Drogen Kat

5 röster
13165 visningar
uppladdat: 2005-09-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kat är en drog som idag odlas mest i Kenya, men även Somalia och Yemen. Kat är bladen och stjälken på trädet Catha edulis, och det är barken eller bladen som tuggas, barken/bladet samlas som en klump i kinden och innehållet blandas med saliven och sväljs ner. Man kan också göra te av drogen, vilket gör att det tar längre tid att bli påverkad och man är påverkad betydligt längre än om man tuggar. Det är en mycket besk smak och det sägs att du blir starkare påverkad om du dricker öl till. Somalier som i Somalia är mycket högt aktade och kommer till Sverige där dom inte ens kan få ett jobb kan börja tugga kat oftare p.g.a. att den ger stärkt självförtroende och även ökad sexlust. Men nackdelarna är dock fler; du kan bli lätt irriterad och aggressiv, du får gulare tänder och förstoppningar och sömnsvårigheter. Det är dock inte klart om drogen minskar din livslängd. Kat kan jämföras med Amfetamin eftersom båda drogerna innehåller katinon och katin.
Kat blev narkotikaklassat 1989 i Sverige och är det inom hela EU, förutom Stor Brittanien och Holland. Därför förs ofta många kilo kat till England med flyg och sen smugglas det över till Sverige över Öresundsbron.

Anledningen till att jag mest beskriver från somaliers perspektiv är att jag känner bara somalier, inga kenyaner eller jemeniter eller någon annan från en annan kultur som tuggar kat.

Majoriteten av de somaliska ungdomarna i Umeå kallar inte kat en drog, för dem är det helt normalt eftersom deras äldre och respekterade släktingar i Somalia har tuggat under deras uppväxt. Jag vet själv att det finns många somaliska ungdomar som tuggar, och även deras föräldrar här i Sverige. Men om man jämför med hur många det finns som röker cannabis (och då inte bara somalierna) så existerar inte ens kat. Det är inte många gånger jag sett somalier tugga.
Om du som kille över 16 år i Somalia inte tuggar är du ingen man, det finns även kvinnor som tuggar också men inte i samma utsträckning som männen.
Jag själv klassar kat som en drog eftersom man blir påverkad av den, men jag ser inte den här drogen som ett problem i samhället.
Varför lägga ut en massa tid och pengar på att försöka få bort kat, som är en tradition som våra invandrare har tagit med sig från sitt land, när det finns Heroin, Kokain och Amfetamin på gatorna och tonårsflickor som prostituerar sig?
Jag vet att skulle en somalisk kille bjuda sin pappa på öl så skulle han få en rejäl smäll, likadant som min pappa skulle gjort om jag bjöd honom på en joint eller lade fram en lina koks framför honom. Det här handlar om olika traditioner och kulturer. Alkohol som är så vanligt och uppskattat här i Sverige är inte på något sätt socialt accepterat i Somalia.
Utifrån det jag har läst under den här uppgiften så finns det ingen som varit hög på kat som har gjort något olagligt eller utsatt andra människor för fara, isåfall tror jag hellre att människor som är onyktra på alkohol utgör ett mycket större hot.
På en konferens om denna drog i Göteborg 020527 sade Zarah Bihi, en somalisk kvinna : ”Det är oerhört viktigt att attityderna ändras, att somalier och andra som använder sig av kat förstår att de använder sig av illegal narkotika och att missbruket leder till att de inte får jobb och att familjerna blir fattiga och far illa.”
Jag förstår vad den här kvinnan menar, men det handlar om exakt samma sak med alkohol. En alkoholist för mycket större fara för samhället och för sina nära och kära eftersom alkohol är så accepterat. Nu vet jag också att kat är olagligt, men inte alkohol, men jag måste säga att det är nog det enda problemet jag ser i det här. Att det är olagligt och människorna som tuggar bryter mot lagen. Ryiadh al Baldawi utför dock ett mycket klokt uttalande på samma konferens :
”Dock kan vissa droger vara mer eller mindre integrerade i sociala strukturer: opiumrökning i Mellanöstern, haschrökning i Nordafrika, kat i Östafrika, kokabladstuggning i Sydamerika och alkoholdrickandet i Europa. Inom respektive kultur ser man lättare på de negativa konsekvenserna och problematiken kring favoritdrogen.”
Den här mannen tog mina tankar och formulerade det på ett bra sätt.
I den här konferensen sägen även en polis det jag har velat höra från just en man av lagen :
”Männen som tuggar drogen vänder ofta på dygnet och är lynniga i humöret, polisen möts dock sällan av aggressivitet i samband med katbeslag.”
Jag har läst och hört många människor som är emot brukandet av kat säga att de personerna som tuggar är en fara i samhället p.g.a. humörsvägningar o.s.v. men att en polis från Göteborgsområdet, där det brukas mest kat, nekar till det betyder ju att så inte är fallet.


En dagsdos av kat kostar ca. 300 kr. Det är betydligt mycket billigare än ett missbruk på t.ex. Ecstasy eller Kokain. Det är heller inte lika beroendeframkallande, eller påverkande. Jemeniter är kända för att spendera mer än hälften av sin inkomst på att tugga, man kallar det även ”ett tidsödande gissel”.
Det finns fortfarande ingenting som tyder på att kat ens är beroendeframkallande. Kat tär inte alls på den sociala biten. Oftast sitter man flera stycken tillsammans ett helt dygn och tuggar och pratar om allt mellan himmel och jord. Kat är en...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Drogen Kat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-25]   Drogen Kat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4821 [2020-09-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×