Martin Luther KIng

11534 visningar
uppladdat: 2005-09-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Martin Luther King var en person som ville att alla som var svarta skulle få samma rättigheter som dom vita hade det var en mycket orättvis värld för dom svarta tyckte Martin. Så han började starta olika demonstrationer för dom mänskliga rättigheter.
När Martin var fem år så hette han Michael King men han fick byta till sin fars namn så då hette han Martin Luther King jr och Martin han växte upp i ett fint hus i Georgia i USA trots att hans äldre var slavar.
Namnet Martin Luther kommer från en tysk munk som byggde en ny kyrka de var en luthersk kyrka som var i protest mot den katolska kyrkan.
Året 1863 i USA så lovade president Abraham Lincoln att alla i USA skulle få samma rättigheter och att all slavhandel skulle läggas ner så Abraham Lincoln undertecknade självständighetsförklaringen sedan avskaffades all slaveri i USA.
Vid dom flesta demonstrationer så använde dom vita mycket våld mot dom svarta så Martin fick en ide han hade läst en bok om Mahatma Gandhi om icke vålds metoderna så han bestämde sig att lyda Gandhis råd om icke vålds systemet.
När Martin var trettiofem år gammal så fick han nobelfredspriset för att han var den första i väst världen som hade bevisat att en kamp kan föras utan våld och han var den yngste som tagit emot ett nobelfredspris.
Martin Luther King var väldigt bra i skolan och oftast bra betyg.
Martin ville bli en ledare precis som sin far hans far var predikant men han visste inte hur han skulle bli predikant men han försökte få så bra betyg som möjligt för att kunna bli predikant och på fritiden så pluggade han de mesta.
Martin var en mycket bra talare och hade en mycket stark och bestämmande röst och hade ett vinnande sätt som övertygade alla andra.
När han hade fyllt femton så ställde han upp i en talar tävling han talade så bra och bestämd om dom svarta och grundlagen så han
fick första pris.
Martin visste inte vad han ville bli så han bestämde sig för att bli nåt stort.
Han hade bestämt sig jag ska bli en ledare en ledare för det svarta folket och mina mål det är att alla svarta och vita får umgås med varandra och dom svarta får göra samma saker som dom vita gör och dom får sitta på samma bra platser som dom vita har det jag menar är att dom svarta ska ha samma rättigheter som dom vita.
Inget kunde ändra på hans mål inget.
Så Martin gjorde många demonstrationer mot det idiotiska samhället och det var hur många som helst som deltog i demonstrationerna så det här pågick i flera år så Martin fick vissa mål uppfyllda han gav aldrig upp men det var ett problem han fick jätte många hotbrev från vita det var bokstäver som var ur klippta ur tidningar.
Sedan kom ju Vietnamn kriget för amerikanska soldater slogs mot kommunismen det tyckte Martin inte om.
Det hade startats en hemlig organisation i USA som heter ku klux klan det var en organisation bara för dom vita och dom dödade svarta och dom försökte hindra dom svarta från att få makt i samhället och inflytande sen på deras möten så brände dom kors varför det vet jag inte men det låter sjukt alla som är medlemmar i ku klux klan bär vita dräkter och vita kåpor men ledaren har röd dräkt och röd kåpa. Än idag så finns ku klux klan kvar i USA.
När Martin gick ut crozer college år 1955 så hade han blivit pastor i en kyrka i Alabama.
Efter ett tag så fick han en fru som hette Coretta och en dotter som heter Yolanda.
Dom fick fyra barn under 15 år.
En dag när Martin satte sig och kollade på tv den 22 nov 1963 så avbröts sändningen med chockerande nyheter John F Kennedy hade blivit skjuten till döds hela USA sörjde honom och efter hans död så blev det ett bakslag för medborgarrättsrörelsen, många vita hoppades på att det skulle bli som förr när president Johnson hade svurit president eden det mesta blev som dom ville, för president Johnson undertecknade lag förslaget om lika rättigheter men det löste inte alla problem för dom svarta.
Den 4 april 1968 så arbetade Martin på sitt motell rum nar han hade arbetat klart så skulle han ut och äta med några vänner när han var klar så gick han och gjorde i ordning sig det var väldigt varmt den kvällen så Martin gick ut på sin balkong för att ta frisk luft men istället för frisk luft så fick han en kula i halsen han hade blivit skjuten, James Earl Ray det var han som sköt Martin.
Han hade hyrt ett rum mittemot Martins balkong han hade ett mycket kraftigt gevär som han sköt Martin med.
Martin dog på sjukhuset det var en stor sorg i hela världen.
Tusentals med människor kom på hans begravning James Earl Ray fick 99 års fängelse men han dog i fängelset år 1998.


Martin hade ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Martin Luther KIng

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-23

    Bra skrivet fick med mycket in

  • Inactive member 2007-12-16

    hej, jag håler nu på med ett a

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-20]   Martin Luther KIng
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4804 [2020-02-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×