inte är en sekt utan en utvecklad religion som bara håller sig till Guds ord. Men Livets Ord är en destruktiv sekt. Det finns tre sekter som passar in på alla punkter för att få vara en destruktiv sekt och det är; Hari Krishna, Satanisterna och Livets Ord. Punkterna för en destruktiv sekt är följande:

1. Sekten bedriver falsk varudeklaration, det vill säga ger vilseledande uppgifter om rörelsen.
2. Man använder sig utav manipulation vid värvning av medlemmar.
3. Den destruktiva sekten har en enväldig ledare som kräver fullständig underkastelse och påstår sig ha särskilda kunskaper och förmågor.
4. Ideologin inom sekten kan inte ifrågasättas eller kritiseras.
5. Verklighetsbilden är svart/vit, allt utanför församlingen är ont och måste bekämpas medan medlemmarna är goda.
6. Meningsfull kontakt med familjemedlemmar och anhöriga upphör successivt, i synnerhet när de är kritiska mot rörelsen och dess ideologi.
7. Utbildning och yrkesarbete avbryts i huvudsak på grund av att man vill leva för den ideologin som sekten predikar.
8. Medlemmarna utnyttjas ekonomiskt.

Livets Ord uppfyller som sagt alla dessa punkter.

Ulf Ekman använder sin karisma till att lura in folk i sekten, genom att tala om att han bryr sig om dem personligen. Men det gör han ju i själva verket inte, utan han vill ju bara göra församlingen större så att han får ännu mer makt.

Dessutom får alla församlingsmedlemmar i Livets Ord betala 10 % av sin inkomst till Livets Ords postgiro, vilket ger Livets Ord en stor förmögenhet varje år. Så det är mycket fiffel i Livets Ord och det är ju ledaren Ulf Ekman till stor skuld för.
Det sättet som Ulf Ekman leder Livets Ord på är mycket effektivt på det sätt att det är till hans fördel. Sedan om det är särskilt schysst är ju en annan sak. Men Ulf Ekman vet hur man leder en grupp med människor för att få dem att lyssna på honom till fullo. Allt han gör tar ju församlingsmedlemmarna upp och lägger på minnet. Allt han säger om Gud och Guds vilja tror medlemmarna är sant.

Jag har funderat lite kring det här med manlig och kvinnlig ledare i en så destruktiv sekt som Livets Ord är och jag har kommit fram till att det inte spelar någon större roll så länge ledaren utnyttjar de övriga medlemmarna och beter sig som en diktator.

Men om jag fick bestämma hur församlingen skulle ledas så skulle jag ha valt en kvinnlig ledare till Livets Ord eftersom jag ser kvinnliga ledare som mer mjuka och humana. Jag tror inte en kvinna skulle kunna leda Livets Ord på det elaka och tuffa sättet som Ulf Ekman gör. Det han gör mot sina församlingsmedlemmar som litar så fullt på honom, det är rent skamligt.

Jag hade ändrat ledarstilen, det vill säga ta bort den diktatoriska ledaren och ersatt med en mer demokratisk ledare. Så som Ulf Ekman har lett Livets Ord är oacceptabelt och det går inte att leda en religiös organisation på det sättet. Det är ju på grund av honom det har blivit en ond destruktiv sekt i stället för en vanlig och fin religiös församling.

Personligen ogillar jag destruktiva sekter och den här Ulf Ekman är inte person i mitt tycke. Jag tittade en snutt på GOD Channel som han medverkar i och där berättar han om sig själv och sin församling. Då låter det jättebra och han verkar vara en fin person, ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Livets ord

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-04-05

    Här är det mycket om vad Sanna

  • Inactive member 2007-04-05

    Är det inte så att saker och t

  • Inactive member 2007-04-05

    Har Ulf predikat annat än vad

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-08]   Livets ord
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4881 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×