Mordet på John F Kennedy

9967 visningar
uppladdat: 2005-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mordet på John F Kennedy
”Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.”

John F Kennedy föddes 1917 i Brooklyn som son till Joseph P Kennedy och Rose Kennedy. Han var mycket intresserad i politik och år 1956 blev han demokraternas vicepresidentkandidat, men det var inte förrän 1961 som han blev vald till president. Under den tiden John F Kennedy styrde USA dominerade det kalla kriget utrikespolitiken. Det allvarligaste som hände var Kubakrisen 1962 då man avslöjade att Sovjetunionen gjorde ramper för kärnvapenbärande raketer på Kuba. Kennedy fattade även beslutet om ökade amerikanska insatser i Sydvietnam. Inrikes hade Kennedy dock inga större framgångar.

Den 22 november 1963 landade Air Force One på flygplatsen i Dallas. Detta var den flygtur som skulle bli Kennedys sista…
Vädret var vackert och Kennedy bestämde sig för att åka i en öppen bil genom Dallas till lunchrestaurangen där han skulle hålla sitt tal. I bilen han åkte i satt han själv, hans fru Jacqueline, Texas guvernör John Connally och hans fru.
När bilen svänger in på Elm Street avlossas plötsligt tre skott. Ingen vet vem som har avlossat dem och vem som blivit träffad. Det visar sig att det första skottet har träffat Kennedy i ryggen, det andra skadade guvernören och det tredje träffade Kennedy i huvudet. Bilen med Kennedy kör fort till sjukhuset, men när bilen väl kommer fram är Kennedy redan död. Doktorerna försöker återuppliva honom men klockan ett dödsförklaras han.

Fyrtio minuter efter att Kennedy skjutits så blev polismannen J D Tippit skjuten i en helt annan del av Dallas än där Kennedy varit. Man grep då Lee Harvey Oswald som misstänkt för morden på Kennedy och Tippit. Oswald jobbade nämligen i en lagerlokal som låg nära där Kennedy blivit skjuten och där man tror att skotten mot Kennedy avlossats från. I lokalen hittade man ett gevär av samma märke som avlossat skotten mot Kennedy. Geväret hade beställts i Oswalds namn och detta var bevis nog för att det var han som var mördaren. Oswald förnekade båda morden han anklagades för och när han skulle föras till fängelset två dagar senare så sköts han ihjäl av nattklubbsägaren Jack Ruby.
Ett år efter mordet på John F Kennedy kom domen. Man hade kommit fram till att Oswald ensam hade avlossat de tre skotten.

Det finns fortfarande många frågetecken som inte klarats ut.
• Var Oswald den ensamme mördaren eller hade han kompanjoner?
Presidenten åkte ju i en cabriolet för att det var fint väder och det kunde ju knappast Oswalds ha vetat om. Så kan det ha varit så att Oswalds hade medhjälpare som var utplacerade på andra tänkbara skottplatser?
• Var det en ren tillfällighet att Jack Ruby sköt Oswald?
Många menar ju att det var så, men hur kunde Jack Ruby veta exakt när Oswalds skulle flyttas till fängelset? Det sägs även att Oswald hade varit anställd av USA:s maffia. Kennedy hade lovat maffian privilegier, men när det inte hände så lejde maffian Oswald för att döda Kennedy. När Oswald sedan blev gripen som misstänkt lejde maffian Jack Ruby för att döda Oswald så att han inte kunde tala om något för polisen.

• Varför försökte Tippit arrestera Oswald?
Utredningen påstår att Tippit ska ha blivit skjuten av Oswald när han arresterade honom. Men hur skulle Tippit kunna känna igen Oswald efter det dåliga signalement som skickats ut; vit man, cirka 30 år, liten, beväpnad med gevär. Dessutom hade Oswald en revolver i handen när Tippit fick syn på honom. Kanske det var så att polisen i Dallas redan hade bevis för att arrestera Oswald innan det egentligen fanns några?

Man spekulerar även runt att Kennedy blev mördad på uppdrag av högt uppsatta personer inom det militära som ville ha en konflikt i Vietnam. Dessutom anklagas även exilkubaner i Florida och Louisiana för mordet eftersom Kennedy förhindrade en invasion av Kuba. Vissa påstår till och med att Kennedy iscensatte mordet själv eftersom han led av sjukdomen Addisons disease.

Mordet på Kennedy är fortfarande ett mysterium och ingen vet om mordet någonsin kommer att klaras upp. Bevis finns det gott om men man vet inte om de är förfalskade eller förvrängda. Mycket av bevismaterialet som har fällt domen är fortfarande hemlighetsstämplat. Vi vet ju faktiskt inte ens om det var Oswald som mördade presidenten men alla bevis tyder på det i alla fall.
Den stora...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mordet på John F Kennedy

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-08]   Mordet på John F Kennedy
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4865 [2021-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×