Könssjukdomar.

5 röster
16300 visningar
uppladdat: 2005-09-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det finns flera hundra olika könssjukdomar som kan drabba än så jag skriver bara om de sju vanligaste i Sverige. Dock inte i ranknings ordning.

Gonorré: Obehandlad gonorré kan hos kvinnor kan ge äggledarinflammation och hos män ge inflammation i bitestikeln. Detta kan i sin tur leda till svårigheter att få barn för båda könen. Bakterien kan också sprida sig till blodet och då även till hud och leder. Symtomen för gonorré är oftast illaluktande flytningar och sveda när man kissar. Gonorré smittas genom vanligt eller analt sexuellt umgänge, även vid oralsex. Besvären kommer oftast efter en vecka då mannen eller kvinnan har blivit smittad.

Syfilis: Syfilis orsakas av en bakterie. Det är en ovanlig könssjukdom bland ungdomar i Sverige men den har ökat under de senaste åren. Syfilis som inte behandlas kan ge skador på hjärta, kärl, nervsystemet och hjärna. Den kan också överföras från mor till barn under graviditet och ge barnet/fostret dödliga skador. Om man smittas med syfilis kan det hända att man inte får några besvär alls. Vanligen uppkommer sår som inte gör ont på de ställen där bakterien trängde in i din kropp på t.ex. penis, i slida, ändtarm men även i munhåla, på tunga och på läppar. Såren försvinner efter några veckor men syfilisbakterien finns kvar. Efter några månader visar sig syfilis genom utslag på kroppen, senare även ledsmärtor, feber, trötthet och/eller håravfall. Syfilis behandlas med penicillininjektioner. Behandlingen är gratis.

Klamydia: Klamydiainfektion orsakas av en bakterie. Det är en mycket vanlig könssjukdom och den har ökat mycket bland tonåringar vuxna i Sverige. Bakterien kan finnas i urinröret, livmoderhalsen och analen. Man blir smittad av klamydia genom att ha oskyddat sex i analen eller i vaginan. Det är vanligt att klamydiainfektion inte alls ger än några besvär. Du kan därför smitta andra utan att veta om det. Klamydiainfektion kan ge ökade och illaluktande flytningar och/eller sveda när man kissar. Kvinnor kan också få blödningar mellan menstruationerna och män kan få svullnader eller värk i pungen. På samma sätt kan din sexpartner smitta dig utan att veta om det. Klamydia kan enkelt behandlas med antibiotika, Men utan behandlig kan sterilitet framkallas.

Kondylom: Kondylom smittas genom sexuelltumgänge utan skydd, alltså vid samlag utan kondom, Men det kan även smittas genom att fingerspetsar gnuggas mot slemhinnor och olika öppningar. Symtomen av kondylom är vårtor vid könsorganet och vid ändtarmen som kan leda till sveda och klåda och som sedan kan utvecklas till långvariga besvär i slemhinnor och i livmodertappen. För att få bort vårtorna kan de penslas med virusdödande ämne. Ett annat sätt är att vårtorna tas bort med brännpenna eller frysning.

AIDS: AIDS är utvecklingen av viruset HIV. HIV sprids genom oskyddat sex genom analen, munnen eller vaginan. Eller om man är narkoman och använder samma spruta som en HIV eller AIDS smittad så kan det leda till att den andra narkomanen eller användaren av sprutan, också blir smittad. De allra flesta som smittats med HIV får inga besvär förrän efter flera år. Några veckor efter smittotillfället får en del feber, ont i halsen, svullna och ömma lymfkörtlar eller utslag på framför allt överkroppen. Man kan bära på HIV viruset under en längre tid och inte veta om det och inte förens senare när AIDS har brutit ut så få reda på att man har det. Om man är säker på att man har AIDS så är det en säker väg till döden.
Trikomonas: Trikomonas är vanligast hos kvinnor. Det är bara kvinnor som kan få följder av att ha trikomonas även om männen är smittbärande. Trikomonas kan orsaka illaluktande och eventuellt blodiga flytningar, svullnad och klåda i underlivet kan också förekomma samt sveda när man kissar, Men bara 1/3 med trikomonas får inga eller lindriga besvär. Behandling behandlas med antibiotika tabletter och efter cirka tre dagar av behandling så försvinner besvären.

Herpes: Herpes orsakas av ett virus och uppträder som blåsor. Herpes kommer i många former. Det kan i vissa fall uppkomma som blåsor på läppen och i andra fall som blåsor i underlivet. Herpes är en vanlig infektion och mellan 20-30 procent av den vuxna befolkningen har herpes i underlivet och 60-70 procent på munnen. Smitta förekommer vid kyssar eller vid oralsex med en herpes smittad person. Herpes är ett virus som inte har något effektivt botemedel som kan ta bort viruset för gott, Men det finns däremot ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Könssjukdomar.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-25]   Könssjukdomar.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4829 [2019-08-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×